Erzurum Haber Girişi : 05 Nisan 2012 17:39

Flaş.. Valilik'ten facia açıklaması

Flaş.. Valilik'ten facia açıklaması
Aşkale'de ki Karasu Barajı'nda 5 işçinin ölmesiyle ilgili Erzurum Valiliği açıklama yaptı. İşte o açıklama...

T.C.

ERZURUM VALİLİĞİ

İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

 

Sayı    :B054VLK4250500/621,032                                                                                                                                                                  05.04.2012

Konu    : Açıklama

 BASIN AÇIKLAMASI

Aşkale ilçemizde bulunan Karasu -2 Hidroelektrik Santrali Baraj Göletindeki elektrik direği ve hatlarında onarım yapmak için deniz bisikleti ile gölete açılan 5 görevli, içerisinde bulundukları deniz bisikletinin kırılması sonucu suya düşmüşler ve bir süre suyun üzerinde kalabilmiş, daha sonra ise bulunduları şartların olumsuzluğundan dolayı suda kaybolmuşlardır.

Söz konusu olayın dakika dakika meydana gelme aşaması ve yapılan çalışmalar şu şekilde olmuştur:

Aras Elektrik A.Ş. yetkililerinden ve görgü tanıklarından alınan bilgiye göre onarım ekibi 17.30 – 18.00 saatleri arasında deniz bisikleti ile onarım için hareket etmişler ve bu zaman aralığında deniz bisikleti batmıştır.

Olay Aşkale İlçe Emniyet Müdürlüğümüz tarafından saat 18.24’te İl Kriz Merkezimize bildirilmiştir. Kriz Merkezi tarafından olay yeri netleştirilmiş ve saat 18.25’te Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’ne bildirilmiştir. Birlik Müdürlüğü hazır kıta ekibi 20 dk.lık bir sürede, bir taraftan suda arama yapacak olan dalgıç ekibi personellerini  evlerinden alarak Birliğe getirmiş, öbür taraftan dalgıç malzemeleri, aydınlatma malzemeleri ve  tüpler araçlara yüklenmiş, botlar römork şeklinde araçlara monte edilmiştir. Bu süre zarfında hazırlığını yapan 6 kişilik ekip iki botla birlikte 18.45’te hareket etmiş ve arkasında römork bağlı olduğu halde 19.25’te olay yerine ulaşmıştır. 60 Km.lik mesafeye gidilebilecek en kısa sürede gidilmiştir.

Öte yandan İl Kriz Merkezimiz tarafından 18.50’de Jandarma Bölge Komutanlığından helikopter talep edilmiş, 20.40’da helikopter Aşkale ilçemize intikal etmiş, ancak kurtarma helikopteri olmadığı için aydınlatma çalışması yapabilmiştir. Ayrıca, Başbakanlık Acil Afet Durum başkanlığına bilgi verilmiş, ivedilikle bir arama helikopteri talep edilmiştir. Arama helikopteri saat 23.00 sularında olay yerine ulaşmıştır. Arama kurtarma ekiplerinin yanısıra sağlık ekipleri de hızlı bir şekilde bölgeye sevk edilmiştir. Kamuoyunda ve basında çıkan haberlerde bahsedildiği gibi sağlık bakanlığı ambulans helikopterinin olay bölgesine gönderilmemesinin birtakım sebepleri vardır. Öncelikle bölgede yüksek gerilim hattı olduğu için o hat iptal edilinceye kadar helikopterin bölgeye inmesi mümkün değildir. Diğer helikopterlerde hat iptal edildikten sonra gelebilmişlerdir. Zaten bu helikopterimizde kurtarma teçhizatı olmadığı için kurtarma yapabilmesi de mümkün değildir. Bu olumsuz durumlar işçilerimize ilk etapta havadan müdahale etme şansını ortadan kaldırmış, mevcut yöntemlerle müdahaleyi zorunlu kılmıştır.  

İşçi arkadaşlarımızın düştükleri suyun buzlu ve oldukça soğuk olması, hayata tutunmalarını zorlaştırmış, kurtarma ekipleri olay bölgesine ulaştığında maalesef gözden kaybolmuşlardır. Basında çıkan haberlerde bahsedildiği gibi, su üzerinde uzun süre kalmaları söz konusu değildir. Zaten çok soğuk olan suda fiziki olarak da bu, mümkün değildir. Kurtarma çalışmalarına başlanabilmesi için geçen bu süre, maalesef işçilerimizin hayatta kalabilmeleri için yeterli olmamıştır. Olayın ardından işçilerimizi sağ olarak kurtarabilmek için 15-20 dakikalık bir zaman gerekir ki o da kurtarma ekiplerimiz açısından mümkün değildir.

İşçilerimizin suya düşmelerinden itibaren seferber olan ekiplerimiz, olağanüstü bir tempo ortaya koyarak aralıksız su üzerinde ve su altında arama yapmışlardır. Geçen süre içerisinde 5 işçimizin de maalesef cansız bedenlerine ulaşılmış ve çıkarılarak ailelerine teslim edilmiştir.

Çalışmalara Erzurum merkez ve çevre illerden gelen 20 dalgıç, 24 arama kurtarma personeli, 6 bot ve 1 kurtarma  helikopteri ile devam edilmektedir.

Bu üzücü olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Bu nedenle, 5187 Sayılı Basın Kanununun Cevap ve Düzeltme Hakkını düzenleyen 14. Maddesi gereğince, bilgi edinilmesini ve gereğini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

                                                                                                         Erzrum Valiliği

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.