Spor Haber Girişi : 13 Mart 2015 20:04

Dünyanın en hızlıları Palandöken'de kaydı

Dünyanın en hızlıları Palandöken'de kaydı
Türkiye'de ilk kez düzenlenen hız kayağı yarışlarında 350 metre uzunluğundaki pistte sporcular saatte 130 kilometre hıza ulaştılar.
Erzurumajans-Onur Sağsöz'ün haberi-Palandöken Dünya'nın en hızlı kayakçılarına ev sahipliği yaptı. Türkiye'de ilk kez düzenlenen hız kayağı yarışlarında 350 metre uzunluğundaki pistte sporcular saatte 130 kilometre hıza ulaştılar.

Palandöken Kayak Merkezi dünyanın önde gelen hız kayağı sporcularına ev sahipliği yaptı. Xanadu Snow White Otel'in katkılarıyla FIS onaylı pistlerinde gerçekleştirilen 'İpek Yolu Hız Kayağı Yarışı' izleyenlerin nefeslerini kesti.

Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) ve Türkiye Kayak Federasyonu'nun destekleriyle gerçekleşen yarış sayesinde Türkiye'de ilk kez gerçek bir hız disiplini koşulmuş olurken, böylece Xanadu Snow White'ın suni karlama, kızak ve gece kayağındaki öncülüklerine bir yenisi daha eklendi.

DÜNYA ŞAMPİYONU DA YARIŞTI

Etkinlik destekçisi yabancı sporcular arasında geçtiğimiz sezonun SDH (Hız İniş) kategorisi Dünya Şampiyonu İngiliz Jan Farrell, kişisel rekoru 231 km/s ile dünyanın en hızlı S1 (Hız 1) kategorisi yarışlarından İsveçli Daniel Persson, yine İsveç Milli Takımının genç kadın yeteneklerinden Hanna Matslofva ve Alp Disiplininden Hız Disiplinine bu sene hızlı bir geçiş yaparak SDH kategorisinde şimdiden dünya liderliğini ele geçiren Avusturyalı Manuel Kramer yer aldı. Yarışlara ayrıca Türkiye'den daha önce İsveç'te kulüp düzeyinde birçok hız kayağı yarışına katılmış olan Cenk Demiroğlu da katıldı.

MOTORSUZ EN YÜKSEK HIZ

Hız kayağı, yeryüzünde motorsuz olarak gerçekleştirilen en süratli spor olarak biliniyor. Kural basit: Dik ve düz bir pistte dümdüz aşağı inmek ve son metrelerde en yüksek hıza ulaşmak. Bunun için zihinsel ve fiziksel hazırlık yanında malzeme bilgisi önemli yer tutuyor. İki kategorinin bulunduğu spor dalında, SDH (Speed Downhill) kategorisindeki yarışçılar, Alp Disiplinindeki iniş yarışçıları ile aynı teçhizata sahip. Bu kategoriden %10-20 daha hızlı olan S1'de (Speed One) ise, özel aerodinamik kasklardan 238 cm'lik kayaklara, sürtünmesi azaltılmış tulumlardan bacak arkasına eklenen karenaja kadar malzeme bilgisi ön plana çıkıyor. Tabi her iki kategoride kayakları en hızlı noktaya çıkaracak waxların uygulanması da ayrıca önem taşıyor. Yarışçıların 0-100 km/s'e ulaşmadaki ivmeleri 3-4 saniye içerisinde gerçekleşebiliyor. Dünya rekoru ise 253 km/s (Kaynak: Pusula)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.