Erzurum Haber Girişi : 16 Mart 2012 10:10

Erzurum'da Dünya tüketiciler günü etkinlikleri

Erzurum'da Dünya tüketiciler günü etkinlikleri
Dünya Tüketiciler haftası dolayısıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi tarafından halka ücretsiz broşür dağıtıldı.
Erzurum Ajans-Dünya Tüketiciler haftası dolayısıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi tarafından halka ücretsiz broşür dağıtıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü İlhan Aydın, TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, Yönetim Kurulu Üyeleri Serdar Büyükgün ve tüketici il Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Avukat Alparslan Şimşek tarafından halka tüketiciyi bilinçlendirme broşürü dağıttı.
Bilim sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ilhan Aydın, Dünya Tüketiciler Günün tarihçesine değindi. Aydın şunları kaydetti: ‘’ Mart 1962’de ABD Başkanı J.F.Kennedy, Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmasında; herkesin birer tüketici olduğunu ve tüketicilerin kamusal alanda ve özel sektörde alınan ekonomik kararları etkileyen ve bunlardan da etkilenen çok önemli bir ekonomik grup olduğunu, buna rağmen seslerini duyuramadıklarını, dolayısıyla örgütlenerek haklarına sahip çıkmaları gerektiğini ve onların belirli çerçevede korunmasının gerekliliğini savunarak, geleceğin, tüketici merkezli politikalar uygulayanlar için daha parlak olacağını ileri sürmüş, bir anlamda günümüz dünyasına yönelik önemli bir öngörüde bulunmuştur. Bu konuşma nedeniyle, Birleşmiş Milletler tarafından 15 Mart tarihi “Dünya Tüketici Hakları Günü” olarak ilan edilmiş ve ilk olarak 1983 yılında kutlanmıştır’’
Ülkemizde de 1985 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Tüketici Hakları Gününün , bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürdüğünü belirten Aydın, ‘’ Anayasamız, 172 nci maddesinde yer alan “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmü ile tüketicinin korunması konusunu Devlet güvencisine almıştır. Gerek anılan hüküm, gerekse 1987 yılında Avrupa Topluluğu’na yapılan tam üyelik başvurusundan sonra topluluk mevzuatına uyum çerçevesinde, tüketicinin korunmasına ilişkin düzenlemeler, Avrupa Topluluğu’nun tüketici odaklı yaklaşımı, tüketiciyi koruma politikaları ve Türk tüketicisinin yaşadığı sorunlar dikkate alınarak hazırlanan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 1995 yılında yürürlüğe girmiş ve 14 Mart 2003 tarihinde toplumsal bir mutabakat ile değişikliğe uğrayarak AB normlarına getirilmiştir’’
TÜKODER Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli de, tüketici bilincinin artması noktasında örgütlenmenin önemli olduğunu ifade etti.
Tüketicinin artık, korunması gereken taraf olmaktan çıkması gerektiğini belirten İspirli, ‘’ Tüketici haklarını bilen, savunan ve piyasada üzerine düşen rolü bilinçli ve etkin bir şekilde yerine getiren taraf olmalıdır. Bu bakımdan tüm vatandaşlarımız tüketici haklarına sahip çıkmalıdır’’ dedi
5 temmuz 1986 tarihinde birleşmiş milletler genel kurulu tarafından kabul edilen evrensel tüketici hakları deklarasyonuyla tüm dünyaya ilan edildiğini belirten İspirli, "Temel gereksinimlerin karşılanması,sağlık ve güvenliğin korunması ,ekonomik çıkarların korunması zararların karşılanması,temsil edilme,sağlıklı bir çevrede yaşama,bilgi edinme ve eğitilme haklarımız 1995 yılında kabul edilen " tüketicinin korunması hakkında kanun " ile ülkemizde de güvence altına alınmak istenildi. Ancak yasanın çıktığı günden bugüne kadar tam anlamıyla korunmamız söz konusu olmadığı gibi, hak ve özgürlüklerimizin ihlali karşısında hükümetler gerekli önlemleri almadılar, denetimleri yapmadılar ve tüketicileri kendilerini korumak üzere yalnız bıraktılar" dedi.
Erzurum’da en çok karşılaşılan tüketici sorunlarına değinen Alparslan Şimşek de, ayıplı mallarda bir aylık süre içerisinde hak aranabileceğini belirtti.
Şimşek "Kapıdan satışlarda; tüketici eğer bir haftalık süreyi geçirmemiş ise malı geri iade edilebilir. Hatalı olsun veya olmasın kapıdan satışların tamamında cayma bildirim belgesi olmalıdır. Bu konuda bir haftalık sürenin de geçirilmemesi gerekiyor. Mecbur kalmadıkça kapıdan satış şeklini tercih edilmemeli ve sözleşme dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Ayıplı mallarda bir aylık süre içerisinde malın geri iade hakkı vardır. Ayıbın tüketicinin kendi hatasından kaynaklanıyor olmaması da gerekiyor. bu konuda ilgili mercilerin verdiği kararlarda bilir kişiler inceleme yapıyorlar. Hizmet alımlarında da bir aylık süre içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Ayıplı mal ve hizmetlerin bir aylık süre içerisinde geri iade edilme hakkı söz konusu ifade bu manada kanuna aykırılık taşıyor. Alışveriş merkezlerinde ki bir diğer konuda kasa ve raf fiyatlarının uyuşmaması konusunda yaşanıyor, kasa ve raf fiyatları uyuşmadığında düşük fiyat üzerinde alışveriş yapılmalıdır. Tüketici mutlaka alışverişlerinde fiş ve fatura istemeli, piyasa araştırması yapmalıdır" şeklinde konuştu.
GARANTİ BELGESİ 2 YIL
Garanti belgesi ile ilgili sorunlara de değinen Şimşek, garanti belgesi süresinin asgari iki yıl olduğunu hatırlatarak, bu süre içerisinde arızalanan malı tüketicinin ücretsiz olarak onartma hakkına sahip olduğunu bildirdi. Arızanın sık sık tekrarlanması halinde ise ürünün yenisi ile değiştirilebileceğini hatırlatan Şimşek, şöyle dedi: "görüldüğü gibi tüketici kanunu tüketiciye bir çok hak veriyor. Önemli olan bu hakların bilinmesi ve uygulanmasıdır. Kalitenin artması için tüketici oto kontrol mekanizması oluşturmalıdır. Tüketim kavramı bir toplumun refah seviyesini de ortaya koyan en önemli olgulardan birisi, mesleğimiz ne olursa olsun hepimiz bir tüketiciyiz ve kanunun bize geniş yetkiler verdiğinin bilincinde olmalıyız. Tüketiciler hakları ihlal edildiğinde ve mağdur duruma düştüklerinde derneğimize başvurabilirler." 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.