Bölge Haber Girişi : 10 Temmuz 2012 14:00

Eylem Pesen davası yine ertelendi

Eylem Pesen davası yine ertelendi
Van’da dini nikahlı olduğu 17 yaşındaki 5 aylık hamile eşi Eylem Pesen’i 10 yerinden bıçakladıktan sonra otomobille üzerinden geçerek öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın duruşması ertelendi.
Erzurum Ajans-Van’da dini nikahlı olduğu 17 yaşındaki 5 aylık hamile eşi Eylem Pesen’i 10 yerinden bıçakladıktan sonra otomobille üzerinden geçerek öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın duruşması ertelendi.
17 yaşındaki Eylem Pesen, lise ikinci sınıfta okurken ailesi tarafından okuldan alınarak kendisinden 12 yaş büyük olan babasının dayısının oğlu Kerem Ç. ile dini nikahla evlendirildi. Şiddet görmesine rağmen her seferinde yeniden "koca evine" gönderilen Pesen'in, evlendirildikten 7 ay sonra, 17 Mayıs 2009’da Kerem Ç. tarafından, "ağabeyi Tahir Ç. ile ilişkisi olduğu" iddiasıyla 10 yerinden bıçaklandıktan sonra yaralı halde sokağa atıldığı, ardından da otomobille ezildiği iddia edildi. 5 aylık hamileyken feci şekilde can veren Eylem Pesen’in olayının ardından gözaltına alınıp tutuklanan Kerem Ç. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, sanık Kerem Ç., tutuklu bulunduğu Erzurum Oltu Cezaevi’nden getirilmediği için hazır bulunamadı.

İLK KEZ 7 KADIN AVUKAT AİLEYİ TEMSİL ETTİ

2009 yılından bu yana devam eden davanın bugünkü duruşmasında ilk defa Eylem Pesen’in ailesini Van Barosu adına 7 kadın avukat temsil etti. Kadın avukatlar ayrıca, Van Barosu Kadın Komisyonu adına davaya müdahil olmak için dilekçe ile mahkemeye müracaat etti. Van Kadın Derneği de davaya müdahil olmak için müracaatını yaptı.
Müdahillik talebi ile ilgili mahkeme heyetini bilgilendiren Van Barosu avukatlarından Müjde Tozbey Erden, Türkiye’de kadınlara yönelik öldürme, tecavüz etme, şiddet gibi olayların olduğunu, bu nedenle Eylem Pesen davasına müdahil olmak istediklerini söyledi.
Van Kadın Derneği Başkanı Zozan Özgökçe ise, 2004 yılından bu yana kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çalışma yaptıklarını ifade ederek, kadın ve ailelerinin dava süreçlerinde yalnız olmadıklarını göstermek amacıyla müdahil olmak istediklerini belirtti.
Pesen ailesinin avukatlığını üstlenen 7 avukat adına vekaletnamelerini mahkeme heyetine sunan avukat Müjde Tozbey Erden, esas hakkındaki görüşlerini de açıkladı. 3 yıldır davanın devam ettiğini, bu süreçte sanığın dinlendiğini ve davanın dosyası ile ilgili eksik hususun kalmadığını kaydeden Erden, “Sanık Kerem Ç., 17 yaşındaki hamile eşini 10 yerinden bıçaklamakla kalmamış, ölmediğini anlayınca üzerinden araba ile geçmiştir. Kerem Ç., ‘Eşim beni ağabeyimle aldattı’ diye ifade vermiştir. Ancak bunun ardından verdiği ifadelerde çelişmiştir. Kerem Ç. ağabeyi ile yaşadığı mal paylaşımı kavgasının sinirini, en aciz durumdaki eşinden çıkarmıştır. Burada haksız tahrik indirimini gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Kerem Ç.'nin şiddet içeren ifadelerine kanarak savcılığın haksız tahrik indirimi talep etmesi hukuk açısından da uygun bir durum olmayacaktır” dedi.
Avukatları dinleyen mahkeme heyeti, Kerem Ç.'nin de hazır bulundurulacağı duruşmanın 11 Eylül 2012 tarihine ertelenmesine karar verdi.
Duruşmanın ardından avukatlar ve kadın dernekleri adına bir açıklama yapan avukat Müjde Tozbey Erden, “Kadın bedeni erkeğin tüm nefretini, öfkesini kusabileceği, istediği gibi hırpalayabileceği, gerektiğinde vurabileceği bir nesne değildir. Kadın bedeni erkeğin tasarrufuna bırakılamaz. Eylem Pesen örneğinde tam da böyle olmuştur. Eylem'in bedeni ve canı kocasının öfkesine ve caniliğine kurban gitmiştir. Eylem Pesen’i unutmayacağız. Karnında öldürülen çocuğunu da. Karnımızdaki çocuklarımıza bunu anlatacağız. Bu durum değişmeden eylemi bırakmayacağız. Sürekli hatırlayacak ve hatırlatacağız” şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.