Erzurum Haber Girişi : 31 Ekim 2012 14:15

Başbakan talimat verdi sadece biri yapılabildi

Başbakan talimat verdi sadece biri yapılabildi
Tarihi camilerdeki teneke minareler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce başlatılan proje kapsamında yapıyla uyumlu olarak yenileniyor.
Erzurum Ajans-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 yıl önce Erzurum’u ziyareti sırasında görüp ’Ucube’ diye nitelendirdiği tarihi camilerdeki teneke minareler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce başlatılan proje kapsamında yapıyla uyumlu olarak yenileniyor. 1700’lü yıllarda yaptırılan İhmal Camii’nin teneke minaresinin yerine yapılan yeni minare, geçtiğimiz günlerde Vali Sebahattin Öztürk’ün de katıldığı törenle açıldı.

Erzurum’a 13 Ağustos 2010 tarihinde gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkatini Tebrizkapı Semti’ndeki Emirşeyh Camii’nin teneke olan minaresi çekti. Erdoğan, yanında bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Sebahattin Öztürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’e dönenerek, bunu "Ucube" diye nitelendirdi. Başbakan Erdoğan’ın teneke minarelerin değiştirilmesi isteği üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti.

Erzurum’da 20 kadar cami ve mescide ait minarenin teneke veya sacdan yapıldığını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, camilerin minarelerini 5 yıl içinde değiştirmek için proje yaptıklarını bildirdi.

Başlatılan bu çalışmaların ilki olan merkez Yakutiye İlçesi’nde, Gürcükapı Semti’ndeki İhmal Camii’nin teneke minaresi, Osmanlı mimarisine uygun biçimde tuğladan yeniden yaptırıldı.

Bu konuda ciddi bir mesafe aldıklarını belirten Vali Sebahattin Öztürk, "İhmal camii restorasyonu tamamlanarak ibadete açıldı. Hakikaten çok güzel olmuş. Böyle bir butik, küçük bir cami. 1700’lü yıllarda yapılmış. Yaklaşık 400 bin liraya para harcanmış. Erzurum’da ki tarihi cami, çeşme ve hamamların hepsi inşallah teker teker yapılacak." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler ise kentin 10 ayrı noktasında kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. Tarihi dokuların yakınındaki eski ve harabe evleri ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Küçükler, "Tarihi mekanlarımızın etrafı derme çatma binalarla dolu. Bunların hepsini yıkacağız" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.