Eğitim Haber Girişi : 17 Ocak 2012 12:01

Makale hırsızlığı soruşturması

Makale hırsızlığı soruşturması
Erzurum’un marka dergisi Güncel Times, 15. sayısında şehrin gündemine bomba gibi düştü.
Erzurum Ajans-Erzurum’un marka dergisi Güncel Times, 15. sayısında şehrin gündemine bomba gibi düştü. Gündem yaratacak haberlerin yer aldığı dergide, günlerce konuşulacak olan haberlerden biride “Profesöre makale hırsızlığı soruşturması”. İşte Oğuz ekşinin o çok konuşulacak haberi...

Akademik hırsızlıkla suçlanan profesörün Üniversiteden ihracı gündemde…
Kış oyunları için hazırlanan tanıtım kitabına çalıntı olduğu iddia edildi. Başkasına ait eser ve makaleleri alıp kendi eseriymiş gibi yayımlamakla suçlanan profesörün daha önce de akademik hırsızlık nedeniyle ihtar aldığı ortaya çıktı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi, bir profesörün makale hırsızlığı yaptığı iddiası ile gündeme geldi. Soruşturmaya neden olan akademik hırsızlık olayı, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sanat Tarihi Açısından Erzurum” adlı bilimsel eserin yayımlanması ile ortaya çıktı. “Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabını, Profesör Doktor Hamza Gündoğdu, Profesör Doktor Ahmet Ali Bayhan ve Araştırma Görevlisi Muhammet Arslan hazırladı.

PROFESÖR HAKKINDA ESER HIRSIZLIĞINDAN SORUŞTUR AÇILDI

Kitabın büyük bir bölümünde imzası bulunan Profesör doktor Hamza Gündoğdu, çalışmaya yazdığı önsözde “Elinizdeki bu kitap, yıllardır Erzurum’da Sanat Tarihi alanında yaptığımız çalışmaların bir sonucudur” değerlendirmesini yaptı. Aynı zamanda Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olan Hamza Gündoğdu’nun çıkardığı esere, Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölüm Başkanı sanat tarihçisi Doçent Doktor Ali Murat Aktemur itiraz etti. Doçent Doktor Aktemur, Atatürk Üniversitesi yönetimine başvurarak kitapta yer alan eserlerin bir çoğunun kendi çalışması olduğunu, ancak Hamza Gündoğdu tarafından alıntı yapılın kendi araştırmasıymış gibi yayımlandığını iddia etti. Profesör Doktor Hamza Gündoğdu hakkında, eser hırsızlığı iddiasıyla Üniversite yönetimi tarafından soruşturma başlatıldı.

BİLİMSEL ÖDÜL ALAN KİTABIN ÖDÜLÜ İPTAL EDİLDİ

Atatürk Üniversitesi, geçtiğimiz yıl bilimsel alanda yayımlanan çalışmalara ödül verdi. Ödül alan eserler arasında ‘Sanat tarihi açısından Erzurum’ adlı kitapta vardı. Kitabın çalıntı makalelerle çıktığını öne süren Doçent Doktor Ali Murat Aktemur, ödüle itiraz etti. Üniversite yönetimi, Profesör Doktor Hamza Gündoğdu’yu etik kurula sevk etti. Etik kurulda akademik hırsızlıkla ilgili soruşturma devam ederken, yapılan ilk inceleme sonucu Bilim ödülü alan “Sanat tarihi açısından Erzurum’ adlı kitabın ödül iptal edildi. Profesör Doktor Hamza Gündoğdu, başka öğretim üyesine ait çalışmaları kitabında izinsiz olarak kullanmak ve kendi çalışmasıymış gibi göstermekten idari soruşturma geçiriyor.

SUÇLU BULUNURSA ÜNİVERSİTEDEN İHRAÇ EDİLECEK

Gündoğdu, hazırladığı tanıtım kitabında yer alan makaleleri, başka yayınlardan intihal etmekle (bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır) suçlanıyor. Eser hırsızlığı ile suçlanan Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Hamza Gündoğdu, suçlu bulunursa YÖK Kanununa göre görevden ihraç edilecek. Yükseköğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 11. maddesine göre, ''Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi gösterme'' üniversite öğretim üyesi mesleğinden çıkarmayla cezalandırılıyor. Suçlanan Profesör Hamza Gündoğdu, iddialarla ilgili olarak, “Bunlar bir iddia. Bu iddiaları araştırmak için Üniversite tarafından bir komisyon kuruldu. Sonucunu hep birlikte göreceğiz. Ödülün iptal edilmesinin nedeni ise bu iddiaların ortaya atılması. Soruşturma sürüyor” dedi. Eserlerinin çalındığı iddia edilen Doçent doktor Ali Murat Aktemur ise, soruşturma sürdüğü için açıklama yapmasının yanlış olacağını söyledi. Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Fahrettin Korkmaz ise, “Soruşturma devam ediyor” dedi.

SUÇLANAN PROFESÖR DAHA ÖNCEDE İHTAR ALMIŞ

Profesör Hamza Gündoğdu’nun daha öncede aynı Üniversiteden Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Alparslan Ceylan’ın bir eserini izinsiz alıntı yaparak kullandığı gerekçesiyle Üniversite yönetimi tarafından ihtar cezası verilerek uyarıldığı ortaya çıktı. Ödülü iptal edilen “Sanat Tarihi Açısından Erzurum” kitabı, 396 sayfadan oluşuyor. Erzurum’un Tarihçesi, Erzurum İl Sınırları içerisindeki höyükler, arkeolojik yerleşimler, İslam döneminde etkin olan tarihi yerleşimler, Erzurum’daki arkeolojik kazılar, Erzurum’daki mimari; Kübele Tapınakları ve Kült merkezleri, Kaya Mezarları, Kiliseler-Şapeller, Manastırlar, Camiler-Mescitler, Namazgâhlar, Tekke ve Zaviyeler; Türbe ve Kümbetler, Eğitim Yapıları-Medrese ve Mektepler; Ticaret Yapıları Kervansaraylar,Hamamlar, Çeşmeler, Köprüler, Savunma Yapıları (Kaleler, Tabyalar); Konut Mimarisi, Son Dönem Osmanlı ve Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Ait Kamu Yapıları, tek tek ele alınıp bilimsel yönden değerlendiriliyor. Ele alınan konular ayrıca görsel malzemeyle destekleniyor. Kitapta ayrıca Aşkale, Çat, Hınıs, İspir, Karayazı, Narman, Oltu, Olur, Pasinler ve Şenkaya ilçelerindeki kültür varlıkları da ele alınıp değerlendiriliyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.