Erzurum Düzenleme Tarihi : 11 Ocak 2024 17:30 Haber Girişi : 09 Ocak 2024 16:59

Erzurum'da TCDD'nin torpilli kiracıları kiradan para kazandı

Erzurum'da TCDD'nin torpilli kiracıları kiradan para kazandı
Sayıştay'ın ortaya çıkardığı rapora göre Erzurum'da bir iş insanı TCDD'den kiraladığı iş yerlerini 13 yıldır başkalarına kiraya vererek elini dahi kaldırmadan yılda 2 milyon lirayı kiradan kazanıyor.

Birgün’ün haberine göre, Sayıştay’ın raporunda TCDD’nin torpilli kiracısı ortaya çıktı. Erzurum’da bir kişi TCDD’den kiraladığı iş yerlerini 13 yıldır başkalarına kiraya vererek yılda 2 milyon lira para kazanıyor.

 

CHP'nin Çorum Milletvekili olan Mehmet Tahtasız Sayıştay raporunda ortaya çıkan usulsüzlüğü yazılı bir şekilde dile getirdi.

 

1-003.jpg

 

TCDD’nin bir iş adamına 28 yıldır kiraladığı taşınmazı, iş adamı 13 yıldır başkalarına kiralayarak kiradan para kazandığı ortaya çıktı. İş insanının bu sayede yıllık 2 milyon liradan fazla kazandığı da belirlendi. 

 

Öne sürülen iddiaya göre Devlet Demiryolları Erzurum’da yer alan 7 bin 327 metrekarelik bir iş yerini yap-işlet-devret yolu ile 1996 yılında bir iş insanına kiraladı.

 

3-002.jpg

 

Yapılan anlaşmada 2011 yılında TCDD’ye teslim edilmesi gereken iş yerinin alt kiracıya verme hakkı elde tutularak 10 yıl daha aynı kişide kalması üzerine karar alındı.

 

İş yerinin kiralayan iş adamı da bu iş yeri binalarını 3 farklı iş yerine kiraladı.

3 iş yeri için 2022 yılında aylık 330 bin lira kira bedeli alındı.

Fakat asıl gündem olan ise TCDD kiracısı 2022 yılında 330 bin lira kira kazanırken TCDD’ye aylık 157 bin lira kira bedeli ödedi.

Bu sayede TCDD binasını kiralayan iş adamı aylık 173 bin lira, yıllık ise 2 milyon 76 bin lira para kazandı.

Bu duruma tepki gösteren CHP’li milletvekili Mehmet Tahtasız yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

Kiracıyla yapılan sözleşmenin 31 Aralık 2031 tarihine kadar devam edeceği hesaba katıldığında idarenin taşınmazları üzerinden kiracının hiçbir işlem tesis etmeden elde edeceği gelir, yıllar boyu devam edecek ve artacaktır.

Öte yandan TCDD her yıl milyarlarca lira zarar ediyor. 2022 yılında da 6 milyar 386 milyon gibi dev bir zarar açıkladı. Bir taraftan zarar edeceksiniz diğer taraftan devletin mallarını birilerine yok pahasına peşkeş çekeceksiniz. Biz bunların takipçisi olacağız. KİT Komisyonu’nda hesabını soracağız.

 

2-002.jpg

4-001.jpg

5.jpg

6-001.jpg

7-001.jpg

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Halis demir 11 Ocak 2024 22:01

    Ayrıca tcdd yi eşşek edip üstüne binmişler si adam değilmişsiniz devletin malı namustur koruyacaksınız. Devlete uzanan eller kırılsın aldığın para kan ilaç parası olsun. Utanmıyormudunuz devlet parası yemeye. Dulun yetimin hakkı inşallah sizi tutacaktır. Onur bey sayesinde bunları duyuyoruz 5 tane daha onur bey gibi dürüst gazeteci olsa Erzurum şahlanır. Vekilleri uyuyun bakalım. Erzurum?un onuru var

  • Halis demir 11 Ocak 2024 21:57

    Devletin malına yan gözle bakanın Allah bin türlü belasını versin. Devlet kendine uzanan eli kırmalıdır tcdd müdürü buna niçin engel olmuyorsun. Maaş alıyorsun ama tcdd ti korumuyorsun bu revamıdır.

  • Ali 11 Ocak 2024 09:25

    Yiyin zıkkım Yiyin geberene kadar Yiyin sonun da geberip gideceksiniz . İnsanımızda ne haya kaldi ,ne vicdan kaldi ne merhamet kaldi. Vurdum duymaz olduk.her yerde her kurumda şaibeli Allah sonumuzu hayır etsin

  • DaDaŞ 10 Ocak 2024 10:31

    Kira bedeli ve fotoğrafa bakarsak yer migrosun orası merak edenlere isim söyleyim fuat kulaçoğlu. Sadece ddy'mi erzurum adeta kokuştu. Hangi kuruma el atsanız orada bir yolsuzluk, bir hırsızlık var. Keşke birgünde vakıflar bölge müdürlüğü taşınmazlarına göz atsanız neler var neler.

  • Mahir Yiğit 10 Ocak 2024 00:27

    Sayıştayın tespitine göre resmen bir vurgun var. Bu ne yüzsüzlük, devletin yerini kiralayan vatandaş bir başkasına iki katına kiraya veriyor. Acilen DDY Bölge müdürlüğü sorumlu ve görevlileri hakkında soruşturma aöılmaludır. Gerekirse Erzurum Valiliği olaya el koyarak Müfettiş görevlendirilmeli ve daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır. Yeter artık bu be rezillik. Hadi kuldan utanmıyorsunuz, bari Allah'tan korkun. Yazıklar olsun.