Bölge Haber Girişi : 10 Haziran 2011 18:51

Bakan Akdağ'dan ESOB'a ziyaret!..

Bakan Akdağ'dan ESOB'a ziyaret!..
Erzurum'da gezi ve incelemelerini sürdüren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (ESOB) ziyaret etti.

Erzurum Ajans-Erzurum'da gezi ve incelemelerini sürdüren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (ESOB) ziyaret etti.

Bakan Akdağ, ESOBB'u ziyaretinde, kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu, esnafın sorunlarını iyi bildiğini belirterek, sorunlarının çözümü için her zaman esnafın yanında olmaya çalıştıklarını söyledi.

ESOB Başkanı Rasim Fırat, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olarak kabinede yer alan birçok bakanla görüşmeler yaptıklarını belirterek, bu toplantıların siyasetin dışında esnafın sorunlarını dile getirme amaçlı olduğunu söyledi. Fırat daha sonra esnafın sorunlarıyla ilgili bilgiler aktardı, çözüm için destek istedi.

Esnaf Sarayı’ndaki toplantı salonunda gerçekleştirilen programda ESOB Başkanı Rasim Fırat, Bakan Akdağ’a şunları anlattı:

“Emekli olan arkadaşlarımızdan sosyal destek primi kesilmekte, yaklaşık 600-700 lira maaş alan bir emekli arkadaşımızın maaşından yüzde 15 prim kesilmektedir. Bana göre bu ülkemizdeki yanlış uygulamalardan biridir. Zaten günümüzde 600- 700 lira emekli maaşı alan vatandaşımızın geçinmesi mümkün değildir. Esnafımız 25 sene prim ödüyor, ayrıca esnaflık yaptığı içinde vergisini ödüyor. Emekli olan bir arkadaşımız artık bu yüzde 15’lik prim uygulamasın hak etmiyor bunun düzeltilmesini istiyoruz. Deniz taşımacılığında kullanılan mazotların alımında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmıyor. Bizim talebimiz, kara taşımacılığında da ÖTV’nin alınmaması. Deniz taşımacılığı yapan gemi sahipleri zengin insanlar, onlardan ÖTV alınmıyorsa, tabandaki esnaftan, 5-10 bin lira değeri olan kamyoncudan da ÖTV alınmamalı diye düşünüyor bu konu hakkında da çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca ticari taşıt kullanan arkadaşlarımız araçlarını değiştirirken hiç olmazsa bir defaya mahsus KDV ve ÖTV alınmasa bu insanlarımız keyfinden araçlarını yenilemiyorlar. Araçlarını yenilemeye şartlar zorluyor. Bu arkadaşlarımızdan da KDV ve ÖTV alınmamasını talep ediyoruz. AVM’ler esnafımızın belini bükmekte gerçekten bize büyük sıkıntı çıkarmaktalar. Bizim esnafımız haftada en az bir gün dükkanını kapatıyor. AVM’lerin de haftada bir gün kapatılması, AVM’lerin çalışma şekilleri yeniden dikkate alını bizim tabandaki esnafımız için büyük kolaylık olur. K1 Belgesi alınırken Ulaştırma Bakanlığı’nca 11-12 bin lira para talep ediliyor. Bunlar çok afaki rakamlardır. Bir nakliyeci kamyonunu satacak olsa 15 ya da 20 bin lira ancak eder, ama bir K1 Belgesi alabilmek için Ulaştırma Bakanlığı’na 11-12 bin lira gibi bir para ödemek zorunda kalıyor bu sorununda düzeltilmesini istiyoruz. Torba yasayla birlikte esnafımızı borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulundu, Ziraat Bankası’yla yapılan protokol neticesinde esnafımıza kredi de tahsis edildi. Bu krediden Erzurum’da 850 kişi kredi kullandı, 700 kişide kredi için müracaat etmiş ve sıra bekliyorlar. Ancak Ziraat Bankası 15 Haziran’dan sonra bu kredileri keseceğini ve başka kredi vermeyeceğini söylüyor. Bu kısacık süre zarfında bu 700 kişinin kredi ala bilmesi mümkün değil sizden bu sürenin uzatılmasını talep ve arzu ediyoruz buda Erzurumlu esnafımız için büyük bir sorundur.”

Başkan Fırat’ın konuşmasının ardından Bakan Akdağ’da, esnafın 2002 yılına kadarki sorunlarının, bugünün sorunlarıyla kıyaslanmayacak kadar fazla olduğunu, mevcut sorunların da çözülebilir nitelikte olduğunu ifade etti.

Bakan Akdağ, “Ekonominin iyileşmesi, esnaf için çok önemli. Bir şehirde ne kadar çok para harcanıyorsa bu esnafa o kadar çok yansıyor demektir. 2002'de 5 bin lira için yüzde 46 faiz ödenirken, şimdi 100 bin lira kredi için yüzde 5 faiz ödeniyor. Bu çok önemli bir gelişme. 2002'de Erzurum'da esnafa 472 bin lira kredi kullandırılırken, 2010 yılında 21 milyon 200 bin lira kredi verilmiş. Esnafa, 44 katı kredi verilmiş. Türkiye artık böyle bir ülke" diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.