Bölge Haber Girişi : 03 Nisan 2011 02:07

Erzurum tabyaları için dev adım!..

Erzurum tabyaları için dev adım!..
Çevre ve Orman Bakanlığı, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı olarak ilan edilen Aziziye ve Mecidiye Tabyaları'nda 'gelişim planı'nı ihale etti. Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, ''Tabyalar en az Çanakkale kadar ilgi görecek'' dedi.

Erzurum Ajans-Osmanlı - Rus Savaşı sırasında kentin savunmasında önemli rol oynayan Aziziye Tabyaları’nın Milli Park ilan edilmesinden sonra önemli gelişmeler kaydedildi. Çevre ve Orman Bakanlığı ‘Nene Hatun Tarihi Milli Parkı’nın gelişim planının ihale etti. Tabyalardaki planlama ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, “Çok geniş bir ekip konuyla ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Her ayrıntı büyük bir dikkatle ele alınıyor. Planlama aşaması çok önemli ve biraz sabır gerektiriyor” dedi.

 

“HER METREKARE PLANLANIYOR”

 

Tabyalardaki her bir metrekarenin en iyi şekilde değerlendirileceğini anlatan Müdür Toraman, “Tabyalar çok ama çok önemli mekanlar. Bunun için her bir karışı bizim için çok değerli. Alana girdiğiniz noktadan gezilebilecek bütün alanlara kadar her türlü ayrıntı düşünülüyor. Tüm çalışmalar bittiğinde konusuna hakim tarihi ve yabancı dil bilen alan kılavuzları ziyaretçilere eşlik edecek. Savaşların yaşandığı noktalarda simülasyon gösterileriyle ziyaretçiler yıllar öncesine, o ana götürülecek. Seyir terasları ile hakim bölgelerden tüm alan ve şehir izlenebilecek. Yeni tesisler inşa edilecek” diye konuştu.

 

RUSLARA KARTŞI KENTİ SAVUNDU

 

Mecidiye ve Aziziye Tabyaları 93 Harbinin (1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı) cereyan ettiği alanlardır. 21 adet tabyanın hepsi kesme taşla inşa edilmiştir. Büyük boyutlu olan bu yapılardan Büyük ve Küçük Palandöken Tabyaları, yaklaşık 3000 m. rakımda inşa edilmiştir. Erzurum’un 10 km. kuzeydoğusunda, Top Dağındaki Aziziye Tabyası önüne l877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı anısına l952 yılında Aziziye Şehitleri anıtı dikilmiştir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.