Bölge Haber Girişi : 28 Eylül 2011 17:20

Kuşburnu geçim kaynağı oldu!..

Kuşburnu geçim kaynağı oldu!..
Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı dağ köylerinde yaşayan öğrenciler, topladıkları kuşburnunu satarak okul ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Erzurum Ajans-Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı dağ köylerinde yaşayan öğrenciler, topladıkları kuşburnunu satarak okul ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Tuzluca ilçesinin Hadımlı, Ortabucak, Aliköse ve çevredeki diğer köylerde yoğun olarak bulunan ve kendiliğinden yetişen kuşburnu, vatandaşa ekmek kapısı oldu. Topladıkları kuşburnunu köyleri dolaşarak kilosu 70 ile 80 kuruştan satan vatandaşlar, aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar. Erzurum'dan kuşburnu satın almak için geldiğini belirten Ahmet Öz, köylülerin topladığı kuşburnunu satın alarak başka illerde sattığını söyledi.

Öz, "20 yıldır bu köylere gelip satın aldığımız kuşburnunu başka illere götürüp satıyorum. Bu sayede hem köylü memnun oluyor hem de biz işimizi görmüş oluyoruz. Dağlarda kendiliğinden yetişen bu bitkiyi kimse toplamasa çürüyüp gidecek. Bu sayede köylüye de ek bir gelir olmuş oluyor" dedi.

Kuşburnu toplamanın çok zahmetli ve yorucu bir iş olduğunu ifade eden köylüler, fiyatların çok düşük olduğunu söylediler. Kuşburnu satarak evin geçimine katkı sağladıklarını belirten Sefiye İntizar, kadın ve çocuklarla genelde bu işi yaptıklarını ve kuşburnu toplamaya gelen çocukların bu sayede okul harçlıklarını da karşıladıklarını ifade etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.