Spor Haber Girişi : 07 Aralık 2012 12:30

Kılıç: Olimpiyatların en iddialı adayıyız

Kılıç: Olimpiyatların en iddialı adayıyız
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye’nin 2020 Yaz Olimpiyatları’nın en iddialı adayı olduğunu söyledi.
Erzurumajans-Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, UEFA'nın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın iki farklı kıtada düzenlenmesine yönelik kararının ‘sürpriz’ olmadığını belirterek, “Bütün gündemimiz ve ağırlığımız 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın hazırlıklarını sürdürmektir” dedi.

Kış sporları yatırımlarını incelemek amacıyla Erzurum’a gelen Spor Bakanı Suat Kılıç, Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’ni gezdi. İncelemelerinin ardından Konaklı Kayak Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Bakan Kılıç, gazetecilerin UEFA’nın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın iki kıtada oynanması yönünde aldığı kararla ilgili sorularına, “Gündemimiz ve ağırlığımız 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları” karşılığını verdi.

UEFA’nın kararının bir ‘sürpriz’ olmadığını savunan Bakan Kılıç, bu kararın Türkiye’nin 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığıyla ilgili yaşanan sürece olumsuz etki yapmayacağını savundu. Bakan Kılıç, şunları söyledi: Bu konu esasında bilinmeyen bir konu değil. Aylardan bu yana UEFA'dan bu yönde gelen açıklamalar vardı. Daha kapsamlı ve detaylı açıklamayı Türkiye ye bakan yönüyle belki UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik yapacaktır. Onun açıklamalarına da kulak vermek lazım. Diğer yönüyle bakıldığında Türkiye 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları'na aday olan bir ülke. Bizim şu an bütün ağırlığımız, bütün gündemimiz 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na yönelik olarak aday olduğumuz, hükümet garantilerini ilan ettiğimiz 2020 Olimpiyatları'na yönelik olarak hazırlıklarımızı hızla sürdürmektir. Şu an 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olan 3 kent var. Madrid, Tokyo ve İstanbul. İstanbul ve Türkiye 2020 Olimpiyat Oyunları'nın en iddialı adayı ve biz bu iddiamızı destekleyecek şekilde tüm hazırlıklarımızı canla başla devam ettiriyoruz.  2020 oyunlarına yönelik olarak dediğim gibi Türkiye en kuvvetli aday ve en şanslı ülkedir. Bu yönde Erzurum'da yapılan organizasyon, yine geçen yıl Trabzon'da gerçekleştirdiğimiz Avrupa Gençlik Olimpiyatları, 2013 yılında Mersin'de gerçekleştirilecek olan Akdeniz Oyunları ve diğer uluslararası organizasyonlar, Türkiye'nin bu alandaki becerisinin bir göstergesi.

Erzurum'un 2020 İstanbul Olimpiyatları'na giden yolda çok önemli bir imtihan yeri olduğuna dikkati çeken Spor Bakanı Suat Kılıç, “Trabzon çok önemli bir imtihan yeriydi. Şimdi önümüzde Mersin sınavı var. Bütün bunları geçtiğinde Türkiye 2020'ye çok daha büyük bir şansla hazırlanmış olacak" dedi.

“TESİSLER OLİMPİYAT KOMİTESİ’NİN TAKDİRİ KAZANDI”

Öte yandan AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak ile birlikte Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi’ndeki tesislerde incelemelerde bulunan Bakan Kılıç, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar’dan bilgi aldı.

Erzurum'a kazandırılan tesislerin Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin de takdirini kazandığını söyleyen Kılıç, Türkiye'nin hem süre olarak, hem yapım hızı olarak hem de buradaki organizasyon başarısı olarak önemli bir sınav verdiğini hatırlattı.

Erzurum’da yapılan tesislerin günümüzdeki rakamlarla maliyetinin 700 milyon lirayı bulduğuna dikkat çeken Bakan Kılıç, “Burada yapılan yatırım yapıldığı gün itibariyle yarım kattrilyonluk bir yatırımdır. Bugün için bu yatırımı revize ederek yeni baştan inşa edecek olsak tahmini maliyetlerle ifade ediyorum. 2008,2009,2010 yıllarında karşılıkla bugünkü karşılığı kıyasladığımızda bugün için Erzurum’daki yatırımın kamu maliyeti 700 milyon civarında. Yani eski rakamla 700 trilyonluk yatırım bu bölgede mevcut. Türkiye’nin her kentinde yeni bir kış sporları yatırımı yapması mümkün değil. Dolayısıyla Erzurum’daki kış sporları yatırımlarını yeni bir modelle bütün Türkiye’ye dünya sporuna kazandırmanın projeksiyonlarını geliştiriyoruz. Erzurum’da yeni bir yönetim ve işletim modeli oluşturuyoruz. Bu modelle ilgili çalışmaları başlattık. Çalışmaların daha sıhhatli yürütmemiz için tesisleri yerinde görmenin gereğine inandık. Bu tesisleri Erzurum ve Türkiye’ye en kısa sürede en yüksek verimlilik oranıyla kazandıracağız. Dediğim gibi yeni bir yönetim ve işletim modeli benimseyeceğiz. Burada ilave yapılması gereken destekler icap edilebilir. Palandöken ve Konaklı’daki bütün kayak üniteleri tek bir işletim modeliyle tamamen birbirine entegre olarak bundan sonraki çalışacak” dedi

