Bölge Haber Girişi : 13 Ocak 2010 01:24

Erzurum'un rakımı işe yarıyor!..

Erzurum'un rakımı işe yarıyor!..
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz, tarımsal ürün kalitesi ile arazi yüksekliği arasındaki ilişki hakkında önemli tespitlerde bulundu.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz, tarımsal ürün kalitesi ile arazi yüksekliği arasındaki ilişki hakkında önemli tespitlerde bulundu.

İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yüksek arazide ve dağlık bölgelerde üretilen ürünlerin pazarda daha yüksek fiyata satılmasının sağlandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, bunun nedeninin ise arazi yükselmesine paralel olarak çevre kirliliği ve kimyasal kullanımın azalması olduğunu söyledi. Yüksek rakımda üretilen ürünlerin organik ürüne yakın olduğunu kaydeden Yavuz, şöyle devam etti: "Bu nedenle ürün kalitesi doğal olarak artmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı açısından ürün içeriklerinin yüksek yerlerde daha zengin olduğu çok sayıda bilimsel çalışma tarafından da ortaya konulmuştur. Ayrıca yüksek rakımlı bölgelerde üretilen meyve, sebze dahil tüm otların lezzetliliği ve besleme değeri yüksektir. Çünkü nispeten serin iklime sahip olan bu tür yerlerde bitkilerde olgunlaşma yavaştır, sap yerine yapraklılık artar ve yapısal maddelerin yerine daha çok soğuğa dayanıklılık için biriktirilen eriyebilir şekerler ile protein birikimi yüksektir."

Yüksek yerlerdeki otların hayvanlar için daha lezzetli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yavuz, bu ilişkiyi şöyle açıkladı: "Gece sıcaklıklarının düşük olması bitkilerde üretilen fotosentez ürünlerinin tüketimini azaltmaktadır. Bilindiği gibi bitkiler gündüz fotosentez ile solunum (üretim ve tüketim) gece ise sadece solunum (tüketim) yaparlar. Genel olarak ürettiklerinin bir kısmını gece solunumda harcarlar. Gece sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde gündüz üretilenin büyük bir kısmı gece tüketilmektedir. Ancak Erzurum gibi serin ve yüksek rakımlı yerlerde gündüz üretilenin az bir kısmı gece tüketilmektedir. Çoğunluğu eriyebilir karbonhidrat olarak depolanmaktadır. Bu nedenledir ki yüksek rakımlı yaylalar ve kutuplara yakın bölgelerde yem bitkilerinin besleme değeri daha yüksektir."

Kaliteli süt ve et üretimini yapmak ve bu ürünlerin bin 500 metreden 2 bin metreye kadar yükseklikte üretildiğini anlatan reklâmların yapılmasının elzem olduğunu vurgulayan Yavuz, bu faaliyetin Erzurum'un ekonomisinin temelini oluşturan hayvancılığa da önemli katkılarda bulunacağına dikkat çekti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.