Bölge Haber Girişi : 21 Mart 2011 16:52

Aşkaleli kızlardan örnek proje!..

Aşkaleli kızlardan örnek proje!..
Aşkale Kız Teknik ve Meslek Lisesi Kanseri Önlemede Sağlıklı Beslenmenin Önemi Anlatan Projede Gece Gündüz Çalışıyor
Erzurum Ajans-Sağlık Bakanlığınca düzenlenen Sağlık Kulüpleri Proje Yarışması’na  Erzurum Aşkale Kız Teknik ve Meslek Lisesi 'Kanseri Besleme' isimli projeyle hazırlamaktadırlar. “Kansere izin verme sağlıklı beslenmek elinde” sloganıyla proje çalışmalarına hızla devam eden öğrenciler genel olarak kanser-beslenme ilişkisini incelenmektedirler. 
Projeden sorumlu biyoloji öğretmeni “ öğrencilerin bu konuda çok heyecanlı ve istekli olduklarını söyledi. Ülkemizde 1970'li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanserin son yıllarda kardiyovasküler (Kalp-Damar) sistem hastalıklarından sonra 2.sıraya yükselmiş olduğuna dikkat çekerek gelişen teknoloji ve çevresel karsinojenlere maruziyetin artışı ile giderek daha sık görülen bir sağlık sorunu olması bu konu üzerinde çalışmamızda etkili olmuştur.”
Birçok sebebi olan kanserin  büyük oranda sağlıksız ve yanlış beslenmeden  kaynaklandığını anlatan Gonca Yıldırım,  “Kansere karşı insanların daha sağlıklı ve doğru beslenmesi, kansere karşı savunmasız kalmaması açısından yapılan proje çalışmaları herkes için çok faydalı bilgiler içermektedir.” 
 
Dünya Sağlık Örgütüne göre kanser dünya çapındaki ölümlerin önde gelen nedenidir ve 2008 yılında kanser hastalığından 7.6 milyon ölüm meydana gelmiştir. Bu da tüm ölümlerin yaklaşık olarak % 13’ünü oluşturmaktadır. Kanserden ölümlerin dünya genelinde 2030 yılında 11 milyonun üzerinde yükselmeye devam edeceği tahmin edilmektedir.
Aşkale Kız Teknik ve Meslek Lisesi Öğrencileri  “Sağlıklı beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak  alkol tüketimi ve tütün kullanımından  kaçınarak kanserlerin %30-%40’ının potansiyel olarak önlenebildiğinin altını çizdi. 

Sağlıklı beslenmenin sağlanması için halkın bilinç düzeyinin artırılmasının büyük bir öneme sahip olduğunu düşünerek kanser-beslenme ilişkisi hakkında birçok insana ulaşmayı hedeflediklerini bunun içinde çeşitli faaliyetler yaptıklarını anlattı. Bu faaliyetlerden biri olarak halkı bilgilendirme seminerleri  vermeyi planladıklarını bu seminerleri  1-7 nisan kanser haftasında yapmayı uygun gördüklerini belirtti.” (Arif Arifoğulları / Aşkale)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.