Bölge Haber Girişi : 20 Ocak 2011 03:39

Biz ilk çağdayız rakiplerimiz uzay!..

Biz ilk çağdayız rakiplerimiz uzay!..
Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Akın Kılavuz, ''Biz buz hokeyinin ilk çağı veya orta çağı arasındayız. 15 yıllık bir mazimiz var. Ama gelen ülkeler buz hokeyinin uzay çağında'' dedi.
Erzurum Ajans-Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Akın Kılavuz, “Biz buz hokeyinin ilk çağı veya orta çağı arasındayız. 15 yıllık bir mazimiz var. Ama gelen ülkeler buz hokeyinin uzay çağında” dedi.

Kılavuz, 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Erzurum'da düzenlenecek olan 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesinde, federasyon yöneticileri ve milli sporcularla birlikte Polisevinde basın toplantısı düzenledi.

Buz hokeyinin yaklaşık 130-140 yıl sonra Türkiye'ye gelmiş bir spor dalı olduğunu belirten Kılavuz, 2009 yılına kadar Kocaeli ve Ankara'da bulunan 2 olimpik buz pistiyle hizmet verdiklerini ifade ederek, 1.5 yıl gibi kısa bir zamanda, 2 salondan 9 salona ulaşıldığını söyledi.

Bir spor branşının tesisleşme konusundaki en hızlı hareketinin, 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları nedeniyle Erzurum'da yaşandığını bildiren Kılavuz, şunları kaydetti:
“Artık kış sporlarında ülkenin gündemine oturduk. Bayan ve erkek milli takımlarımız, 3.5 ay süreyle, yurtdışında, Kocaeli, Bolu, İstanbul, Ankara ve Erzurum'da kamp dönemi geçirdiler. Bugün bazı sporcu arkadaşlarımızın ailemizi özledik gibi yakınmaları oldu. Biz de özverilerinden ötürü kendilerine teşekkür ettik. Hatta bu arkadaşlarımızın büyük bir bölümü üniversite öğrencisi oldukları için bir dönemlerini de dondurmak zorunda kaldılar. Devletimizin verdiği desteği, direkt sporcumuza yansıtarak, onları donattık.”

Kılavuz, erkek hokey milli takımının grubundaki rakiplerinin Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Japonya olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
“Rusya, Harbin'deki oyunların dünya şampiyonu. Çek Cumhuriyeti geçen yılın Avrupa şampiyonu. Japonya ise Asya şampiyonu. Diğer gurupta da ABD ve Kanada gibi ülkeler var. Biz buz hokeyinin ilk çağı veya orta çağı arasındayız. 15 yıllık bir mazimiz var. Ama gelen ülkeler buz hokeyinin uzay çağında. Biz bu çağları çok hızlı geçiyoruz. 2 yıllık bir federasyonuz. 2 yılı biraz geçti. Aldığımızda belki mağara devrindeydik. O kadar kötü yerlerdeydik. Ancak şimdi tesisleşmenin tamamlanması ve sporcu sayımızın artmasıyla, çok hızlı bir gidişat kaydettik.”

DÜNYANIN EN İYİ 11 TAKIMI ERZURUM'A GELECEK

Kılavuz, oyunlar için dünyanın en iyi takımlarının Erzurum'a geleceğini ifade ederek, “Buraya dünyanın en iyi 11 takımı geliyor. Bir de ev sahibi olarak biz varız. Nerede olduğumuzu iyi biliyoruz. Sporcularımız iyi bir kamp dönemi geçirdiler. Mucize yaratabilirler ama yerimizi de iyi biliyoruz” dedi.

