Bölge Haber Girişi : 17 Mart 2011 13:27

Bomba üzerinde yaşıyoruz!..

Bomba üzerinde yaşıyoruz!..
Palandöken Gazetesi çok önemli bir konuyu daha gündeme getiriyor. Yaklaşık 60 bin abonenin kullandığı doğalgaz da tesisatların ve projelerin ne derece iyi olduğu bilinmiyor.

Erzurum Ajans-Palandöken Gazetesi çok önemli bir konuyu daha gündeme getiriyor. Yaklaşık 60 bin abonenin kullandığı doğalgaz da tesisatların ve projelerin ne derece iyi olduğu bilinmiyor. Bununla birlikte kontrol mekanizmasının nasıl çalıştığı da gündeme getirilecek soruların en başında yer alıyor. Mahalle aralarındaki su tesisatçılarının bir gecede ‘Mühendislik’ tabelası astığı işyerleri ve hazırladıkları projelerin ne kadar güvenilir olduğu merak konuları arasında bulunuyor.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin geçtiğimiz günlerde Erzurum’da düzenlediği toplantı ‘doğalgazı ne kadar güvenli kullanıyoruz?’ sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Erzurum doğalgaz ile tanışalı yaklaşık 6 yıl oldu. Yaşanan birçok tartışmanın ardından kullanımına başlanılan doğalgazın ‘ne kadar uzman’kişiler tarafından evlerimize getirildiği, cevabı bilinmeyen soruların başında geliyor.

“ERZURUM’DA MÜHENDİS BULAMADIK”

Türkiye’nin mühendislik sektöründe lider ülkelerden biri olduğunu söyleyen Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Sekreteri Gürkan Arı, derneklerini açtıkları günden bu yana Erzurum’da temsilcilik açmak için mühendis bulamamaktan yakındı. Arı, “Mühendislik çok ama çok önemli bir sektör. Ve Türkiye’de bu konuda çok başarılı. Ancak Erzurum gibi önemli bir yerde temsilcilik açamadık. Sanıyorum buradaki arkadaşlar mesleklerine gereken ilgiyi göstermiyorlar. Düşünün biz burada seminer bile veremedik” dedi.

“UZAYA MEKİK GÖNDERMİYORUZ”

Doğalgaz tesislatlarının döşenmesi ve projeleri konusunda da görüşlerini paylaşan Arı, “Doğalgaz tehlikeli bir kaynak. Ancak sonuçta uzaya mekik göndermiyoruz. İşi bilen kişiler tarafından yapılması önemlidir. Bu da çok zor birşey değil. Kontrol mekanizması mutlaka vardır. Ama ne kadar kontrol yapılıyor bunu biz bilemeyiz. OSTİM’deki patlamanın en önemli sebepleri doğru düzgün denetim olmamasındandır. Haliyle bu noktada projelendirme de çok önemlidir. Tüm bunları birada yapmazsak tabiki bomba üzerinde yaşıyor oluruz” diye koınuştu.

“ÜÇ LAMBADAN BİRİNİ SÖNDÜRMEYECEĞİZ”

Bu arada Türkiye'nin enerji tüketimi hakkında bilgi veren TTMD Başkanı Cafer Ünlü, özellikle konutlarda tüketimin fazla olduğunu belirtti. Türkiye'de enerjinin verimli kullanılmadığını ifade eden Cafer Ünlü, "Bize yıllardır şu öğretiliyordu, enerjiyi tasarruflu kullanın, 3 lambadan birisini söndürün. Hayır 3 lambadan birini söndürmeyeceğiz. İhtiyaç varsa lambanın üçü de yanacak. Enerji verimliliğinde amaç şudur; konfordan vazgeçmiyoruz, karanlık, loş değil. Yeteri kadar aydınlık olacak, yeteri kadar ısınacağız. Ama bunları karşılarken enerjiyi verimli kullanacağız. Verimli cihazlar, sistemler kullanacağız. Duvarların, binaların dizaynını yapacağız" diye konuştu.

ENERJİYE 50 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ

Türkiye'nin yılda yaklaşık 50 milyar dolar enerjiye para ödediğini vurgulayan Cafer Ünlü, bunu önlemek için özellikle binalarda yalıtım sistemine ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi. Yalıtımlı bina ile yalıtımsız bina arasında enerji tasarrjufunda yüzde 40 ile 60 arasında fark olduğunu kaydeden Cafer Ünlü, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılacak binalarda enerji kimlik belgesinin zorunlu olduğunu ifade eden Ünlü, "Türkiye'de 8,5 milyon bina var, 18 milyon konut var. İzolasyonu yapılan bina oranı yüzde 10'ların bile altında. Bu rakamlar sokağa atılan enerjiyi yani havanın nasıl ısıtıldığını ortaya koyuyor. Bunu önlemek için binalara enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildi. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılacak binalarda enerji kimlik belgesi olmadığı zaman inşaat ruhsatı verilmeyecek. Mevcut yapılar 2017 mayısına kadar bu belgeyi almak zorundadır. Kimlik belgesi olmayan binaların satımı, kiralanması mümkün olmayacak" dedi.

SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

İhracatın yüzde 50'sine yakınını petrol ve enerjiye harcayan Türkiye'de bina enerji kimlik belgesinin çok önemli olduğuna işaret eden Ünlü, "Enerji Bakanlığı bu konuda çalışma yaptı. Bazı şirketleri yetki verdi. Ancak yeteri kadar mühendis olmadığı için istenildiği gibi olmuyor. Türkiye'de bina sayısı 8,5 milyon 2017 yılına kadar bu binalara kimlik belgesi verilmesi bu çalışmayla çok zor. Tüm ülke genelinde seferlerlik ilan edilmezi lazım" diye konuştu.

Onur SAĞSÖZ / Palandöken

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.