Bölge Haber Girişi : 03 Haziran 2012 16:30

Katerine köşkü'ne işletmeci aranıyor

Katerine köşkü'ne işletmeci aranıyor
Vali Ahmet Kara, Kars'ın Sarıkamış İlçesi’ndeki Katerina Köşkü'nün ayakta kalabilmesi için işletmeci arandığını belirtti.
Erzurum Ajans-Vali Ahmet Kara, Kars'ın Sarıkamış İlçesi’ndeki Katerina Köşkü'nün ayakta kalabilmesi için işletmeci arandığını belirtti.
Kara, tarihi köşk ile birlikte Ruslar döneminden kalma cer atölyelerinin bulunduğu alanında hazine arazisine katılarak turizm tahsisine çıkarılması halinde, tahsisin yapılabileceğini kaydetti.
Katerina Köşkü'nün Rus Çarı’nın yaptırdığı köşk olarak bilindiğini belirten Kara, köşkün hiç çivi kullanmadan ahşapların birbirine geçirilmesi suretiyle yapıldığını söyledi.
Katerina Köşkü’nün onarımının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 3 yıldır gündeminde olduğunu ifade den Kara; “Kültür ve Turizm Bakanlığına her gidişimde Katerina Köşkü'nün artık korunmada zorluk çekildiğini, böyle durdukça tahrip edildiğini, bu nedenle bir an önce onarılması gerektiğini söylüyorum. Bakanlık bu konuda gayret sarf ediyor. Bir kaç defa da ilana çıktı. Biliyorsunuz turizm yatırımları veya turizme tahsis edilen arsalar bir müzakere usulü ile açık artırma ile ihaleye çıkıyor. Kimde kalırsa ona 49 yıllığına veriliyor. Tamir eden kişi orayı 49 yıl kullanıyor. Bu şekilde ihaleye çıktı ancak, şu ana kadar talibi çıkmadı. Talibi çıkmayınca halen tahsisi de yapılamadı” dedi.
Kars Valisi Ahmet Kara; “Katerina Köşkü ile birlikte Cer Atölyelerinin bulunduğu alanı da beraberce hatta biraz daha hazine arazisinden katarak tahsise çıkarsak belki tahsis talebi gelebilir. Aksi takdirde sadece köşk için talep geleceğini düşünmüyorum. Turizm Bakanlığı da bildiğim kadarıyla bu yönde bir çalışma içinde. Şu anda son durum nedir bilemiyorum ama bir kaç defa tahsise çıktığını fakat talep gelmediğini biliyorum” diye konuştu.
Ahmet Kara, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın köşkün tahsisi konusunda en kısa zamanda çözüm bulması gerektiğinin de altını çizdi.

KATERİNA KÖŞKÜ (RUS ÇARI PRENS NİKOLA’NIN AV KÖŞKÜ)

19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı olup, üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmış olup, bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır. Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır.
Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir. Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının kenarlarında birer sütun ve bu sütun kısmın üzerini oluşturan çatı kısmında yüksekçe bir kırma çatı bulunmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu kapıya ve yan bölümleri oluşturan ahşap binanın giriş kapılarına merdivenle ulaşılmaktadır. Binanın yan cephelerinde ayrıca 4 adet pencere bulunmaktadır.
Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan birisidir. Köşk 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmış, daha sonra mülkiyet sahibi hazineye devredilmiştir. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli alan içerisinde yer alan Köşk ile birlikte turizm yerleşim alanı olarak belirlenen plan bünyesinde hazırlanan bu bölgeye ait çevre düzeni planı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26 Mart 2010 tarih ve 1635 sayılı kararı ile onaylanmıştır. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.