Bölge Haber Girişi : 09 Mart 2011 00:01

Kadın çiftçilerin finali Erzurum'da!..

Kadın çiftçilerin finali Erzurum'da!..
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 81 ilde yapılan Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması il finali gerçekleşti.

Erzurum Ajans-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 81 ilde yapılan “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması” il finali gerçekleşti. Başa baş giden yarışmada, heyecan tavan yaptı. Yarışmada birinciliği hak eden kadınlar sevinçten göz yaşlarını tutamadı.

Aymendo tesislerinde düzenlenen yarışmaya Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın Belediyesi Başkan Vekili Sümran Ünal, Aydın Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulisi Akşit, Aydın Ziraat Odası Başkanı ve Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı, Aydın İl Müftüsü Hıdır Bayrak, yarışmacılar ve yarışmacıların yakınları katıldı.

Aydın Merkez Kozalaklı Köyü’nden ev hanımı olan bir çocuk annesi 26 yaşındaki Pınar Aslı Tünay ve ev hanımı 35 yaşındaki 2 çocuk annesi Selda Cengiz yarışmada 1. oldular. Birinciliği hak eden Tünay ve Cengiz ikilisi açıklamalarında, “Yarışma sürecinde çok kitap okuduk. Aynı zaman çiftçi bir aile kökenimiz olmasından dolayı da şanslıydık. İnsan isteyince, emek verince her şey olur. Hedefimiz İzmir’de düzenlenecek bölge finalini de kazanıp, Erzurum’da yapılacak olan finallere kalmak” dediler .

Aile kapsamına giren bütün konuların toplumda önemli bir rol oynadığını ifade eden Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, Aydın nüfusunun yaklaşık olarak 979 bin 155 civarlarında olduğunu bu nüfusun yaklaşık yüzde 41’inin kırsal alanda yaşayan köylü vatandaşların oluşturduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre toplam nüfusun yaklaşık yüzde 21’inin kırsal alanda çalışan kadın çiftçiler olduğunu altını çizen Temel, “Kırsal kesimdeki kadın, üretimde çalışması yanında bitkisel ve hayvansal ürünleri değerlendirmek ve ihtiyaç fazlasını pazarlamak suretiyle de aile bütçesine katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda kadınlar hem tarımsal işlerde hem de ev içinde üreten, değerlendiren, pazarlayan ve tüketen bireyler olarak önemli bir konuma sahiptir” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü’nün kırsal alanda kadın çiftçilere götürülen eğitim ve yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek için 2004 yılından beri 81 ilde düzenlendiği hatırlatan Temel, ““Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışması kamuoyunda ve medyada yoğun ilgiyle karşılandı. 2011 yılı ve daha sonra ki yıllar için yarışma formatı geliştirilerek, kadın çiftçiler yarışıyor bilgi ve proje yarışması adıyla yapılması kararlaştırıldı. Bu proje kadınlarımızdan çok büyük destek gördü. Türkiye yarışması sonucunda birinci gelen yarışmacılara projenin uygulanması için 40 bin TL’lik proje ödülü verilecektir” diye konuştu.

Düzenlenen yarışmanın il finali olduğunu hatırlatan Temel, “Finale 16 ilçe ve merkez ilçe olmak üzere 17 grup katıldı. Yarışmada birinci olarak ilimizi temsil etmeye hak kazanan yarışmacılar, Ege Bölgesi finali için 5 Nisan 2010 tarihinde dokuz ilin katılacağı İzmir’de yapılacak olan Bölge finaline katılacak. Bölge finalinde birinci olacak il ise Erzurum’da yapılacak olan 2011 “Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması” Türkiye finaline katılacak” şeklinde konuştu.

Yarışmada birinci olan Birinci olan Aydın Merkez Kozalaklı Köyü’nden Pınar Aslı Tünay ve Sibel Cengiz’e, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş birer tane yarım altın ve hediye kutusu verdi. İkinci olan yarışmaya Karacasu İlçesi’nde katılan Şennur Öztürk ve Hülya Depboylu’ya birer tane çeğrek altın verildi. Yarışmaya katılan diğer gruplara ise hediye paketleri verildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.