Türk buz sporları tarihinin en büyük yatırımının Erzurum'da yapıldığına değinen kılavuz, yatırımda emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları kaydetti:

“Ama şimdi 6 Şubattan sonra bu tesisler ne olacak? Bizim düşüncemiz bu tesisleri 6 Şubattan sonra da aynı canlılıkla tutmak. 18 yaş altı, 20 yaş altı ve büyükler dünya şampiyonasının Erzurum'a alınması için çalışmamızı başlattık. Şu anda lobi çalışmamız var, uluslararası federasyonda. Üçünü bilmem ama en az bunların iki tanesini Erzurum'a alacağız. Bu tesislerin burada yatmaması lazım. Yine buz hokeyinin lider ülkeleri ile buradaki tesislerin tanıtımı konusunda çalışmalarımız var. Dünyada ligler tamamlandıktan sonra Erzurum'u bir kamp merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu salonları iyi korumamız lazım. Buzu eskiteceğiz. Ama salonlarımızı iyi korumalıyız. Biz bir şeyi çok iyi yaparız ama koruma konusunda biraz sıkıntılarımız var. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapacağız.”

Kılavuz, bütün Erzurumlular'ın buz pateni, kayağa ve hokeye önem vermesi gerektiğinin altını çizerek, “İlerideki şampiyonalarda A milli takımının büyük bir kesiminin de Erzurum'daki sporculardan oluşmasını düşünüyoruz. Buz Hokeyi Federasyonluğu olarak altyapı koordinatörlüğü oluşturduk. Şu anda federasyonumuzun yetenek avcıları okullardaki yetenekli öğrencileri belirlemeye çalışıyorlar. Hedefimiz bin tane çocuğu altyapıda yetiştirmek” diye konuştu.

Kendilerine çalışmalarında destek veren tüm yetkililere, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'a ve Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül'e teşekkür eden Kılavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oyunların başlamasına çok az bir süre kaldı. Başarılı olmak istiyoruz. İlk maçımız 27 Ocak'ta Çek Cumhuriyeti ile olacak. Tüm Erzurumlular'ı maçımıza bekliyoruz. Zaten maç biletlerinin de büyük bölümü tükenmiş durumda. Geçen yıl yaptığımız 18 yaş altı dünya şampiyonalarında salonlarımızın dolu olması bizleri çok sevindirdi ve heyecanlandırmıştı. Bizim iyi maçlar çıkarmamız gerekiyor. Yolumuz uzun ama yola girdik ve bu yoldan ayrılmayacağız. Şu anda kış olimpiyatlarının Erzurum'a alınmasıyla ilgili bir çalışma da yapılıyor. Bu oyunları alan Erzurum'un kış olimpiyatlarını da alacağına inanıyorum. Onun için bu tesislerin iyi korunması lazım. Yani yatırım burada bitmeyecektir. Erzurum'daki herkesi bunun bilincinde olmaya, kış sporlarına destek vermeye çağırıyoruz.”

Kılavuz son olarak, Türkiye'deki eğitim sistemiyle ilgili eleştiride bulunarak, “Bu eğitim sistemiyle sporda başarı zor gibi gözüküyor. Bakanımız da bunu sürekli ifade ediyor. Biz sadece sporcularımıza akşam idmanı yaptırabiliyoruz. Ama Avrupa'da ve diğer başarılı ülkelerde sabah ve akşam idman yapılıyor. Hatta geçen sene hafta sonları yapılan sınavlar nedeniyle sürekli ertelemeler yapmak zorunda kaldık” diye konuştu.

ABD'DEN MİLLİ TAKIMA KATILDI

Bu arada, ABD'de doğup büyüyen bayan milli takımı sporcularından Dilara Elysse Özen'in milli takıma, ABD'den gelerek katıldığı ifade edildi.

Özen, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'de Philedelphia'da yaşadığını belirterek, federasyon yetkililerinin girişimleriyle buz hokeyi milli takımına katıldığını söyledi.

Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Özen, “ABD'de Philedelphia'da oynuyorum. Burada olmaktan çok memnunum. Turnuvada Türkiye'yi temsil edecek olmanın heyecanını yaşıyorum” diye konuştu.

Milli sporculardan Elif Unar da sıkı bir kamp dönemi geçirdiklerini belirterek, “Bu yıl UNIVERSIADE de oynama şansına eriştiğim için çok sevinçliyim. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.