İlçeler Haber Girişi : 13 Ağustos 2014 13:13

Aziziye'de baz istasyonu tepkisi

Aziziye'de baz istasyonu tepkisi
Aziziye ilçesi Saltuklu Mahallesinde, Vali Vefik Kitapçıgil ilköğretim Okulu'nun yakınında kurulan baz istasyonu vatandaşın tepkisine yol açıyor.
Erzurumajans-Aziziye ilçesi Saltuklu Mahallesinde, Vali Vefik Kitapçıgil ilköğretim Okulu'nun yakınında kurulan baz istasyonu vatandaşın tepkisine yol açıyor.

Saltuklu Mahalle sakinleri imza kampanyası düzenleyerek, basın açıklaması yaptılar.
Saltuklu Mahalle Muhtarı Gürbüz Özer, konunun takipçisi olacaklarını belirterek, mahallede başlattıkları imza kampanyasıyla şimdiye kadar bin kişinin imzasını aldıklarını ifade etti.

Okul yanında kurulan baz istasyonun ölüm saçtığını belirten muhtar Özer, ''Mahallemizde gece kurulan baz istasyonuna reklam panosu süsü verildi, bu yetmezmiş gibi gece santral kuruldu. Bu durum etik değil, vatandaş reklam panosu görüntüsüyle yanıltılmaya çalışılıyor. Aziziye Belediye Başkanına durumu ilettik, ekiplerle gelip baz istasyonunu mühürledi. Fakat daha sonra belediyenin yaptığı mühür açılarak, baz istasyonunun yanına gece yarısı santral kuruldu. Baz istasyonu işletmecisi kanunları takmıyor. Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan'a teşekkür ediyoruz, ancak sorun çözüme ulaşmadı. Baz istasyonun kaçak yani ruhsatsız olduğunu düşünüyoruz. Bu istasyonlarını sağlığa zararı olup olmadığını yetkililerden duymak istiyoruz. Mahallemizde iki yerde baz istasyonu kuruldu. Amacımız kimsenin ticari faaliyetlerini engellemek değil, halkın sağlığını korumak, imza kampanyasından sonra yargı sürecine gideceğiz. Sayın Belediye Başkanımız Orhan'ın yargı sürecinde bize destek vermesini istiyoruz. Sayın Valimizden, baz istasyonunun kurulmasına izin veren Büyükşehir Belediye Başkanlığımızdan ve ilgili kurumlarımızdan konuyla ilgili duyarlılık bekliyoruz'' dedi.

Mahalle Sakinlerinden Berhan İpek ise duruma tepki göstererek şunları söyledi:
''Söz konusu baz istasyonun yanında okul, alışveriş merkezi, cami ve çok sayıda ev var. İlköğretim okulunda okuyan çocuklar bu durumdan etkilenecektir. İnsan sirkülasyonun yoğun olduğu bir yerde böyle bir baz istasyonun yapılmasına anlam veremedik ve duruma tepkiliyiz, mahalleli bu konuda oldukça tedirgin, hakkımızı arayacağız. Mahalle sakinlerinin çoğunluğu emekli ve hastalardan oluşuyor, bu durum halk sağlığını daha da tehdit edecektir, ölümler artacaktırSağlık Ocağı da baz istasyonuna oldukça yakın. Yetkililer sesimize kulak vermeli''

TÜKODER TEPKİLİ

TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli ise Yargıtay'ın 2012 yılında baz istasyonlarının şehir dışına yapılması yönündeki kararlarının ihlal edildiğini belirterek, Erzurum'da rant uğruna baz istasyonlarının mantar gibi arttığını ifade etti.

İspirli konuyla ilgili şunları söyledi:
''Baz istasyonlarının sağlığa zararları üzerine yapılan tartışmalara yargı son noktayı koydu. Yargıtay ilgili ilamında " Baz istasyonlarının insanların yoğun olarak yaşadıkları ve hayatlarını sürdürdükleri yerlerde kurulu olması nedeniyle uzun sürede insanlara biyolojik ve psikolojik olarak zarar verme riskinin yüksek olduğunu, ölçüm değerleri normal sınırlarda olmasına rağmen sağlık açısından riskli olabileceğini, dolayısıyla kaldırılması gerektiğine " karar vererek baz istasyonlarının insan sağlığına zarar verebilme riskini kabul etmiş oldu. Bugüne kadar açılan yüzlerce davada mahkemeler çelişkili kararlar verirken bundan böyle tartışmaya son verilmiş ve açılacak davalarda sonuç belli olmuştur. Şimdi yapmamız gereken evlerimize çok yakın mesafelerde kurulmuş olan ve sağlığımızı tehdit eden bu tesislerin kaldırılması için dava açmaktır.İletişimin sağlanması için bu tesislerin zorunlu olduğu tartışmasızdır. Ancak tesislerin sağlığımızı tehdit edecek derecede yakınımıza kurulması gerekli değildir. Avrupa ülkelerinde bu tesisler şehir dışlarında kurulurken biz de okullarımızın, hastanelerimizin ve evlerimizin üzerine ya da mahallemizin ortasına kurulmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu konuda gereğini yapmayıp, sadece belli ölçüm değerleri tespit etmekle yetinmiş, GSM operatörleri de bu ölçümlere ve belirlenen kriterlere uyduklarını söyleyerek durmaksızın baz istasyonu kurmaya devam etmişlerdir. Öyle ki reklamlarında " her yarım saatte bir baz istasyonu " söylemini kullanacak kadar da ileri gitmişlerdir. Derneğimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da yıllardır mücadele etmekte ve bir yandan davalar açarken, diğer yandan da mahalle örgütlenmeleri yapmakta, baz istasyonlarına karşı mücadeleyi hız kesmeden sürdürmektedir. Bizler mücadele eder ve yargıya başvurursak GSM operatörleri de tüketicilerin sağlığının ve güvenliğinin korunması hakkına saygı göstermeyi ve halkın sağlığıyla oynamadan yeni çözümler üretmeyi öğreneceklerdir''

İspirli, sağlıklı çevrede yaşama hakkının, iletişim hakkından öncelikli olduğunu belirterek, konunun komşuluk hukukuna aykırı olduğunu baz istasyonlarının kanser hastalıklarını artırdığını sözlerine ekledi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.