Bölge Haber Girişi : 24 Mart 2010 03:38

Erzurum GSF'den ses getirecek bir oyun!..

Erzurum GSF'den ses getirecek bir oyun!..
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Deneme Sahnesi Topluluğu'nca sahnelecek olan "İlk Ateşi Yaksınlar" adlı tiyatro oyunu, 27 Mart'ta prömiyer yapacak.
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Deneme Sahnesi Topluluğu’nca sahnelecek olan “İlk Ateşi Yaksınlar” adlı tiyatro oyunu, 27 Mart’ta prömiyer yapacak.
 
Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç.Dr. Pınar Aras’ın rejisiyle sanatseverlerle buluşacak olan tiyatro oyununu, Aslıhan Candan yazdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği “Cumhuriyet” temalı oyun yazma yarışmasında dereceye giren eser aynı zamanda İstanbul Şehir Tiyatroları’nın repertuarına giren oyun olma özelliğini de taşıyor.
Özgün müzikleri Orhan Kaplan’a ait olan oyunun dramaturjisini Elif Candan yaptı. Uğur Cengiz’in yönetmen yardımcısı olduğu “İlk Ateşi Yaksınlar”ın kostüm ve aksesuarına Serpil Başak Temel imza attı. Dekor ve ışığını sahne tasarımı öğrencilerinin üstlendiği tiyatro oyununda “kadın” kimliği “Afife Jale” aracılığıyla sorgulanıyor.

“İlk Ateşi Yaksınlar” adlı oyun, Müslüman-Türk kadınının sahneye çıkma olanağı bulamadığı bizim kadınımıza bizim sahnemizin yasaklandığı zamanları anlatıyor. Geleneksel Tiyatromuzda kadın rollerine erkek oyuncuların çıktığı ve Batı tiyatrosunun girmesiyle kadın rollerini Müslüman olmayan azınlıkların özellikle Ermeni kadınların oynadığı zamanlar… Afife Jale, Meşrutiyet döneminin bitimine yakın ilk yürekte adımı atmış türlü zorluk ve baskılara göğüs gererek sahneye çıkmıştır. Ancak “Cumhuriyet”in ilanına kadar bu yürekli adımların örnek olarak değeri dışında hiçbir güvencesi yoktu. Afife Jale sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını olma özelliğini taşıyor.
Oyun hakkında görüşlerini ifade eden Yönetmen Doç.Dr. Pınar Aras, “İnsanı insana en kısa yoldan ulaştıran, yalan ve gerçeği birkaç saat içerisinde gözler önüne seren, yediden yetmişe herkese kapılarını açan, yalansız, dolansız bir dosttur tiyatro. Toplumda yiten insan, tiyatroda kendini bulabilir. Yaşamın karanlığında yönünü kaybedenlere tiyatro yol gösterebilir. Umudu, inancı ve direnci en iyi tiyatro aşılar. Gerçek olanın tek yüzünü, olmayanın bin bir yüzünü o sihirli aynasından her zaman bize gösterebilir. Şimdi tiyatronun sihirli aynasına bir yüz düşmektedir; ezilen, ötekileştirilen, kapatılan, dizginlenen, fırsatsız bırakılan Afife Jale! ” diye konuştu.

Bu yıl Sahne Sanatları Bölümü Deneme Sahnesi Topluluğu’nun büyük emekler harcayarak sahneye koyduğu “İlk Ateşi Yaksınlar” adlı oyunun sanat camiasında yankı bulması bekleniyor. Türk tiyatro tarihinde önemli yeri olan Afife Jale’nin tiyatro aşkı uğruna ödediği bedelleri ve kadın kimliğini ele alan “İk Ateşi Yaksınlar” 27 Mart’ta Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Deneme Sahnesi’nde perde diyecek.
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.