Bölge Haber Girişi : 13 Şubat 2010 10:41

Erzurum'un Aşşık oyunu bilgisayarda!..

Erzurum'un Aşşık oyunu bilgisayarda!..
Erzurum´da derlenen ve birçoğu unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının yeniden ilgi görmesi için bilgisayara uyarlanması planlanıyor.

Erzurum Ajans-Erzurum´da derlenen ve birçoğu unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının yeniden ilgi görmesi için bilgisayara uyarlanması planlanıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, yaptığı açıklamada, Erzurum´a özgü 152 farklı geleneksel çocuk oyunu derlediklerini, bu oyunlardan çoğunun artık ilgi görmediğini tespit ettiklerini bildirdi.

Öztürk, geleneksel çocuk oyunlarının ilgi görmemesinin en önemli nedeninin çocukların kent yaşamı ve gelişen teknolojinin etkisiyle bilgisayar ve televizyona yönelmesi olduğunu ifade etti.

Bilgisayara erişim imkanı olmayan bazı köylerde geleneksel oyunların az da olsa ilgi gördüğünü belirten Öztürk, şöyle konuştu:

´´Geleneksel çocuk oyunları bir kuşak öncesinde çok fazla ilgi görüyordu. Günümüzde ise kent yaşamı ve gelişen teknolojinin etkisiyle bilgisayar ve televizyona yönelen çocukların birçoğu geleneksel çocuk oyunlarını bilmiyor. Oyun kültürü farklılaşıyor. Çocuk oyunlarımız unutuluyor. Çocuklarımız, birçoğu yabancı menşeli bilgisayar oyunlarına yöneldi.´´

Geleneksel çocuk oyunlarının grup oyunu olduğuna dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

´´Bu nedenle geleneksel oyunların çocukların sosyalleşmesinde önemli etkisi var. Oyunlarımızda çocuklar paylaşmayı, mücadele etmeyi, yarışmayı ve daha sağlıklı iletişim kurmayı öğrenirken yabancı menşeli oyunlarda ise maalesef çocuklarımızın ruh sağlığı olumsuz etkileniyor. Geleneksel çocuk oyunlarını yeniden ilgi görmesi için bilgisayar oyunu olarak uyarlamayı planlıyoruz. Bunun için ilgili birimlerle çalışma yapacağız.´´

Öztürk, bilgisayarda oynanabilecek birçok oyun tespit ettiklerini, ilk etapta ´´aşşık kemik oyunu´´ diye bilinen çocuk oyununu bilgisayara uyarlamayı planladıklarını kaydetti.

Bölgede bir kuşak öncesine kadar çok ilgi gören ancak yeni neslin ilgi göstermediği kemik oyununun toprak zeminde oynanan eğlenceli bir grup oyunu olduğunu belirten Öztürk, ´´Koç ve koyunun arka ayaklarından, eklem yerlerinden çıkarılan kemiklerle oynanan ve ´aşşık´ adı verilen oyunun oynanabilmesi için uygun mekanlar yok. Biz de bu oyunu bilgisayara uyarlamayı düşündük. Bilgisayarda oynanabilecek ve büyük keyif vereceğini düşündüğümüz oyun´´ dedi.

Öztürk, geleneksel çocuk oyunlarının gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini, bunun için okullarda da bu tür oyunların çocuklara öğretilmesi için ilgili kurumlara öneride bulunacaklarını sözlerine ekledi.

AŞŞIK OYUNU

Toprak zeminde oynanan aşşık kemik oyununun çizgi, taladi, tokana ve takkıç türleri bulunuyor.

Çizgi oyununda 1 metre çapında daire içerisine yan yana dizilmiş aşşıklar, ´´eneke´´ denilen ve özel dizayn edilmiş aşşıklarla vurularak çizgi dışarısına çıkarılmaya çalışılır. Oyuncular, çizgi dışarısına çıkardıkları aşşıkların sahibi olur.

Taladide yan yana dizilen aşşıklara, eneke aşşıklarla belirli mesafeden vurulmaya çalışılır.

Tokanada ise yine aşşıklar yan yana dizilir ve uzak mesafeden eneke atılır. Atılan aşşık, ayak boyundan uzun olmalıdır. Vurulan aşşık, çizginin bulunduğu yer ile aşşığın gittiği yer arasındaki mesafe bir adımdan fazla olmalıdır. Bu mesafeden vurulursa aşşık atanın olur.

Takkıç oyununda ise 3-4 adım sayılarak ebe çizgisi çizilir. Ebe çizgisine paralel ayrı bir çizgi daha çizilir ve aşşıklar burada burun buruna dizilir. Aşşık düz konulduğunda düz kısmı ´´takkıç´´, biraz daha çukurlu olan alt kısmı ise ´´mire´´ olarak isimlendirilir. Bu oyunda aşşıkların dizildiği yerden çizgiye enekeler atılır ve kimin enekesi çizgiye en yakın ise o oyuncu oyuna ilk başlar ve böylece sıralama belirlenir. Oyuncular, başlama sıralamasına göre aşşıklarını atarlar ve dizili aşşıkları vurmaya çalışırlar. Oyuncu enekesini atar aşşıkları vurursa ve enekesi takkıç gelirse oyun biter ve aşşıkların tamamını kazanmış olur.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.