Bölge Haber Girişi : 15 Nisan 2011 00:49

Kaçak arıtma cihazlarına el konuldu!..

Kaçak arıtma cihazlarına el konuldu!..
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde, satışı izinsiz olarak yapılan su arıtma cihazlarına el konulduğu bildirildi.

Erzurum Ajans-Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde, satışı izinsiz olarak yapılan su arıtma cihazlarına el konulduğu bildirildi.

Zabıta ekiplerinin el koyduğu arıtma cihazlarında inceleme yapan Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, cihazların insanlar için faydalı olan sudaki Ca ve Mg’yı tutarak, özellikle kalp ve tansiyon hastaları için oldukça tehlikeli olan tuzun ana bileşeni Na ve K’yi verdiğini söyledi. Cihaza giren sağlıklı suyun tuzlu su olarak çıktığını kaydeden yetkililer, sürekli cihazdan çıkan suyu tüketen tansiyon hastalarının hayatı tehlikesinin arttığı uyarısında bulundu. Cihazları satabilmek için suları kirli gösterdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’un içme suyunun temiz olduğunu, bu tip zeolitli iyon değiştiricilerin sanayide ısı kazanlarının taşlanmasını önlemek ve boya kalitesinin korunması için kullanıldığını söyledi.

Satıcının su arıtma cihazı adı altında sattığı cihazların tanıtım broşürlerinde Erzurum su şebekesi ve Erzurumla ilgili olmayan haberlere yer vererek insanları kandırdığını ifade eden Küçükler, “Bu kişiler, su analizi yapmaya yetkili olmadıkları gibi analiz yapacak cihazları da bulunmamaktadır. Sudaki Ca ve Mg ile ifade edilen sertlik değeri, suya cihazdan geçen Na, K ile mukayese edilmektedir. Yapılan işlemde yalnızca Ca ve Mg’ye duyarlı tampon kullanılmaktadır. Asla suyun kimyasal analizi veya mikrobiyolojik olarak analiz olmayıp, hiçbir katkısı da yoktur. Arıtma cihazlarıyla birlikte insanlara gösterilen analiz sonuçları, bu cihazlardan geçen suyun kimyasal ve mikrobiyolojik olarak son derece sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu cihazın mikrobiyolojik olarak hiçbir katkısı yoktur. Buna ait 1 Şubat 2001 tarihli Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü analiz raporlarında Mikrobiyolojik olarak da analizlerde 0 (sıfır) değer verdiği beyan edilerek, cihazın mikrobiyolojik olarak görev yaptığı mesajı verilmektedir. Oysa cihazın, mikrobiyolojik olarak sulara hiçbir katkısı yoktur. Ekte kullanılan tanıtım broşürlerinin cihazla ve Erzurum suyuyla hiçbir bağlantısı olmayıp, tamamı müşterileri kandırmaya yöneliktir. Cihazı alan kişilerin bunlara inanması halinde ise sağlıkları tehlikeye girmektedir. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.