Erzurum Haber Girişi : 10 Eylül 2016 14:51

Erzurum'da süslenen gelin koçları yola çıktı

Erzurum'da süslenen gelin koçları yola çıktı
Kurban Bayramı öncesi Doğu Anadolu bölgesinde nişanlı gelin adaylarına gönderilen 'gelin koçu' geleneği devam ediyor.
Erzurumajans-Kurban Bayramı öncesi Doğu Anadolu bölgesinde nişanlı gelin adaylarına gönderilen 'gelin koçu' geleneği devam ediyor. 

Birbirinden rengarenk süslenen koçlar, alnına altın takılarak gelinlerin evlerine gönderiliyor.

Nişanlı damat adayının evinin önünde veya götürüldüğü çiçekçide süslenen kurbanlık koçun alnına ise altın bilezik veya cumhuriyet altın takılıyor. Kurbanlık koç bayramdan önce nişanlı gelin adayının evine, damat adayı veya yakınları tarafından götürülüp teslim ediliyor. 

Erzurum'un merkez Aziziye İlçesi'ne bağlı Çavdarlı Köyü'nden Osman Köse İstanbul'da bir ayakkabı fabrikasında çalışan oğlu için pazardan 1400 liraya aldığı koçu yakınları ile birlikte süsletmek için çiçekçiye götürdü. Alnına Cumhuriyet altını taktığı koçu otomobile bindirerek gelin adayının evine doğru yola çıkan Köse, "Gelin koçu geleneğini sürdürüyoruz. Memleketimizde yıllardır bayramlarda nişanlı kızlara gelin gibi süslenen kurbanlık koç götürülür. Ben de gelinim için aldığım koçu süsleyip, alnına da Cumhuriyet altını takarak gelinime götürüyorum" diye konuştu.

'GÜNDE 5- 6 KOÇ SÜSLÜYORUZ'

Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da çiçeklerin koç mesaisi başladı. Bir koçu 30 liraya süslediklerini belirten çiçekçi Yakup Taş, "Geline gidecek kurbanlık koç heybetli, alnında altını ve süsü de güzel olmalı. Bayrama birkaç gün kala günde 5- 6 koç süslüyoruz. Özelikle şehrimize gelenler koç süslemesini merakla izliyorlar ve cep telefonu ile kameraya alıyorlar" dedi.

Turgay İPEK/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.