Eğitim Haber Girişi : 15 Kasım 2011 15:37

İbrahim Hakkı Sempozyumu başlıyor

İbrahim Hakkı Sempozyumu başlıyor
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün organize ettiği “Bütün Yönleriyle Erzurumlu İbrahim Hakkı Sempozyumu” 16-18 Kasım tarihleri arasında Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapılacak.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün organize ettiği “Bütün Yönleriyle Erzurumlu İbrahim Hakkı Sempozyumu” 16-18 Kasım tarihleri arasında Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapılacak.

 

Sempozyumun açılışı 16 Kasım günü saat 13.45’te gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin dört bir yanından katılan bilim ve kültür adamları İbrahim Hakkı Hazretleri’ni ve eserlerini farklı yönleriyle tanıtan 70 civarında tebliğ sunacaklar.
Sempozyumun açılışına Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. H. Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da katılarak birer konuşma yapacaklar.

 

Açılış akşamı, Mustafa Doğan Dikmen ve Tasavvuf Musikisi Topluluğu, Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, saat 20.00’de tasavvuf musikisi konseri gerçekleştirecekler. 17 Kasım’da yine aynı salonda saat 20.00’de Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ve Tasavvuf Musikisi Topluluğu “Hakkî İlahiler” temalı bir konser verecekler.

 

“Bütün Yönleriyle Erzurumlu İbrahim Hakkı Sempozyumu” oturumları ise, 17 Kasım’da, Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, sabah saat 10.00’da başlayacak.
Sempozyum oturumlarında yer alan konuşmacılar ve ele alacakları konular ise şöyle:

 

1. Oturum:
Prof.Dr. Veysel GÜLLÜCE “Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerine İsnat Edilen Evrim Görüşlerinin Değerlendirilmesi”; Yrd. Doç. Dr. Turhan KAYA ve Arş. Gör. Yusuf KOTAN “İbrahim Hakkı Hazretlerinin Marifetnâme`sinden İnsan üzerine Düşünceler”; Dr. Nuran DÖNER “Tasavvuf Kültüründe ve Erzurumlu İbrahim Hakkı`da Yaratılışın Başlangıcı”; Arş. Gör. Yasemin YAYLALI “Marifetnâme ve Mitoloji”; Prof. Dr. Erdoğan ERBAY “Bir Milletin Belleği Olarak Tefviznâme”; Doç. Dr. Cafer ŞEN “Erzurumlu İbrahim Hakkı`nın Şiirlerinde Öznesiz Bir Düşünce Süreci”; Dr. Dilek AKAN “Marifetnâme`deki Şiirlerde Geçen Birleşik Fiiller”; Ahmet ÖZKAN “Yunus Emre İzinde İki Sufı Şair: Eşrefoğlu Rumî ve İbrahim Hakkı Erzurumî”; Prof. Dr. Osman TÜRER “Erzurumlu İbrahim Hakkı`da Gönül Terbiyesi”; Belkıs İBRAHİMHAKKIOĞLU “İbrahim Hakkı Hazretlerinin Şiirlerinde Ahlaki Öğütler”; Okt. Ayşe ULU “Divanından Hareketle Bir Nasih Olarak İbrahim Hakkı Hazretleri”; Arş. Gör. Müzeyyen ALTÜNBAY “Erzurumlu İbrahim Hakkı ve Marifetnâme`de Sohbet”

 

