Bölge Haber Girişi : 14 Mayıs 2010 16:23

Bakan Akdağ'dan kene açıklaması!..

Bakan Akdağ'dan kene açıklaması!..
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, mevsim itibariyle kene konusunda özellikle kırsalda yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerektiğine işaret ederek, kentlerdeki vatandaşların da abartılı haberler nedeniyle tedirgin olduğunu belirtti.

Erzurum Ajans-Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, mevsim itibariyle kene konusunda özellikle kırsalda yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerektiğine işaret ederek, kentlerdeki vatandaşların da abartılı haberler nedeniyle tedirgin olduğunu belirtti.
Erzurum'da gezi ve incelemelerini sürdüren Sağlık Bakanı Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Akdağ, keneyle mücadele konusunda bilim adamlarıyla, Tarım Bakanlığı'yla çok yoğun çalışmalar yapıldığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama en önemli nokta kırsalda yaşayan vatandaşımızın kendisini korumasıdır. Bunun için bir defa giysili olarak kırsala çıkmak çok önemlidir. Mayısın ortalarından itibaren vatandaşlarda bir tedirginlik başlıyor bunun nedeni de televizyonlarda yayınlar başlıyor. Oysa şehirlerde bugüne kadar hastalanmış kimse görmedik biz. Kırsalda hastalık oluyor. Köylümüz de öteden beri keneye alışkın olduğu için 'bana bir şey olmaz' düşüncesiyle dikkatsiz davranabiliyor. Kırsaldaki vatandaşımızın özellikle eve döndükten sonra kene kontrolü yapması gerekir."

Yaz mevsiminde yaşanabilecek kene vakalarına değinen Bakan Akdağ, "Biliyorsunuz bu bölgelerde Kırım Kongo diye bir hastalık var. Bununla çok ciddi bir biçimde mücadele ediyoruz. Ama bu mücadeleyi kazanmamızın yolu, bölgede, kırsalda, köylerde yaşayan kardeşlerimizin özellikle hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşan kardeşlerimizin kendilerini koruma hususunda hassasiyet göstermeleridir. Bütün mesele Kırım Kongo virüsünü taşıyan kenelerin vücuda yapışmasını önlemek, yapışanların da kısa süre içerisinde
vücuttan çıkarılmasını sağlamaktır. Biliyorsunuz ki kene yapıştıktan sonraki ilk birkaç saat içerisinde bulaştırıcılık ihtimali çok düşük. Kırsalda, yaşayan hayvancılıkla uğraşan sevgili vatandaşlarımız, öğle sonrası ya da akşamları evlerine döndüğünde üstünü başını çıkarıp soyunup bir yakınının da yardımıyla üstünde kene var mı diye bu mevsimde bunu mutlaka kontrol etmelidirler. Hangi mevsim bu? İşte Mayıs'ın ortalarından başlıyor, Ağustos'un ortalarına kadar devam ediyor. 3 ay gibi bir zaman. Biz elimizden geldiği kadar bu virüsün yayılmasını ve hastalık yapmasını kontrol etmek için gayret etmeye devam edeceğiz. Vatandaşların da bu konu hususunda hassas olması lazım" diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.