Bölge Haber Girişi : 12 Temmuz 2011 00:13

Erzurum'da brokoli yetiştirdiler!..

Erzurum'da brokoli yetiştirdiler!..
Erzurum'da, Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında brokoli ve roka başta olmak üzere 30 farklı sebze yetiştirildi.

Erzurum Ajans-Erzurum'da, Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında brokoli ve roka başta olmak üzere 30 farklı sebze yetiştirildi.

Atatürk Üniversitesi, Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Şirketi işbirliğinde uygulanan 'Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi' kapsamında merkez Yakutiye İlçesi'ndeki kombinanın altında bulunan yaklaşık 4 bin hektarlık alanın sulanması için kuyu açıldı. Dadaşköy yolu üzerinde uygulanan proje ile daha önceleri kanalizasyon suyuyla üretilen sebzeler, temiz kuyu suyu ile yetiştirilmeye başladı. Çalışma kapsamında 200 üretici, 30 çeşit sebze ekti. Avrupa'nın güneyi ve ABD'de Yaygın olarak üretilen brokoli ile sıcak bölgelerde yetişen roka başta olmak üzere üretilen çeşitli sebzeler sadece Erzurum'da değil komşu illerde de alıcı buldu.

Proje koordinatörü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, sağlıklı ve hijyenik bir ortamda sebze üretildiğini belirtti. Prof. Dr. Kaya, sebze yetiştiriciliğinde sulamanın önemine dikkat çekerek bölgede üretilen sebzelerin artık sağlıklı olduğunu söyledi.

Tarım İl Müdürü Mustafa Altun ise yaz sezonunun kısa olduğu kentte brokoli gibi sebze çeşitlerinin yetiştirilmesinin büyük bir başarı olduğunu bildirdi.

Erzurum Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Necati Yıldızer de 200 üretici ile sürdürdükleri çalışmada başarıya ulaşmanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Seralarda da sebze ürettiklerini anlatan Yıldızer, "Geçtiğimiz yıllarda bu alanda temiz suyla sulanan arazi miktarı yüzde 2-3 civarlarındaydı. Açılan Kuyular sayesinde temiz su kullanımı yüzdesi 80'i aştı. Biz de gönül rahatlığıyla ürettiğimiz sebzeleri pazarlama imkanı bulduk" dedi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.