Bölge Haber Girişi : 14 Eylül 2010 16:50

ETSO'da iş sağlığı ve güvenliği semineri!..

ETSO'da iş sağlığı ve güvenliği semineri!..
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin (ÇASGEM),Sanayi / Ticaret Odaları ile İşbirliği Eğitimleri (SATOE) Projesi kapsamında düzenlenen, "İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Prensipleri" konulu semine

Erzurum Ajans-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin (ÇASGEM), “Sanayi / Ticaret Odaları ile İşbirliği Eğitimleri (SATOE) Projesi” kapsamında düzenlenen, "İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Prensipleri" konulu seminer programı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) gerçekleştirildi.

Seminerin ilk bölümünde, ÇASGEM Yayın ve Dokümantasyon Şubesi Sorumlusu Ziya Mert, ÇASGEM’in kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Seminerde daha sonra ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakur Alemdar bir konuşma yaptı. Konuşmasında, iş sağlığı ve iş güvenliği gibi önemli bir konuda ETSO ile işbirliği yapan, ÇASGEM yetkililerine teşekkür eden Vakur Alemdar, dünyada ve ülkemizde sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle işyerlerinde üretken faktör olan çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım sorunlar ortaya çıktığını belirterek, “Başlangıçta fazla önemsenmeyen bu sorunlar iş verimini ve işletmeyi tehlikeye sokmasıyla önem kazanmış ve üzerinde düşünülmesi gerekliliği doğmuştur” dedi.

Yapılan çalışmalar sonucunda işyerlerinde çalışma düzenini ve koşullarını kapsayan birtakım kurallar ve kanunlar yürürlüğe konduğunu hatırlatan Vakur Alemdar şunları söyledi; “Ancak geçen zaman içinde bu düzenlemelerin yetersiz olduğu görülmüş ve soruna daha değişik açılardan yaklaşılması gerekliliği baş göstermiştir. Bunun üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda, ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ kavramı doğmuş, konuya bilimsel olarak yaklaşılmaya başlanmıştır. ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’, tıbbın, tekniğin ve diğer bilim dallarının çalışma alanı olmuştur. Teknolojik gelişmenin süreklilik arz etmesi nedeniyle her gün çalışma alanlarına katılan yeni iş kolları, kimyasal maddeler, makine ve teçhizatlar bu konu üzerinde çalışmanın kesintisiz olmasını ve yeni teknoloji ile karşılaşılan yeni sorunların araştırılmasını ve çözümlenmeye çalışılmasını gerektirmektedir.”

ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakur Alemdar’ın ardından, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Genel Prensipleri” konulu seminer verdi. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuatın yeterli olduğunu vurgulayan Korkmaz, ancak uygulamadaki eksiklikler sebebiyle zaman zaman üzüntü verici durumların ortaya çıktığını söyledi. Konuşmasında konunun önemine dikkat çeken ve “Maalesef musibet nasihatten evla hale gelmiştir” diyen Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, “İşyerleri ancak iş kazası başına gelince tedbir alıp personelini eğitmeyi akıl eder oldu. Bu olumsuzluğun önüne geçilmesi için böylesine bilgilendirme toplantıları, seminerler büyük önem kazanıyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Korkmaz seminerin son bölümünde katılımcıların konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.