Erzurum Haber Girişi : 13 Ağustos 2015 19:26

Gambiya Ankara Büyükelçisi Badjie, Erzurum'da

Gambiya Ankara Büyükelçisi Badjie, Erzurum'da
Gambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'i makamında ziyaret etti.
 Erzurumajans-Gambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'i makamında ziyaret etti. 

Ziyarette, Müslüman bir ülke olan Gambiya'nın Büyükelçisi Badjie'yi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Sekmen, Erzurum ile ilgili bilgi verdi. Gambiya Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ilişkiyi güçlendirmek adına ülkenin önemli kentlerini ziyaret ettiğini ifade eden Badjie, Başkan Sekmen'e Gambiya ile ilgili brifing verdi. Gambiya'nın Afrika Kıtası'nın batısında Atlas Okyanusu'nun kenarında önemli bir liman ülkesi olduğunu anımsatan Büyükelçi Badjie, "Gambiya aynı zamanda 16 Batı Afrika ülkesinden oluşan birliğin üyesidir. Bu birlik Avrupa Birliği gibi ekonomik işbirliği amacıyla Batı Afrika ülkeleri tarafından kurulmuş bir birliktir. 

Bu birliğin üyesi olan Gambiya'da 1965 yılından sonra bağımsızlığımızı elde edip gelişen Afrika ülkelerinden biridir" diye konuştu. Türkiye'nin yüzde 99'unun Müslüman olduğunu hatırlatan Büyükelçi Momodou Badjie, "Biz kardeş ülkeyiz. Çünkü Gambiya'nın da yüzde 95'i Müslüman'dır. Türkiye gibi çok uzun bir zaman önce Müslümanlıkla müşerref olmuş bir ülkeyiz" şeklinde konuştu. Badjie, Gambiya'nın Türkiye gibi komşu ülkelerde devam eden iç savaşlar nedeniyle çok sayıda göç aldığını, ülkede sadece Senegal'den 800 bin göçmenin bulunduğunu bildirdi. Badjie, topraklarının verimli olduğunu ve Avrupa'ya kuruyemiş ve bakla ihraç ettiklerini fakat topraklarının hayvan yetiştiriciliği açısından müsait olmasına rağmen hayvan besiciliğinin yeterli olmadığını söyledi. 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Büyükelçimizi Erzurum'da ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduk. Büyük çoğunluğu Müslüman olan bu güzel Afrika ülkesiyle ticaret ve yatırım konularında fikir alışverişinde bulunduk. Bir cazibe ve yatırım merkezi olan şehrimizdeki turizm değerlerini kendisine anlattık. Gambiya ve Türkiye dostluğu ile şehirler arasındaki entegrasyon ve ekonomik ilişkilerin nasıl bir seviyede olması konusunda karşılıklı fikirlerimizi dile getirdik" dedi. Sekmen, iki ülke arasında kardeşlik ve ekonomik bağları güçlendirmek için çalışacaklarını da sözlerine ekledi. 

Bu arada ziyarette yer alan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan ve diğer yetkililer, Başkan Sekmen ve Büyükelçi Badjie ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.