Eğitim Haber Girişi : 02 Mart 2012 13:38

Aü'ye kitap bağışladılar

Aü'ye kitap bağışladılar
İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosluğu Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü kütüphanesine kitap bağışında bulundu.
Erzurum Ajans-İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosluğu Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü kütüphanesine kitap bağışında bulundu.
Açılışta Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Rıza Kılıçhan, Kültür Müsteşarı Ebu Hasan Hallac-i Munfeird, Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Yıldırım, Edbebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. yılmaz Özbek, Rektör Yardımcıları ve öğretim üyeleri hazır bulundu.
İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Rıza Kılıçhan, Fars Dili ve Edebiyatı Bölümüne kendisinden önce bu görevde bulunan Rezzak Meniş oöneminden beri fasılalarla kitap bağışında bulunulduğunu, kendi döneminde de bu uygulamanın sürdüğünü belirterek, “Amacımız, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne İran kültür ve sanatının seçkin eserlerini kazandırmaktır. Kitap bağışına devam edeceğiz” dedi.
Rektör Koçak ise, konuşmasında, Türk Edebiyatında, özellikle Divan Edebiyatında Farsça’nın ağırlıklı bir yere sahip olduğunu anımsatarak, “Bizim geçmişimiz ile İran’ın geçmişi hemen hemen aynı duyguları, ayrnı dili kullanarak terennüm etmişisiz. Kadim kültürümüze daha fazla sahip çıkmak ve anlamak için Farsça’nın ve Farsça kaynakların daha iyi bilinmesi gerekmekktedir. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi kurulduğu ilk günden itibaren bunun farkında olarak harket etmiş, Fars ve Arap dili ve edebiyatı bölümlerini öncelikle açmıştır” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi’nin İran’ın önde gelen üniversiteleriyle bilimsel ve kültürel programlar gerçekleştirmek amacıyla çeşitli protokoller imzaladığını da ifade eden Rektör Koçak, “Tebriz, Tahran, Urumiye, İsfahan ve Erdebil’deki devlet üniversiteleri ve bazı özel üniversitelerle yaptığımız işbirliğini daha da geliştireceğiz. Bu çabalar halkları birbirine bağladığı gibi, ülkelerimizi yönetenler için de yol gösterici nitilekilere sahiptir. Tabii biz siyaset yapmıyoruz, bilimsel ve kültürel konuları ön plana çıkarıyoruz. Taharan Üniversitesi’nde kütüphanesiyle birlikte açtığımız Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü İsfahan ve Tebriz Üniversitelerinde de kısa sürede açacağız” diye konuştu.
A
çılıştan sonra Rektör Koçak, Müsteşar Munferid’e bir teşekkür plaketi verdi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.