2. Oturum:
Doç.Dr. Ekrem DEMİRLİ “Tedbirat-ı İlahiye`den Marifetnâme`ye: İslam Bilim Geleneğinde Bir Tür Alanı Olarak Marifetnâme”; Doç. Dr. 0. Nuri KÜÇÜK, İbnul-Arabî`den İbrahim Hakkı`ya Tasavvufta İnsan-ı Kâmil Anlayışı”, Yrd. Doç. Dr. Selami ŞİMŞEK, “Erzurumlu İbrahim Hakkı`ya Göre Arif Kavramı”; Dr. Ömer TÜRKER, “İslâmi Düşünce Geleneğinin Temel Bir Sorunu Olarak Nefs ve Marifetnâme”; Prof.Dr. İbrahim OZDEMIR “Erzurumlu İbrahim Hakkının Çevre Anlayışı”; Prof. Dr. H. Ezber BODUR, “Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinde Din-Toplum İlişkisi: Fonksiyonalist Din Perspektifinden Sosyal Görüşlerinin Günümüz Toplumlarında uygulanabilirliği”; Doç. Dr. M. Yaşar ERTAŞ “Osmanlı Siyaset ve Bilimini Marifetnâme`den Okumak: İbrahim Hakkı`da Siyaset ve Bilim Düşüncesi”; Dr. M. Muhabbi-F GOHARKHANEH “The Role of İbrahim Hakki Holiness in Culturalizationand Publicize Knowledge Seeking in the Islamic Society of Turkey and İran”; Prof. Dr. A. Hakkı Turabi “Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin Bestelenmiş Güfteleri”; Dr. Süleyman TOY “Kültür ve İnanç Turizmi Bileşeni Olarak Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri”; Arş. Gör. Erhan ÖZDEN “İbrahim Hakkı Erzurumî`nin Sanatsal Yönü”; Fatih İNCE “İbrahim Hakkı`da Tasavvuf Musikisi İcracısının Vasıfları”

 

3. Oturum:
Prof. Dr. Şamil DAĞCI “Erzurumlu İbrahim Hakkı`nın Eserlerindeki Kelâmî ve Fıkhı Unsurlar”;
Yrd. Doç. Dr. Necmettin ÇETİN “Hedeflere Varmak Önemlidir. Ancak Nasıl Varıldığı Daha Önemlidir: `Hedef Ne Olmalıdır?`”; Yrd. Doç. Dr. Ferzende İDİZ “Hakkı`nın Cilâu`l-Kulûb Adlı Esrinde Allah`a Vasıl Olmanın On Esası”; Arş. Gör. Behice VARIŞOĞLU “Marifetnâme’deki Ayet ve Hadislerin Tematik Yönden İncelenmesi”; Ubeydullah PİLATİN “İbrahim Hakkı`da Dinî ve Tasavvufî İlim”; Prof. Dr. Tahsin GÖRGÜN “18.Asır Osmanlı Düşüncesi ve İbrahim Hakkı: Kadîm ile Cedîd İlişkilerinde Bir Model Olarak İbrahim Hakkı`yı Okumak”; Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU “Konyalıların Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleriyle İlgili Anlattıkları”; Emir EŞ “Hazret`in penceresinden düne bakarak günü planlamanın önemi”; Misbah Münir FAKİRULLAH “Dünü Bugünü Yarını ile İbrahim Hakkı Hazretleri”; Hakkı YAPICI “İbrahim Hakkı`nın Yaşadığı Dönemin Siyasî Yapısı”; Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN “Bir Aşk Adamı Olarak İbrahim Hakkı Hazretleri”; Doç. Dr. Ali İhsan ÖBEK “Hikemî Yönüyle Erzurumlu İbrahim Hakkı”; Doç. Dr. Rıdvan CANIM “Bir Osmanlı Şairi Olarak İbrahim Hakkı”; Yrd. Doç. Dr. Nesrin FEYZİOĞLU VE Arş. Gör. Oğuzhan SEVİM “Marifetnâme`de "Güzel" Kavramı ve Estetik Yargılar”; Yrd. Doç. Dr. Lokman Turan, “Marifetnâme’de çocuk kavramı”

 

