Erzurum Haber Girişi : 10 Temmuz 2012 11:30

ESOB Başkanı Fırat'a zimmet suçlaması

ESOB Başkanı Fırat'a zimmet suçlaması
Cumhuriyet Savcısı, ESOB Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında “zimmet suçu işlenmiştir” cezalandırılması yönünde mütalaasını verdi.
Erzurum Ajans-Cem BAKIRCI'nın haberi-Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Başkan Yardımcısı Hikmet karaca, Birliğin Genel Sekreteri Cüneyt Acır, Yönetim Kurulu Üyeleri,  Hanifi Topçuoğlu, Mustafa Kum basar, Nüsret Zengin, Fatih Çiftçi ve Zeki Pınar’ın görev yaptığı yönetim kurulu üyeleri hakkında zimmet iddiasıyla açılan davada Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, “zimmet suçu işlemiştir” yönünde mütalaasını verdi. Mahkeme kararını 6 Eylül 2012 günü açıklayarak.

RAPOR GELDİ, 10. ÇELSEDE MÜTAALA VERİLDİ

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10. çelse zimmet davasında Cumhuriyet Savcısı  Sedat Bayrak, Ankara’ya gönderilen ve üç emekli Sayıştay denetçisi tarafından hazırlanan dava dosyasının bilirkişi raporunda 33 bin Euro’nun akıbetinin belli olmadığı yönünde verilen rapor üzerine, Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak,  ESOB Birlik Başkanı Rasim Fırat ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Sekreter hakkında TCK 247 / 1 ve TCK 37 maddesi uyarınca sanıkların 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları yönünde mütalaa verdi.

CUMHURİYET SAVCISI,  “ZİMMET SUÇUNDAN” CEZALANDIRILMASINI TALEP ETTİ

Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, duruşmada verdiği mütalaasında, şu görüşlere yer verdi:

“Yapılan soruşturma ve kovuşturma ile toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı nazaran ESOB Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Sekreter olan sanıkların Avrupa Birliği fonları ile desteklemek üzere düzenledikleri ayakkabıcılık eğitim kursu kapsamında kendilerine hibe olarak gönderilen 83.800.37 euro tutarındaki parayla ilgili 33.319.00 euoruluk kısmını zimmetlerine aynı suçu birlikte işleme irade ve kararlılığı ile eylem birliğin içerisinde zimmetlerine  geçirdikleri ve bu paranın akıbetinin tescil edilemediği, paranın 16.580 TL’lik miktarını birliğin hesaplarına geçirmek ve hibe işleriyle ilgisi bulunmayan birliğe ait hizmet binasında kullandıkları bu eylemle ilgili sanıklar hakkında görevi kötüye kullanmaları istemiyle kamu davası açıldığı bu parayı hizmet binasında kullanmamaları ve bu parayı da kendi zimmetlerine geçirmiş olmaları halinde sadece tek bir zimmet suçundan sorumlu tutulmaları düşünüldüğünde eylemin bölünerek ayrı ayrı zimmet ve görevi kötüye kullanma suçları kapsamında mümkün görülmediği eylemin bir bütün olarak ele alınıp sonuca göre sanıkların hukuki durumlarının tayin ve takdir edilmesinin gerektiği bu nedenle gerekçe kısmında eylemin tekliği göz önünde bulundurularak eylemin bölünmesini engellemek için hükümde görevi kötüye kullanma suçuyla ilgili herhangi bir karar ihdas edilmeksizin gerekçede atılı görevi kötüye kullanma suçunun somut olaya uygun düşmediğinin belirtilmesi ile yetinilmesi gerektiği ve sonuç olarak sanıkların üzerine atılı zimmet suçunu belirtilen şekilde işlediği anlaşıldığından ayrı ayrı cezalandırılması kamu adına talep ve mütalaa olunur”

AVUKAT AKTAŞ,”BİLİRKİŞİ HEYETİ RAPORU GEREKÇESİZDİR”

Sanık avukatları mütalaa sonrası savunma için süre istedi. Sanık avukatlarından Tuncer Aktaş, “Celse arasında yazılı olarak sunduğumuz yazılı itirazlarımızı ve bir klasör evrakın içeriğini tekrar ediyoruz. Bilirkişi heyeti raporu gerekçesizdir. Taleplerimiz değerlendirilmemiştir. Yeniden rapor aldırılmasını talep ederiz Ayrıca bilirkişi heyeti 2007 yılına ait yevmiye defterinin olmadığından değerlendirilemediğini oysa bu yevmiye defterinin zabıta tarafından teslim alınarak emanete girdiği bellidir” dedi.

