Erzurum Haber Girişi : 26 Haziran 2012 11:15

Erzurum heyeti Tebriz gezisini tamamladı

Erzurum heyeti Tebriz gezisini tamamladı
Erzurum Tebriz arasında uçak seferlerinin başlaması sebebiyle Tebriz Havaalanında düzenlenen tören ile 3. İpekyolu İşadamları Zirvesine katılan Erzurum heyeti çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.
Erzurum Ajans-Erzurum Tebriz arasında uçak seferlerinin başlaması sebebiyle Tebriz Havaalanında düzenlenen tören ile 3. İpekyolu İşadamları Zirvesine katılan Erzurum heyeti çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Sebahattin Öztürk, AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bürokratlar, belediye başkanları ve işadamlarından oluşan kalabalık bir heyet ile Tebriz’e çıkarma yapan Erzurum ekibini Tebriz havaalanında Doğu Azerbaycan Valisi Dr. Ali Rıza Beygi ve çok sayıda yerel yönetici karşıladı.
Havaalanındaki törende konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk Erzurum ve Tebriz’in potansiyellerinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek ortak kültürel ögelere vurgu yaptı.
Törenin ardından Şah gölü ve çevresinde ki parkta bir süre gezinti yapan heyet üyeleri, akşam Vali Beygi’yi Valilik makamında ziyaret etti. Burada da karşılıklı görüş alışverişinde bulunan Erzurum ve Tebriz heyetleri karşılıklı olarak birbirlerine hediyeler verdi.

3. İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ…

Tebriz programının ikinci gününde 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi gerçekleştirildi. Her iki ülkeden zirvenin önemli konukları oldu. Zirveye Türkiye’den; Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ordu Valisi Orhan Düzgün, İran’dan ise Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammet Rıza Mir Tacettini, Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, Doğu Azerbaycan Dini Lideri Ayetüllah Şebisteri, Doğu Azerbaycan Valisi Dr. Ali Rıza Beygi ve çok sayıda ülke temsilcisi ve işadamı katıldı.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, zirve öncesinde yaptığı konuşmada, Erzurum ve Tebriz arasında Türk Hava Yolları tarafından doğrudan karşılıklı seferlerin başlatılmasının önemine dikkat çekerek Türkiye ve İran arasında bu hattın bir saat ile önemli bir yakınlaşma sağlayacağını söyledi. Bakan Akdağ, Türkiye ve İran arasında vizelerin kaldırılmasının diğer ülkelere de örnek olmasını diledi. Akdağ: “Dünyanın büyük bir kısmı bugün global ekonomik krizle boğuşuyor. Buna karşın bu bölgede de İpekyolu hattındaki ülkelerin ekonomilerinin geliştiğini büyüdüğünü görüyoruz. Bu İpekyolu’nun canlandığının göstergesidir. Onun için bize düşen ticaret erbabına yardımcı olmaktır. Güven ve istikrar ticareti, ticarette güven ve istikrarı destekler” diye konuştu.
İran ziyaretinde kendisine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti ifade eden Akdağ, "Tebriz bizim için çok başka bir anlam taşır. Tebriz bizim için Şemsettin Muhammed'dir, Mevlana'yı Mevlana yapan Şems'dir. Tebriz Şehriyar'ın şiirindeki Haydar Baba'nın yurdudur" diye konuştu.
Bakan Akdağ burada Tebrizli Şair Şehriyar’ın “Haydarbaba” adlı şiirini de seslendirdi.

DR. MEHDİ GAZANFERİ: “İPEKYOLU MİLLETLERİN VE HALK ARASINDAKİ BAĞLANTILARIN RUHUDUR.”

İran’ın Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi ise, 2 bin yıl önce İpek Yolu’nda kurulan bağlantıların bugün de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte, İpekyolu güzergahı üzerindeki devletler arasında bir irtibat olmadığını, milletler ve tüccarlar arasında gelişen bir bağlantı olduğunu ifade eden Gazenferi “UNESCO’nun ifade ettiği gibi İpekyolu milletlerin ve halk arasında bağlantıların ruhudur” diye konuştu.
İpekyolu’nun 27 ülkeyi birbirine bağladığını kaydederek bir genel sekreterlik kurulması önerisinde bulunan İranlı Bakan Gazanferi, biri devlet, diğeri özel sektörden olmak üzere her ülkenin iki temsilci göndermesinin İpekyolu işadamları zirvesini güçlendirileceği önerisini getirdi.
İran’ın Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammet Rıza Mir Tacettini de yaptığı konuşmada İpekyolu ülkeleri arasında vizelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkiye ve İran arasında vize olmamasını örnek gösteren Tacettini, vizelerin kaldırılmasının ticareti artıracağını savundu.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcı ülke temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı Panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Ordu Valisi Orhan Düzgün ve Trabzon TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy katıldı.
27 değişik ülkeden gelen ve 3. İpekyolu İşadamları Zirvesine katılan işadamları, programın öğleden sonraki bölümünde Şehriyar Otelde ikili görüşmelerde bulundu.
Erzurum heyetinin Tebriz programı 3. gününde de devam etti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın İstanbul’a dönmesinin ardından heyet üyeleri çalışmalarını sürdürdü. Ağırlıklı olarak ziyaret ve ikili temasların gerçekleştirildiği programda, Tebriz Valiliği’nin hazırladığı program doğrultusunda şehrin önemli yerleri de gezildi.
Heyet Pazartesi günü gece havayoluyla Erzurum’a döndü.

UÇAK SEFERLERİ BÖLGEDE HEYECAN YARATTI

Üç günlük program süresince Erzurum heyetine eşlik eden Tebrizli işadamları ve yöneticiler, hem zirve kapsamında gerçekleştirilen ikili görüşmelerin, hem de doğrudan uçak seferlerinin başlamasının kendileri için büyük önem arz ettiğini belirterek geleceğe dönük büyük umutlar taşıdıklarını ifade etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.