Bölge Haber Girişi : 06 Şubat 2010 01:43

Erzurum'da udilik kursuna büyük ilgi!..

Erzurum'da udilik kursuna büyük ilgi!..
Türk musikisinin vazgeçilmez enstrümanlarından birisi olan Ud, Erzurum'da müzikseverlerin gözdesi haline geldi.
Erzurum Ajans-Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü Udilik kursu devam ediyor. Erzurum tarihinde ilk kez açılan kursa, 17 kursiyerin devam ettiği öğrenilirken, eğitimler, sadece hafta sonlarında Udi Eğitimcisi Ercan Akpınar tarafından veriliyor. 3 ay önce başlayan Udilik eğitimlerinin, Mayıs ayı sonuna kadar devam edeceği bildirilirken, Erzurum’da ilk kez açılmasına rağmen, kursa gösterilen ilginin büyük olduğu belirtildi.
Her yaş ve her meslekten kursiyerlerin katıldığı Udilik eğitimlerinin yürütülmesine, büyük bir itina ile devam edildiğini söyleyen Udi Eğitimcisi Ercan Akpınar, “Açıkçası kursa bu kadar ilgi olmasını beklemiyorduk. Erzurum’da daha önce hiç açılmamış bir kursa, ilk etapta 17 kursiyer bulabilmiş olmak, önemli bir başarı olsa gerek” dedi.
Udilik eğitimlerinin, nota, makamsal ve usul hakkında bilgileri kapsadığını anlatan Akpınar, Ud çalabilmenin, uzun bir uğraş gerektirdiğine dikkati çekerek, “Ud çalabilmek, en başta sabır gerektiren bir meziyettir. Bu nedenle kursumuzun süresi uzun tutuldu. Kursiyerlerimize, notalar başta olmak üzere makam ve üslupla ilgili teorik bilgiler aktarıyoruz.” diye konuştu.
Kurslarda eğitim alan Ud meraklılarının, büyük bir mesafe kaydettiklerini anlatan Akpınar, her bir kursiyerin, önümüzdeki günlerde belli başlı eserleri çalmaya başlayabileceklerini ifade etti.
Ud adı verilen çalgı aletinin, Türk musikisinin vazgeçilmez enstrümanlarından birisi olduğunu vurgulayan Ercan Akpınar, bu müzik aletinin, çeşitli milletlere de yine Türklerden geçtiğini kaydetti.
Dizilimi ve ses tınılarıyla diğer telli çalgılardan çok farklı olan Udun, Erzurum’da da meraklısının hayli fazla olduğunu gördüklerini vurgulayan Ercan Akpınar, ilgi gören kursların, mutlaka yenilerinin açıldığını dile getirdi. Önümüzdeki sezonda açılacak olan yeni kurs için şimdiden çağrıda bulunan Udi Eğitimcisi Ercan Akpınar, “Hiç açılmamış bir kursa ilk etapta 17 kişi katılıyorsa, bu da şehirde önemli bir potansiyelin olduğunu gösteriyor. Bu nedenle açılacak bir sonraki kursa, katılımın çok daha fazla olmasını bekliyoruz.” dedi.
Öte yandan kursiyerler de devam eden eğitimlerden büyük keyif aldıklarını ifade ederek, “Ud çalmak bir tutku gibi; ne saza benziyor, ne de diğer telli çalgılara. Bu müzik aletini çalabilen herkes, notaları adeta ruhunda yaşar. Biz de bu hazzı yaşamak istiyoruz.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.