Erzurum Haber Girişi : 25 Nisan 2012 20:05

Erzurum'daki yapı denetim firmalarını kapattılar

Erzurum'daki yapı denetim firmalarını kapattılar
Yapı Denetim Yasası Erzurum'da biranda inşaat sektörünün kâbusu oldu. Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tutulan raporlar ile kentte hizmet veren 7 firma kapatıldı, 8. Firmanın kapanması ise yolda.

Erzurum Ajans-Levent AKPINAR'ın haberi-Geçtiğimiz yıl 1 Ocak tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Yapı Denetimi uygulaması bir anda Erzurum'un kâbusu oldu. Erzurum'da 1 yıl içerisinde kurulan 9 Yapı Denetim Firması'ndan 7'si kapatılırken, 1 firmayla ilgili kapatma kararının yolda olduğu belirtildi.

Erzurum Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Atilla Yıldız,4708 sayılı yasa ile 12 yıldır uygulamada olan yapı denetim yasasının 2011 yılından itibaren Erzurum'u kapsama alanına aldığını belirterek Yapı Denetim firması inşaat alanında kamu hariç tüm binaların temelden, iskâna kadar her anlamda denetimini yapıyor. İmalatların tamamının yerinde denetimi, Laboratuvarlarda beton analizi dahil, inşaatın her aşaması denetlenmektedir. 1 yıldır 8 firma faaliyette bulunuyor. 1 firma ise aktif duruma gelemedi. 22 Mart  2012 tarihinde 1 firma kapatıldı. Ardından diğer firmalar hakkındaki kapama kararları peş peşe geldi. Böyle bir uygulama haliyle Erzurum'da inşaat sezonunun başlamadan bitmesi anlamını taşımaktadır. Hali hazırda şehirdeki tüm inşaatlar durmuş bulunuyor. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı?nın böyle bir uygulamayı hangi mantıkla yaptığını anlayabilmiş değiliz dedi.


İNŞAAT SEZONU BAŞLAMADAN BİTTİ

Yıldız, firmaların kapatılmasının gerekçesinin, Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü elemanları tarafından tutulan, raporlar olduğunu hatırlatarak, firmaların kapatılmasının İl Müdürlüğünün krizi yönetememe becerisinden kaynaklandığını söyledi. Yıldız, Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri, denetim firmalarının denetimleriyle ilgili tutulan tutanaklara rağmen, çok iyi iş çıkarıldığını söylemişlerdir. Yani biz firmaların yaptığı denetim kendileri tarafından da takdir edilmiştir. Bir uyarı şeklinde başlayan süreç, biranda bütün firmaların kapatılmasıyla sonuçlanmıştır. Bu Erzurum'a bir anlamda ihanettir. 6 ay inşaat sezonu olan bir şehirde sezon başlamadan inşaatların durdurulmuş olması, bu sektörden geçimini sağlayan yüzlerce insanın iş yapamaması, evine ekmek götürememesi anlamını taşımaktadır. Firmaların kapatılması gerekiyor idiyse, belirli bir süreye yayılarak şehrin ekonomisinin kilitlenmemeliydi. Umuyoruz ki, bu yanlış uygulamadan biran önce geri dönülür ve Erzurum inşaat sektörünün önü açılır ifadelerini kullandı.

VAN DEPREMİ EN İYİ ÖRNEK

Yıldız, Yapı Denetim Firmaları için Van Depreminin büyük bir sınav olduğun belirterek Van depreminde yapı denetimine tabii binaların hiçbiri yıkılmamıştır. Oysa  aynı depremde başta Bayındırlık, yeni adıyla  Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü tarafından denetlenen çok sayıda resmi kurum binası yerle bir olmuştur. Bu gerçek, önemli bir ayrıntı olarak ortadadır. Yapı Denetim Firmaları'nda eksiklik yok mudur, elbette vardır. Yeni başlayan bir sistemde tutanak tutularak ceza verilmesi Şehircilik ve Çevre Bakanlığının art niyetidir diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • TİTAN 01 Ocak 1970 02:00

    ERZURUM BÜROKRATLARI SAĞOLSUN . 300 FİRMA OLAN İSTANBUL DA BU YIL KAPANAN BİR FİRMA YOK . AFERİN ERZURUM DAKİ ARKADAŞLAR . SİZE MADALYA HAZIRLIYORUM .

  • hamza şail 01 Ocak 1970 02:00

    İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASININ NİYE SESİ ÇIKMIYOR NE İŞE YARIYOR KİMİ İLGİLENDİRİR BU OLAY ŞU ANA KADAR NE İŞE YARADI AYIP MESLEK SAHİPSİZ HERKESİN TUZU KURU KİMİN UMURUNDA ŞİMDİ ÇIKAR SÖZDE BEYANATTA BULUNURLAR .UYAN ÜSKÜDAR DA SABAH OLDU.

  • hamza şail 01 Ocak 1970 02:00

    İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASININ NİYE SESİ ÇIKMIYOR NE İŞE YARIYOR KİMİ İLGİLENDİRİR BU OLAY ŞU ANA KADAR NE İŞE YARADI AYIP MESLEK SAHİPSİZ HERKESİN TUZU KURU KİMİN UMURUNDA ŞİMDİ ÇIKAR SÖZDE BEYANATTA BULUNURLAR .UYAN ÜSKÜDAR DA SABAH OLDU.