ERZURUM BİLİRKİŞİ “ZİMMET SUÇU OLUŞMADIĞI” YÖNÜNDE RAPOR VERMİŞTİ…

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği başkanı Rasim Fırat ile 7 arkadaşın yargılandığı zimmet davasıyla ilgili bilirkişi raporunu Palandöken ele geçirdi. Mali müşavir Figen Kant’ın hazırladığı rapora göre iddia edildiği gibi herhangi bir zimmet tespit edilmediği yönünde rapor verilmişti.

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Eski Başkanvekili Hikmet Karaca’nın cumhuriyet savcılığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına suç duyurusu ile açılan “Zimmet Davası”nda flaş gelişme, mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişi, iddia edildiği gibi her hangi bir zimmet durumunun tespit edilmediğini belirtti. Birliğin, 2006 yılında AB hibe programından alınan paraların akıbeti konusundaki iddialar üzerine Erzurum Birinci Ağır Ceza Mahkemesinde ESBO Başkanı Rasim Fırat ve yönetim kurulundan 7 kişi hakkında dava açılmıştı. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kızılateş’in hazırladığı ve Erzurum birinci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan “Zimmet ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından başkan ve arkadaşları hakkında 5-12’er yıl hapis cezası isteniyordu.

FIRAT: “HESABINI VEREMEYECEĞİM HESABIM YOK”

Duruşmaya katılmayan ve avukatı kanalıyla savunma ifadesini gönderen ESOB Başkanı Rasim Fırat, “bu suçlamayı yapan kendi yönetim kurulu üyemiz. Bize isnat ettiği bu suçlamayı kabul etmiyorum. Ben görevimi kötüye kullanmadım. Biz konfederasyonumuz tarafından görevlendirilen müfettişlerin denetiminden de geçtik. Hakkımızda herhangi bir suç unsuru tespit edilmedi. Eksik denilen 33 bin Euro’nun faturaları ve ödeme makbuzları bulunuyor. Bunlar dosyamızda tek tek mevcut. Bu onurlu kuruluşun bayrağını çamura düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.” Dedi.

BAŞKANVEKİLİ İDDİALARINI TEKRARLADI

ESOB Yönetim Kurulu eski Başkanvekili Hikmet Karaca ise, “benim görev yaptığım süre içerisinde hibe edilen paranın nereye harcandığı yönünde bilgilendirilmedim. Hibe edilen para babamın parası değil. Bende Sayın Başkan Fırat’tan denetim istemedim. Denetime izin vermedikleri gibi beni de üyelikten çıkardılar.” Diyerek iddialarını tekrarladı.

Kant, 7 sayfalık raporunda: “Bilirkişilik yapmak üzere 3. Asliye Ceza Mahkemesinden incelenip iade edilmek üzere teslim almış olduğum defterler ve dosya muhteviyatı genel olarak incelendiğinde, bu projeye ait herhangi bir zimmet rakamı tespit edilmediği, toplam maliyetler esas alındığı zaman 33.319 eoru  olarak çıkarılan zimmet kaleminin aslında proje için harcanan uygun kalemleri oluşturduğu tespit edilmiştir. İş bu raporumu karar ve takdiri yüksek mahkemenize ait olmak üzere saygılarımla arz ederim” demişti

DOSYA ANKARA’YA GÖNDERİLMİŞTİ

Bilirkişi Figen Kant’ın bu raporu üzerine, Erzurum Birinci ağır Ceza Mahkemesi, yapılan duruşma sonrası “zimmet” suçunun oluşup oluşmadığı kararını vermek üzere dosyayı Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Eski Başkanvekili ve
Matbaacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, bir süre önce ödemelerle ilgili bilgilendirilmediği iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı Sanayi ve Ticaret Başkanlığına Başkan Fırat ve Yönetim Kurulu üyelerinin 3 bin euro paranın zimmetine geçirdikleri iddiasında bulunması üzerine Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kızılateş’in hazırladığı İddianame Erzurum Birinci Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilerek, “zimmet ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından başkan ve arkadaşları hakkında 5-12 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Yeminli Mali Müşavir Figen Kant’ın hazırladığı 7 sayfalık bilirkişi raporunda, “zimmet rakamı tespit edilemedi” görüşlerine yer verilmişti.

Mahkeme heyeti, karar dosyasını sanık avukatlarının savunma talebi ile süre istemesi üzerine 06 Eylül 2012 tarihine erteledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • akın sebilcioğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın sap sayın başkanın az sayınsız genel sekreteri ile karıştırdığı haltlardan halen habersiz zavallı yönetim kurulu üyeleri, uyanın başkanınız sizi yedi