Ekonomi Haber Girişi : 22 Ağustos 2014 13:30

ETSO'da ''TTIP'' toplantısı

ETSO'da ''TTIP'' toplantısı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen toplantıda, Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında devam eden, Trans Atlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) müzakereleriyle ilgili bilgi verdi.
Erzurumajans-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James rnTurner, Erzurum ziyareti kapsamında geldiği Erzurum Ticaret ve Sanayi rnOdası'nda (ETSO) düzenlenen toplantıda, Avrupa Birliği (AB) ve ABD rnarasında devam eden, Trans Atlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) rnmüzakereleriyle ilgili bilgi verdi.

Toplantıya, Yönetim Kurulu rnBaşkanı Lütfü Yücelik ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. ABD rnBüyükelçiliği Ekonomi Uzmanı Özlem Toplu'nun tercümanlık ettiği rntoplantının açış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Başkanı Yücelik, ABD rnBüyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James Turner'in, Erzurum ve bölgenin rnekonomisi daha iyi tanımak amacıyla düzenlediği geziden olumlu rnizlenimlerle ayrılmasını temenni etti.

"GSYİH'DA 35 MİLYAR DOLAR ÖNEMLİ BİR RAKAM"


rn Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kapsamında gerçekleştirilen çok taraflı rnticaret müzakerelerinden bir sonuç alınmamasından dolayı birçok ülkenin rnserbest ticaret anlaşmalarına yöneldiği ifade eden Başkan Yücelik, "Bu rngelişmeler paralelinde, Avrupa Birliği ve ABD aralarında ticaret ve rnyatırım ortaklığı oluşturulması kararını aldı. Türkiye'nin, AB-ABD rnserbest ticaret anlaşmasına taraf olması ile olmaması arasında, Gayri rnSafi Yurtiçi Hasıla'da yaklaşık 35 milyar dolarlık bir farkın rnolabileceğini göstermektedir. Bunun çok önemli bir rakam olduğunu rnsöylemek gerekir" diye konuştu.

1980'li yıllarda teknoloji ve rniletişim alanlarındaki ilerlemeler paralelinde adından sıkça söz rnettirmeye başlayan küreselleşmeyle birlikte siyasal, sosyal, kültürel rnbütünleşmenin yanı sıra ekonomi alanında özellikle ticaretin rnserbestleştirilmesi konusunda da önemli adımlar atıldığını vurgulayan rnBaşkan Yücelik şunları söyledi; "Dünya ticaretinin serbestleşme süreci rnile birlikte uluslararası ticaret, ülkelerin kalkınması ve rnsanayileşmesinde önemli bir role sahip olmuştur. Uluslararası ticarette rnüstünlük elde etmek isteyen ülkeler, bir yandan verimlilik, teknolojik rngelişme, araştırma ve geliştirme çalışmalarına yoğunlaşırken; bir yandanrn da yeni pazarlara ulaşmak için ticaretin önündeki engelleri kaldırmaya rnyönelmişlerdir. AB ve ABD, Türkiye'nin önemli ticari ortakları arasında rnyer alması nedeniyle söz konusu bu tür girişimler, Türkiye ekonomisi rnaçısından da önemli sonuçlar doğuracaktır."

"ULUSLARARASI TİCARETİN ÖNÜNÜ AÇAR"

rn 20. Yüzyıl sonlarından itibaren yoğunlaşan dünya ticaretini rnserbestleştirme hedefi, serbest piyasa ekonomisi anlayışının ve rnrekabetçilik fikrinin ağırlık kazanması ile birlikte ülkelerin ekonomik rnaçıdan bütünleşmeye yönelmesine yol açtığının altını çizen Başkan rnYücelik şöyle devam etti; "Sonuç olarak; Dünya ticaret örgütü rnkapsamında yürütülen çok taraflı ticaret görüşmelerinin uluslararası rnticaretin serbestleştirilmesi konusunda hedeflenen katkıyı sağlayamamasırn ile hızlanan bu sürecin, AB ile ABD arasında müzakerelerine başlanan rnticaret ve yatırım ortaklığı girişimi ile yeni bir boyut kazanacağını vern uluslar arası ticaretin önünü açacağını düşünmekteyiz"

Türkiye ilern AB ve ABD arasındaki ticaret verilerine bakıldığında son dönemlerde rnTürkiye'nin ABD ile dış ticaretinin, AB ülkelerinin yaklaşık yüzde 10'u rnseviyelerinde olduğunu belirten Başkan Yücelik, Erzurum ile ABD rnarasındaki dış ticarette ise sadece ithalattan ibaret olduğunu ifade rnederek, bu anlamda özellikle kış sporları ekipmanlarına yönelik rnyatırımlarıyla ABD'li iş adamlarını ve ABD markalarını da Erzurum'da rngörmekten memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi. Başkan Yücelik rnkonuşmasını son bölümünde ise Erzurum'un ekonomik yapısı ve alanlarıyla rnilgili de bilgiler verdi.