4. Oturum:
Prof.Dr. Bilal KEMİKLİ “Marifetnâme`nin Kaynaklan Meselesi ve Bir Manzume Etrafında Tartışmalar”; Prof. Dr. Turgut KARABEY “Marifetnâme`nin Mukaddimesi Hakkında Bazı Düşünceler”; Prof. Dr. Ahmet KIRKKIUÇ ve Yrd. Doç. Dr. Halim ULAŞ “Marifetnâmede Tasavvufî Motifler”; Yrd. Doç. Dr. Hasan AKDAĞ “Marifetnâme`nin Kaynakları”; Okt. Dr. A. Hilal KALKANDELEN “Marifetnâme`de Senâî”; Prof.Dr. Hayrani ALTINTAŞ “Marifetnâme’de Kur`ânî Düşünce”; Prof. Dr. M. Hanefi PALABIYIK “Erzurumlu İbrahim Hakkı`nın Resulullah Algısı”; Prof. Dr. Kadir ÖZKÖSE “Erzurumlu İbrahim Hakkı`nın Tevekkül, Teslim ve Tefviz Anlayışı”; Prof. Dr. Nasrullah HACIMÜFTÜOĞLÜ “Tefviznâme`nin Kur`an ve Hadis Temelleri”; Arş. Gör. Nilay KINAY “Tefviznâme`de Geçen Değerlerin Günümüzdeki İzleri”; Prof. Dr. Ahmet Nezih KÖK “İbrahim Hakkı`nın Tıbbî Görüşleri”; Yrd. Doç. Dr. Mustafa HELVACI “İbrahim Hakkı Hazretlerinin Takvimi”; Dr. Şakir DİCLEHAN “İbrahim Hakkı`da Dinî ve Pozitif İlimler”; Arş. Gör. Merve ÖZKAYA “İbrahim Hakkı`nın Gözünden Kesirler”; Feyzullah TOPRAK “Tillo`daki Işık Hadisesi”

 

5. Oturum:
Prof. Dr. Selçuk COŞKUN “Erzurumlu İbrahim Hakkı`ya Göre Hz. Peygamber`in Karakter Yapısı”; Yrd. Doç. Dr. İbrahim ISITAN “Sufi Hayat Tarzı Psikolojik Bir Terapi Olabilir mi? Erzurumlu İbrahim Hakkı Örneği”; Yrd. Doç. Dr. Recai KIZILTÜNÇ “İbrahim Hakkının Kıyafetnamesinde İnsanda Bulunan Hayvani Sıfatlar”; Arş. Gör. Kenan SEVİNÇ “Marifetnâme`de Kişilik Tipleri ve Bunların Rasyonalizasyonu”; Araştırmacı Yazar Cafer DURMUŞ “Marifetnâme`de Kıyafetnâme”; Prof. Dr. Muhsine BÖREKÇİ “Şiirsel Söylem Açısından İbrahim Hakkı Divanı”; Doç. Dr. Lütfiye ASGERZÂDE “İbrahim Hakkı`da Söz Dünyası, Hikmet ve İrfan Değerleri”; Yrd. Doç. Dr. Süleyman EFENDİOĞLÜ “İbrahim Hakkı`nın Divanı ve Dil Özellikleri”; Yrd. Doç. Dr. Ömer İNCE “Erzurumlu İbrahim Hakkı Divanında Şehname Kaynaklı unsurlar”; Arş. Gör. Reyhan KELEŞ “İbrahim Hakkı Divanında Nasihat”; Prof. Dr. Ramazan MUSLU “Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinde Muhabbetulla”; Prof. Dr. Mahfuz SÖYLEMEZ “İbrahim Hakkı Erzurumînin Ürvetül İslâm adlı kitabıyla ilgili bir değerlendirme”; Doç. Dr. Semih CEYHAN “Erzurumlu İbrahim Hakkı`ya Göre Etvâr-ı Seb`a (Nefsin Yedi Mertebesi)”; Yrd. Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya “İbrahim hakkı Hazretlerinde Aşk”; Dr. Ali Tenik “Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın şiirlerinde İlahi Aşk”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.