“KIŞ SPORLARI VE OLİMPİYAT EĞİTİM MERKEZİ OLACAK”

Erzurum’u Türkiye’nin Kış Sporları ve Olimpiyat Eğitim Merkezi haline getireceklerini de açıklayan Bakan Kılıç, “Dolayısıyla sadece tesislerin günü birlik ya da kapasitenin yüksek oranda kullanımını getirecek bir çalışmanın içerisinde değiliz. Bu tesislere sahip olan ülkenin kış olimpiyatlarında elit ve yüksek performans içeren sporcular yetiştirmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu kadar büyük yatırım yapıldığına göre bu ülkenin çocukları başta Erzurumlu gençler olmak üzere kış sporları ve olimpiyatlarda Türkiye’ye temsil edecek verimlilik yüksek sporcular çıkarılmalıdır. Bu konuda gereken bütün önlemleri alacağız. Burada başlangıç aşamasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Erzurum İl Müdürlüğü koordinatör kurum olacak. Çalışmalar Valilik koordinasyonunda yürütülecek. Erzurum Büyükşehir Belediyesi  ve üniversitemiz sürecin ortakları arasında bulunacak. İlgili federasyonlarda yine çözüm sürecinde destek unsurları olarak görevlerini yapmak üzere yer almış olacaklar. Özet olarak Erzurum Kış Sporları Olimpiyat Eğitim Merkezi’ne dönüşecek. Bütün tesisler yeni bir işletim ve yönetim modeliyle tamamen birbirine entegre bir şekilde çalışır bir hale getirilecek. Geçmişte denemeleri yapılan müşterek kart uygulaması yeni baştan gözden geçirilecek. Profesyonel özel işletme mantığına paralel, günün gereklerine uygun bir kart yönetim modeliyle tesislerin tamamından tek kartla yararlanılacağı gibi günlük kartlarda çıkarılarak sporcu, üniversite ve Erzurum gençliğinin, yerli ve yabancı turistlerin kullanımına sunulacak” dedi.

ERZURUM’A KIŞ OLİMPİYATI ŞOKU

Tesislerin işletimi noktasında yeni bir model oluşturmak istediklerini anlatan Bakan Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum’un Kış Olimpiyatları’na aday gösterilmesiyle ilgili verdiği söz doğrultusunda bir çalışma yapılıp, yapılmadığına yönelik de şunları söyledi:

2011 UNIVERSIADE zaten dünyanın sayılı, prestijli olimpiyatlarından bir tanesiydi. Bu çerçevede düşünüldüğü zaman, buradaki tesislerin tamamının bu olimpiyat kapsamında şehre kazandırıldığı düşünülmesi gerekir. Dolayısıyla bir olimpiyattan çok daha önemli olan, kar sezonunuzun tamamında en yüksek verimlilik düzeyi ile bu tesislerin kullanılmasıdır. Olimpiyattan çok daha fazla getirisi olacak olan Erzurum şehrine daha fazla kazanım sağlayacak olan sezon süresince kapasitenin yüzde yüze yakın bir verimlilik oranıyla kullanılabilmesidir. Ortaya koyduğumuz yeni vizyon bu. Deyim yerindeyse 7/24 ve sezonlar süresince tesisleri yüzde 100'e yakın bir kapasite ile kullanabilmek, kullandırabilmek çok daha önemlidir.

GONDOL LİFTTE ASILI KALDI

Bu arada bakanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk kez Erzurum’a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kendisinden önceki spor bakanları döneminde Erzurum'a yapılan olimpiyat tesislerini gezerek incelemelerde bulundu. Erzurum Palandöken Kayak Markezi’ni gezen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, tipi nedeniyle zor anlar yaşadı.

Beraberindeki AK Parti Milletvekili Muhyettin Aksak ve Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ile birlikte

Gondol lifte binen Bakan Kılıç, kısa süreli korku yaşadı. Gondol lift, 6 kez kısa aralıklarla durdu. Gondol liftin fırtına ve tipi nedeniyle durduğu açıklandı.

Palandöken’in zirvesinde tipi altında incelemelerde bulunan Suat Kılıç, bindiği gondolun sık sık durması nedeniyle tesis sorumlusu Yakup Özdemir’e espriyle karışık , “Neden durarak gittik. Bir sorun mu var? Bilelim. Bir daha geldiğimde bu gondol durmadan gidecek” dedi.

Rüzgarın hızının saatte 40 kilometreyi bulduğu fırtınalı havalarda gondol liftin güvenlik için otomatik olarak durduğu öğrenildi.

NÖBET TUTAN KADIN ASTSUBAY İLE SOHBET ETTİ

Konaklı Kayak Merkezi’ndeki incelemelerinin ardından kent merkezine dönmeye hazırlanan Bakan Kılıç, tesislerin çıkışında elinde G3 silahıyla nöbet tutan kadın Astsubay Çavuş Emine Çelik’i görünce ‘yok artık’ diyerek, şaşkınlığını dile getirdi. Tipi ve kar yağışı altında nöbet tutan kadın Astsubay’ın yanına gidip, sohbet eden Bakan Kılıç, Astsubay Çavuş Emine Çelik’in evli ve 1 çocuk annesi olduğunu öğrenince şaşkınlığı gizleyemedi.

Bir süre kadın astsubay ile sohbet eden Bakan Kılıç, makam aracına binerken koruma ekibindeki kadın polis memuruna da, “Görüyorsun değil mi, herkes senin gibi sıcak ortamda çalışmıyor” diye espri yaptı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.