"TÜRKİYE, SON 10-12 YILDA İNANILMAZ BÜYÜDÜ"

rn Toplantıda daha sonra konuşan ABD Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı rnJames Turner da, Erzurum ekonomisi ve sosyal yapısıyla ilgili çok net rnbilgiler veren Başkan Yücelik'e teşekkür etti. Konuşmasında, Türkiye ilern Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ekonomik ilişkilerden söz rnMüsteşar Turner, "Türkiye'nin AB ile olan ticari ilişkileri ABD ile olanrn ticari ilişkilerinden çok çok daha fazla. Bu durum gayet doğal? Çünkü rnAvrupa Birliği daha yakın ABD ise daha uzak. Türkiye son 10-12 yılda rnTürkiye inanılmaz bir ekonomik kalkınma hızı büyümeye sahip oldu. Buna rnparalel olarak Amerika ve Türkiye arasındaki ticarette çok büyüdü. rnTürkiye'nin ekonomisi 3 katına kadar büyüdü. Ama aynı zamanda Türkiye rnile Amerika arasındaki ticaret hacmi de 3 kat büyüdü. Biz bu gidişatı rnkesinlikle çok olumlu bir şekilde değerlendiriyoruz" dedi.

"EKONOMİK İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ"

rn Türkiye Amerika arasında ilişkilerin daha ziyade savunma alanında rngeliştiğine dikkati çeken ABD'li Müsteşar, "Dolayısıyla önceleri rnekonomik ilişkilerin geliştirilmesine pek vurgu yapılmıyordu. Başkan rnObama seçildikten sonra ilk ziyaret ettiği ülke Türkiye oldu. Buraya rngeldiğinde Meclis'te yaptığı konuşmada, savunma alanında yaptığımız rnişbirliğini aynı şekilde ekonomik alanda da yapmamız gerektiğini rnsöyledi. Ancak halen o noktada olmadığımızı çok açıkça belirtmek rnistiyorum. Bugün burada olmamızın sebeplerinden birisi de tam da budur. rnYani ekonomik işbirliği alanlarını tespit etmek bu yönde adımlar atmak rnarzusundayız" diye konuştu.

"80'lerde itibaren ticaretin ve rnekonominin globalleştiğini ve ne kadar serbestleştiğini görüyoruz" diyenrn Turner konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Bu konuda biz ticaretin rnserbestleşmesi için Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olsun diğer uluslararası rnticaret platformları olsun hepsini destekliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü rnbazı sebeplerden dolayı bu çabasında başarılı olamadı. Ancak şunu da rnbelirtmek istiyorum; biz halen DTÖ'nün bu yöndeki çabalarını olumlu rnbuluyor ve destekliyoruz. Dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri rnolarak; 'birkaç yıl durup bekleyelim, kimseyle ticaret müzakereleri rnyapmayalım ve nasıl bir ekonomik ortam olacağını gözlemleyelim' dedik. rnAncak birkaç yıl sonrasında tekrar denemeye karar verdik. Daha küçük rngruplarla bu görüşmelerimizi yapmaya karar verdik. İlk olarak da rnAsya'daki küçük ülkeler grubuyla yapmaya başladık ve bu müzakereleri, rn"Trans-Pasifik Partnership" (TPP) olarak adlandırdık. Bu bahsettiğimiz rnTPP ortaklık müzakerelerinde sona yaklaştığımızı ve çok yakın bir rnzamanda bunun yürürlüğe gireceğini ifade edebilirim"

"TTIP MÜZARELERİNİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR"

rn Geçen yıl ise Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı olarak rnadlandırılan (TTIP) müzakerelerine başladıklarını ve bu müzakerelerde rnsadece Avrupa Birliği ve ABD'nin yer aldığını kaydeden Müsteşar James rnTurner şunları söyledi; "Halen çok fazla aktör olduğu için yavaş rnilerleyen bir süreçti. Dolayısıyla her iki müzakerelerde ana hedefimiz rnbir neticeye, bir anlaşmaya varabilmek. TTIP'te, hem ABD'nin hem de rnAB'nin ortak kararı olarak sadece ABD ve AB'nin bu anlaşmada yer alacağırn yönünde oldu. Bu konuda Türkiye'de yakın zamanlarda, Türkiye'nin bu rnmüzakerelere dahil olmamasıyla ilgili bir çok şey okuyor olacaksınız. rnAmaç Türkiye'yi bu müzakerelerin dışında bırakmak değil. Amaç; bu rnanlaşmayı nihayete erdirmek? Nihayete erdirdikten sonra iki tarafında rnkararıyla diğer ülkeleri bu anlaşmaya dahil etmek mümkün olabilecek. Bu rnziyaretlerimizin bir amacı da, ileride Türkiye'yi bu anlaşmaya dahil rnetmek için yapılması gerekenleri anlatmak."

Toplantıda daha sonra rnkonuk müsteşar ETSO Yönetim Kurulu üyelerini TTIP müzakereleriyle ilgilirn sorularını cevaplandırdı. Toplantının sonunda Başkan Yücelik Müsteşar rnJames Turner'a, Erzurum'a özgü gümüş işlemeli Oltutaşı tespih hediye rnetti.

AŞKALE ÇİMENTO'YU ZİYARET ETTİ

ETSO'daki ziyaretin rnardından Aşkale Çimento Fabrikası'na giden ABD'li diplomat James Turner rnve Büyükelçilik Ekonomi Uzmanı Özlem Toplu, burada Yönetim Kurulu Üyesi rnFatih Yücelik tarafından ağırlandı. Öğlen yemeğinin ardından Fatih rnYücelik'le fabrikayı gezen ve yetkilerden bilgiler alan konuklar, Aşkalern Çimento'nun özelleştirmedeki başarı hikayesinden oldukça etkilendi.

Aşkale Çimento'nun ardından Erzurum Valiliği'ni de ziyaret eden ABD'li müsteşar daha sonra Erzurum'dan ayrıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.