Erzurum Haber Girişi : 04 Ekim 2012 18:00

Elmalı mağarası turizme açılıyor

Elmalı mağarası turizme açılıyor
Erzurum İl Genel Meclisi Ekim dönemi toplantılarına bugün yapılan oturum ile devam edildi.
Erzurum Ajans-Erzurum İl Genel Meclisi Ekim dönemi toplantılarına bugün yapılan oturum ile devam edildi.

İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil başkanlığında İl Genel Meclisi Salonu’nda düzenlenen toplantıda İspir İlçesi’nde bulunan Elmalı Mağarası’nın turizme kazandırılması konusunda komisyon raporu görüşüldü. Meclis toplantısında ayrıca ev hanımlarına yardıma muhtaç kişilere sağlanan mikro kredi uygulaması hakkında meclis üyelerine bilgi verildi.

ELMALI MAĞARASI’NIN TURİZME AÇILMASI

Meclis toplantısında İl Genel Meclisi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından Elmalı mağarasının turizme kazandırılması konusunda hazırlanan rapor meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.

Komisyon Başkanı Mustafa Toraman, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Elmalı Mağarası’nın turizme açılması için bir ön araştırma yaptık. İlk bilgilere göre; mağara İspir’e 17, Erzurum’a 125 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Mağaraya ulaşım oldukça kolay sağlanıyor. 400 metre uzunluğunda ve 8 odadan oluşan bu mağarada karstik oluşum şekilleri olan sarkık ve dikiler bulunuyor. Bu karstik oluşumlardan anladığımıza göre bu mağara fosil bir mağaradır. Ayrıca mağarada sadece yarasalar yaşamaktadır. Bu sebeple mağara içerisinde 1.5 metre yüksekliğinde yarasa gübresi oluşmuştur. Dünya çapında fosfat oranı en yüksek gübrelerden biri olarak bilinen yarasa gübresi de bölgemizde ki tarımsal faaliyetlerde kullanılarak değerlendirilmeye uygundur. Elmalı Mağarası’nın turizme açılması bölgemize çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Mağara için KUDAKA (Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı) ışıklandırma projesi hazırladı ve bu proje en kısa sürede faaliyete geçecek. Mağaranın turizme açılması için; yolun yapılması, yarasa dışkılarının temizlenmesi ve tahrip edilen sarkık ve dikiklerin tamir edilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

İspir İl Genel Meclisi üyesi Tahsin Bayramoğlu da Elmalı mağarası gündemiyle ilgili görüşmede söz alarak, Gümüşhane’de bulunan Karaca Mağarası’nın yıllık 47 bin turist tarafından ziyaret edildiğini hatırlatarak, “Elmalı Mağarası, Karaca Mağarası’ndan 10 kat daha büyük bir mağara, bizim bu mağarayı turizme kazandırmamız lazım, bu konuda da basına büyük rol düşüyor. En kısa zamanda meclis üyeleri ve basın mensuplarıyla mağaraya bir gezi düzenlememiz gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Meclis konuyla ilgili araştırma yapmak üzere Komisyon Başkanı Toraman ve Meclis Üyesi Bayramoğlu’na görev verdi.

EV HANIMLARINA KREDİ DESTEĞİ VERİLİYOR

Meclis toplantısında daha sonra dar gelirli bayanlara verilen mikrokredi uygulaması ile ilgili bilgi verildi.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Rize Bölge Müdürü Emel Kuk, Erzurum’da 16 Nisan tarihinden itibaren Erzurum’da çalışmalara başladıklarını belirterek, “Bölgede ki yoksul ve dar gelirli bayanların kendi imkanlarıyla gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına olanak sağlayan mikro finans projesi 8 merkez 9 grup ve 41 üyeyle çalışmakta. Bu süre zarfında yapılan çalışmalar neticesinde 28 bin 700 TL kredi dağıtılmış olup bu miktarın 3 bin 500 TL’si üyelerden tahsil edildi. Proje kapsamında sektörel bazda çoğunlukla elişi, çeyiz ve doğrudan satış alanlarında kredi verildi. Biz ev hanımlarının ve eşlerinin mal mülküne bakmadan, kefilsiz ve teminatsız şekilde 0 faizle kredi veriyoruz. Krediyi haftalık 20-30 TL olarak geri alıyoruz. Bize gelen kişiler arasında art niyetli olanlar çıkabiliyor. Bunun için de kişilere ilk başlarda 100 - 200 TL gibi bir asgari bir tutar ödüyoruz ve her hafta onlarla buluşup yaptıkları işleri takip ediyoruz. İşini ilerleten kişilere yönelik 6 ayda bir kredi yükseltme programı uygulayarak bir yıl içerisinde en fazla bin TL kredi verebiliyoruz. Biz bu proje kapsamında yüzde 100 geri dönüşüm sağlıyoruz. Ayrıca bu proje kapsamında dilencilik yapan bayanlara da kredi vererek kendi işini yapma imkanı sunuyoruz ve bu konuda başarılı olduk. Bu proje dilenciliğin azalmasında çok önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.