Siyaset Haber Girişi : 27 Aralık 2015 14:06

MHP'de ince hesap

MHP'de ince hesap
Muhalefet olağanüstü kurultay için hazırlanırken genel merkez de hukuki inceleme yaptırıyor.
Erzurumajans-1 Kasım sonrasında MHP içinde yönetimin değişmesine yönelik oluşan eleştiri dalgasının zayıflayacağını düşünen muhalif kanat, imzaları ocak ayının ilk yarısında genel merkeze sunacak. İmza sayısını 400'ün üzerine çıkaran muhalefet kanadından en fazla imzayı yaklaşık 300 imza ile Meral Akşener toplamış gözüküyor. Geri çekildiği iddia edilen 62 imza konusunda farklı düşünceye sahip muhalif kanat, sadece üç imzanın geri çekildiğini savunuyor. Bazı delegelerin genel merkeze, "haberleri yokken, kendileri adına dilekçe hazırlandığı" şikayetlerin ise algı operasyonu olduğunu düşünen muhalif kanat, iddia edildiği gibi bir çözülmenin yaşanmadığını öne sürüyor.

Oyalama taktiği

Genel merkez kanadı ise geçmiş kongre deneyimlerinden de yola çıkarak muhalefet kanadının atacağı her adıma yönelik ince hesap yapıyor. Muhaliflerin, "imzalar genel merkeze teslim edildikten 15 gün sonra olağanüstü kongre takviminin MYK tarafından açıklanması gerekiyor" iddiasını hukuki incelemeye tabi tutan genel merkez, böyle bir yasal hükmün bulunmadığını belirledi.

Ne siyasi partiler yasası ne de parti tüzüğünde 15 günlük bir süre sınırı bulunmadığını belirleyen genel merkez, imzaların genel merkeze verilmesinde olduğu gibi verilen imzaların incelenmesinde de süre sınırı konulamayacağını savunuyor.

Genel merkezin imzaların verilmesiyle atacağı ilk stratejik adımı "oyalama" olacak. Muhalif kanadın, "15 günlük süre sınırı var" deyip mahkemeye giderek kayyum yolunu açmaya çalışmasını da dikkate alan genel merkez, yargı aşamasında ilk olarak delegelerin imzalarının gerçekliğini tek tek tartışmaya açacak. Fotoğrafın son 6 ayda çekilmiş fotoğraf olması gerektiği gibi birçok teknik kriteri arayacak olan genel merkez, belki aylar sürecek zamana yayma politikasını hayata geçirecek.

Genel merkez, 18 Mart 2018 olarak açıkladığı olağan kurultay için de ilçe kongrelerini 2016'nın sonu veya 2017'nin başında başlatacak. İlçe kongrelerinin başlamasıyla mevzuat gereği olağanüstü kongre çağrısı otomatikman düşecek. İlçe ve il kongrelerinde delege yapısını değiştirmeyi hesaplayan Genel merkez, muhalif imzacı delegeleri ayıklayacak.

Önder YILMAZ/Milliyet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • murat 01 Ocak 1970 02:00

    ya yeter kardeşim yeter.istenmiyorsunuz anlayın artık.ülkücü hareketin sizden çektiği nedir.olmuyor kardeşim olmuyor.millet sizi samimi bulmuyor ve oy vermiyor.başarısızsınız bunu dağ taş anladı bir siz anlamadınız.yazıktır günahtır.gidin artık gidin ALLAH aşkına bırakın gidin.inanın çok büyük iyilik yapmış olursunuz.daha fazla kendinizden nefret ettirmeyin