Erzurum Düzenleme Tarihi : 14 Kasım 2020 16:12 Haber Girişi : 14 Kasım 2020 16:26

Erzurum'da taşınacak

Erzurum'da taşınacak
Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de sağlıklı binalar için uygulamaya sokulan Kentsel Dönüşüm yasasının ardından bir kez daha düğmeye basıldı.

Erzurumajans-İçişleri Bakanlığı tarafından gündeme getirilen  ‘Fay Yasası’nın önümüzdeki yıl Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Hazırlanan yasada aralarında Erzurum’un da bulunduğu fay hattı üzerinde 18 ilde, acil olarak 100 bine yakın binanın taşınması öngörülüyor.

 

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de sağlıklı binalar için uygulamaya sokulan Kentsel Dönüşüm yasasının ardından bir kez daha düğmeye basıldı.

 

Elazığ depremi sonrası içişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilen Fay Yasası’nın taslak metni bitme aşamasına geldi. Geniş katılımlı olarak hazırlanan Fay Yasası’nın 1Mart Deprem haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacağı belirtildi.

 

Afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen kentlerde insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gündeme gelen ‘Fay Yasası’ ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.

 

Meclise gelmesi beklenen yasada, ilk etapta birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında bulunan 18 ilde 100 bine yakın binanın taşınması yada dönüştürülmesi hedefleniyor.

 

 

Erzurum’da listede

 

AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Kuşağı Haritası’nda Erzurum ve Bingöl de dönüştürülmesi gereken iller arasında yer aldı. İkinci derece deprem riski bulunan bu illerde özel çalışmalar yapılacak.

 

Daha önce Erzurum’da 9 milyon 814 bin 738 metrekarelik bölge riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm çalışmalarına dahil edilmişti. Bu alanlardan bir kısmında çalışmalar tamamlanırken birçok yer ise dönüştürülmek için bekliyor. Bu bölgelerin ciddi bir kısmının ise fay hattı üzerinde olduğu biliniyor.

 

 

Bir tek Belediye imkanları ile olmaz

 

Erzurum’un ikinci derecede deprem kuşağında yer aldığını doğrulayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, belediye olarak kentin ciddi bir bölümünü dönüştürdüklerini söyledi.

 

Kentsel dönüşüm konusunda zaman zaman eleştirilerin hedefi olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, “ Göreve geldiğimiz günden beri şehrimizde kentsel dönüşüme ağırlık verdik. Eleştirilerin hedefine oturduk ama biz girdiğimiz yoldan dönmedik. Bölge bölge bina dönüşümü yaptık ancak hala dönüştürülmeyi bekleyen sayısız binalarımız var.30 yıl 40 yıl önce kooperatif eliyle oluşturulan binaların çoğu ömrünü tamamlamış. Çıkarılacak Fay Yasası belediyelerin elini güçlendirir.  Destek verilmez ise belediyelerin nefesi tüm şehri dönüştürmeye yetmez” diye konuştu.

 

Tasarının yasalaşmasının ardından fay hattı haritası üzerindeki yapıların tespit edileceğini belirten Başkan Sekmen, “ İvedilikte bu binaların taşınması sağlanacak. Burada en önemli konu vatandaşa sunacağınız imkan. Yeni bir konut oluşturmak belediye imkanları ile mümkün olmayabilir. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ kanalıyla bu işe rakamsal olarak müdahil olmalı. Her yönü ile düşünülmüş, bir yasa kısa sürede şehirlerimizi depremden koruyacaktır” dedi.

 

 

Sevda Güneş İncesu/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • kerim tekin 14 Aralık 2020 09:47

    yapılaşma palandöken eteklerine kaymalı. oralarda villa değil apartman olmalı.

  • Yaman durak 17 Kasım 2020 20:29

    Erzurum aşağı köşk mahallesi Kıbrıs caddesi 50 yıllık bina balkonları mız düşüyor ben bir vatandaş olarak yetkililerden bu çürümüş binaları yikmalarini rica ediyoruz

  • Kadir 16 Kasım 2020 08:54

    Bu kezde depremi ranta çevirecekler. Kentsel dönüşüm nasıl ?kentsel bölüşüme? döndüyse burada da aynı şey olacaktır. Tarım alanları imara açılacak, birilerinin tarlası arsa yapılacak, birilerine eski binası yerine yeni bina yapılacak, yine çok katlı bina dikilecek vs.. Yeni talanın eskimiş bahanesi...

  • meheme 16 Kasım 2020 08:20

    Erzurumda.binalari.haki.en.fazla.5. Katli olmasi.lazim.cunku.10.kat 15 katli. Cok.risikli oliyor.

  • Emrah bulut 15 Kasım 2020 22:34

    Erzurum da kazı kara bekır pasa mahlesı Demiray sokak yanı gölbaşi. Bu mahalle hepsı eski deprem olmasına gerek yok zaten üzerlerıne yıkılıyor. Ama hıc bır bırım ilgyok işlerine gelmiyor saygılar

  • Ayşe Yıldız 15 Kasım 2020 21:48

    Yenişehir de ki evimiz tam 36 yıllık Bence temeller artık çürümüş durumda Boşu boşuna her daire başı 5000 tl ile mantolama rantı sağlandı Çürük bimaya bu ve benzeri boş masraflar

  • Hakan 15 Kasım 2020 10:24

    Belediyeler cok katli bina yapımına izin vermemeli. 2 katli, bahceli evlerin yapimini tesvik etmeli, bunun icinde sehirdeki uygun arazileri imara acmali.

  • Kamil Uludağ 15 Kasım 2020 07:49

    Konuyu gündeme getirmeniz çok iyi olmuş çünkü şükrüpaşa da dahil inşası 1990 Veya daha eski binalar var düşünebiliyor musunuz o ğünün inşaat yapım şartlarını konuyla ilgili haberleri tarafınızdan öğrenmeye devam ede ez inşallah ğüçlü kalemlere ihtiyacımız var Allah yardımcınız olsun inşallah

  • Dadas 14 Kasım 2020 22:43

    Yenisehir varmi acaba

  • Vatandaş 14 Kasım 2020 22:23

    Taşınması gereken en önde gelen şehirlerden biri sözde doğunun mihenk taşı olan şehrimizi imar planının berbatlığı çarpık yapılaşma ve yapıların kontrolsüz tamamen rant üzerine yapıldığı bariz bir şekilde ortada binalar arası mesafe yeşil alanların yapıların tamami ile arasında kalması her hangi bir depremde yüksek katlı binaların yıkıntılarının tamamı ile toplanma alanlarını da yok edeceği üstüne yıkılacağı berbat bir yapılaşmayı bütün halk görüyor fakat yöneticilerimiz göremiyor umarım yeni alınacak kararlar şehrimizin daha plânlı ve insan hayatı odaklı kararlar olması ümidi ile rantın kişisel çıkarların bir kenara bırakılıp bu işin uzmanları ile birlikte karar alınacağı bir ortam oluşur Inşallah