Erzurum Haber Girişi : 07 Eylül 2015 23:15

Erzurum tarım konseyi icra kurulu ikinci kez toplandı

Erzurum tarım konseyi icra kurulu ikinci kez toplandı
Erzurum Tarım Konseyi İcra Kurulu ikinci değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.
Erzurumajans-Erzurum Tarım Konseyi İcra Kurulu ikinci değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Fatih Gül'ün yanı sıra, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Erzurum İl Koordinatörlüğü, Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi, Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Erzurum Ziraat Odası Başkanlığı gibi İcra Kurulu Üyesi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantının ilk bölümünde Erzurum Tarım Konseyi İcra Kurulunun 26 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirdiği 1. Değerlendirme Toplantısı sonuçları el alındı.

İlk toplantıda gündeme alınan Büyükbaş Hayvancılık, Küçükbaş Hayvancılık ve Arıcılık Çalışma Gruplarının düzenlemiş olduğu Çalışma Raporlarında ivedi ve öncelikli olarak çözülmesi gereken Erzurum canlı hayvan borsasının faaliyete geçirilmesi, Soğutmalı süt toplama merkezlerinin kurulması, Sebze üreticilerine yer tahsisi, Mera ve otlakıyeler için hayvan sulukları (sıvat) temini, Hayvancılık bölgesi oluşturulması, Patates tohumluk deposu kurulması, Organik ve mahalli ürün pazarlarının kurulması, Tarımsal Yatırımlarda İmar Kanunu kaynaklı sorunlar, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) Tarımsal Krediler konusunda faaliyeti ve tanıtımı, Mera Vasıflarının Tespitine Yönelik Envanter Çalışması, Çiftçilerin / Yatırımcıların yeni veya modernize edeceği hayvan barınakları için Tip Proje Desteği konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

Vali Dr. Ahmet Altıparmak,Tarım Konseyince tespit edilen sektördeki bu önemli sorunlar için yatırımcı kuruluşlar nezdinde kamu hizmeti sağlama görevinin ifası, özel sektör yatırımı veya yetiştirici-üretici örgütleri kanalıyla çözülmesi için gerekli farkındalığı oluşturma, bilgilendirme ve rehberlik etme, proje üretme, projelere uygun finansal kaynak arayışı, paydaşlar arası konsensüs sağlama gibi tüm süreçlere katkı sağlama şeklinde çalışmalar yapıldığını belirterek, acil olan bu başlıklardaki konuların sektör için son derece önemli olduğunu,bu sorunların çözümünde çok ciddi bir mesafe kat edilmiş olacağını vurguladı.

Tespit edilen konuları mahallinde paydaş kurum-kuruluşlarla çözdüklerini, burada çözülemeyen konuları ise ilgili Bakanlıklara sunacaklarını bizzat ve yakinen takip edeceklerini ifade eden Vali Altıparmak, Tarım Konseyinde sektörü tüm başlıklarıyla hem makro anlamda hem de mikro anlamda ele alarak çok önemli tespitler yapıldığını ve kimi zaman küçük müdahalelerle bunlara çözümler ürettiklerini, bundan böyle konu bazlı, daha özel ve detaylı çalışmalar yapılacağını belirtti.

60'ın üzerinde paydaş kurum ve kuruluştan yine 100'ün üzerinde konu uzmanının emek harcadığı bu süreçte çok önemli tespitler yapıldığını, kurumlar arasında güzel bir çalışma sergilendiğini ve bu çalışma kültürünün geliştirilerek devam etmesi gerektiğini ifade eden Vali Altıparmak, bu çalışmalar için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Toplantının ikinci bölümünde ise Su Ürünleri, Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği, Sebze, Meyve ve Örtü Altı Yetiştiriciliği ve Destek Çalışma Gruplarının konuları ile ilgili sektörel sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin hazırlamış oldukları raporların sunumu başta olmak üzere, Erzurum Tarımına yönelik değerlendirmeler yapıldı. Çalışma gruplarının ayrıntılı raporlarının, konu bazında seçilerek ilgili kurum-kuruluşlara sunulacağı, bahse konu raporların, Konsey sekretaryasını yürüten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bir araya getirilerek basılı yayın haline getirilmesi kararlaştırıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.