Siyaset Haber Girişi : 09 Eylül 2014 17:26

Başkent'te kırmızı plaka krizi

Başkent'te kırmızı plaka krizi
Başbakan ve bakanlar değişti ama Bakan Yardımcıları...
Erzurumajans-Bakanlar değişti bakan yardımcıları kırmızı plakalı makam araçlarını kullanmaya ve özlük haklarından yararlanmaya devam ediyorlar.

Başbakan ve bakanlar değişti, Bakan Yardımcıları hükümetin görev süresiyle sınırlı olan görevlerini bırakmadılar. Yapılanların yasaya aykırı ve haksız kazanç niteliğini taşıdığını ifade eden CHP'li Atilla Kart Erdoğan hükümetleri döneminde ki yasa tanımazlığın Davutoğlu hükümeti döneminde de sürdüğünü söyledi.

Bakan yardımcılığı ile ilgili düzenlenen yasada, 'hükümetin görevi sona erdiğinde, Bakan Yardımcılarının görevi de sona erer. Bakan Yardımcıları gerektiğinde Hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilir.' demesine rağmen Bakan Yardımcıları kırmızı plakalı makam araçlarından, özlük haklarından yararlanmaya devam ediyorlar.

Konuyu SÖZCÜ'ye değerlendiren CHP'nin hukukçu Milletvekili Atilla Kart, Bunun haksız kazanç niteliğinde, yasaya aykırı ve kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart şöyle konuştu.

''Durum son derece aleni ve üstelik Resmi Gazete'de yayınlanmış durumda.Resmi Gazete'de yayınlama tarihi itibarı ile Değişen bakan yardımcılarının yetkileri, sıfatları kalmamıştır. Tesis ettikleri işlemleri de geçersizdir, yok hükmündedir. O tarihten sonraki her türlü kullanımları araç, özlük hakları noktasında da ilişiklerinin kesilmiş olması gerekir. Fiilen göreve devam ettiklerine göre, öyle anlaşılıyor ki o özlük haklarından yararlanıyorlar. Bu bir haksız kazanç niteliğindedir. Bununda tabi ki devlete iade edilmesi gerekir. Enteresan olan şu ki yasanın açık ve amir hükmüne göre Resmi Gazete'de yayınlanmış olmasına rağmen, bakan yardımcılarının göreve devam etmeleri ve bu konuya yeni başbakanın görmezden gelmesi ise sorgulanması gereken bir durum. Yeni hükümetin de kural, yasa tanımaz anlayışı Erdoğan hükümetlerinin anlayışı ile aynı. Davutoğlu hükümetinde de kural, yasa tanımaz anlayışının devam ettiğinin bir göstergesidir. Bakan yardımcıları yasaya aykırı davranıyorlar. Çok acı ve kabul edilemez bir uygulama. Olayı meclis gündemine taşıyarak takip edeceğim" diye konuştu.

Bakan yardımcılarının görevlerinin sona erdiği ile ilgili yasal düzenleme ise şöyle : Madde 21/A- (Ek : 3/6/2011 ? KHK-643/3 md.)

Bakana (Milli Savunma Bakanı dahil) bağlı olarak Bakana ve Bakanlığa verilen görevlerin yerine getirilmesinde Bakana yardımcı olmak üzere Bakan Yardımcısı atanabilir. Bakan Yardımcıları bu görevlerin yerine getirilmesinden Bakana karşı sorumludur.

Bakan Yardımcıları Hükümetin görev süresiyle sınırlı olarak görev yapar; Hükümetin görevi sona erdiğinde, Bakan Yardımcılarının görevi de sona erer. Bakan Yardımcıları gerektiğinde Hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilir.

Bakan Yardımcılarına en yüksek Devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde yüz ellisi oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödenir."

Madden de görüleceği üzere, bakan yardımcılarının görev süreleri hükümetin görev süresiyle sınırlıdır. Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 61. Hükümetin görev süresi sona ermiştir. 62. Hükümet 29 Ağustos tarihi itibariyle kurulmuş ve Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun amir hükmü gereğince, Bakan yardımcılıklarına yeni/yeniden atama yapılıncaya kadar, 61. hükümet döneminde görevlendirilen Bakan yardımcılarına tahsis edilen makam araçlarının, makam odalarının kullandırılmaması gerekmektedir.
Sözcü
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.