Bölge Haber Girişi : 10 Kasım 2009 08:29

Büyük Millet Meclisi'nde kritik salı!..

Büyük Millet Meclisi'nde kritik salı!..
TBMM’de bugün kritik bir birleşim yapılacak ve gündeme damgasını 'Demokratik açılım' vuracak. Aynı konu Meclis’de 12 Kasım Perşembe günü de daha kapsamlı biçimde ele alınacak.
ANKARA - TBMM’de bugün kritik bir birleşim yapılacak ve gündeme damgasını ‘Demokratik açılım’ vuracak. Bugün yapılacak genel görüşme önergesinin ön görüşmelerinin ardından,’’Demokratik açılım’’, 12 Kasım Perşembe günü Genel Kurul’da daha kapsamlı biçimde ele alınacak. Öngörüşmede, muhalefetin “Türkiye’yi bölme planı” olarak nitelendirdiği demokratik açılımın, Atatürk’ün ölüm yıldönümünde TBMM’de görüşülmesine ilişkin tartışmalar gündeme gelecek.  İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın demokratik açılımla ilgili Meclis’te bilgi vermesi, 12 Kasım Perşembe günü de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın genel görüşmede söz alması bekleniyor. Bugünkü görüşmelerde Bakan Atalay'ın ardından AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve DTP Grup Başkanvekili Gülten Kışanak da konuşacak.

NASIL YAPILACAK ?

TBMM içtüzüğüne göre Genel görüşme, toplum ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesi olarak tarif ediliyor.

Genel görüşme istemi, Hükümet, siyasî parti grupları veya en az 20 milletvekili tarafından isteniyor. Ön görüşmelerde konuyla ilgili  genel görüşme yapılıp yapılmaması karara bağlanıyor ve oylama yapılıyor. Ön görüşmelerde Hükümet, siyasî parti grupları ve istemde bulunan milletvekillerinden birinci imza sahibi konuşuyor.

Genel görüşme açılmasına karar verilirse, 48 saat sonra Genel Kurul yeniden toplanıyor ve ilk söz hakkı genel görüşme önergesi sahibi siyasî parti grubu veya gruplarına veya önergedeki birinci imza sahibi milletvekiline ait bulunuyor. Genel görüşme belli bir konuda Meclis’i bilgilendirme anlamı taşıyor ve ikinci görüşme sonunda herhangi ir oylama yapılmıyor. (Gazeteport)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.