Eğitim Haber Girişi : 13 Aralık 2011 17:21

Milli eğitim`den kemik raporlu talimatname

Milli eğitim`den kemik raporlu talimatname
Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü 2011-2012 eğitim öğretim yılı ilköğretim ve ortaöğretim kurumları spor yarışma talimatnamesine göre fiziği yaşından büyük gösteren öğrenciler kemik testi raporu alarak yaşlarını ispatlamak zorunda kalacak.

Erzurum Ajans-Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü 2011-2012 eğitim öğretim yılı ilköğretim ve ortaöğretim kurumları spor yarışma talimatnamesine göre fiziği yaşından büyük gösteren öğrenciler kemik testi raporu alarak yaşlarını ispatlamak zorunda kalacak.  
 

 

2011-2012 eğitim öğretim yılı ilköğretim ve ortaöğretim kurumları spor yarışma talimatı yayımlanarak Erzurum`daki okullara duyuruldu. Birçok hususun yayımlandığı talimatnamede yaş hususu dikkat çekti. "Öğrencilerin Fiziki Görünümü" başlığıyla talimatnamede yer alan kısımda fiziği yaşından büyük gösteren öğrencilerin kemik testi raporu alarak yaşlarını ispatlamak zorunda kalacakları belirtildi. Talimatnamede şöyle denildi:

"Öğrencilerin Fiziki Görünümü: Küçükler kategorisinde (kız-erkek) düzenlenen yarışmalarda yer alan sporcu öğrencilerden bazılarının yaşları fiziki görünüm olarak nüfus hüviyet cüzdanlarında yazılı olandan daha büyük gösterebilmektedir. Fiziki görünüm olarak emsallerinin çok üstünde gösteren bu sporcuların, diğer normal görünümlü sporcularla birlikte yarıştırılması eşitsizlik yaratmakta, sakatlanmalara ve diğer bazı olumsuz sonuçların doğmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle; yaşıtlarından yaş olarak büyük görünen sporcular için öncelikle hastanede doğan sporcuların durumlarını belgelemek için velisi tarafından sporcunun nüfus cüzdanında doğum yeri olarak yazılan il/ilçede bulunan doğduğu hastaneye yazılı olarak başvurulacaktır. (Başvuruda sporcunun adı soyadı, T.C. kimlik numarası yazılacaktır. Alınacak raporun başhekim imzalı ve hastane mührünün okunaklı olması zorunludur). Hastane doğum raporu bulunan öğrenciler fiziki uygunluk kontrolüne alınmadan yarışmalara katılacaktır. Hastane doğum raporu olmaması durumunda, sporcunun biyolojik yaşının tespiti için sadece devlet ve üniversite hastanelerinden alınacak olan el bileği grafisine dayalı kemik testi raporu istenecektir.

 

Raporda belirtilen yaş aralığı üst yaş sınırı olarak kabul edilir. (12-13 yaş aralığı ifadesinde yaş 13 yaş olarak kabul edilir.) El bileği grafisinden belirlenen kemik testi raporunun resmi belge olarak kabul edilmesi için raporda sporcunun son üç ayda çekilen fotoğrafı, (fotokopi kabul edilmez) T.C. kimlik numarasının yazılması ve raporu
veren hastanenin tarih ve sayısının bulunması gerekmektedir.

 

Alınacak raporun başhekim imzalı ve net olarak okunan hastane mühürlü olması zorunludur. Yukarıda tanımı yapılmış rapor dışında başka bir belge kabul edilmeyecektir. İstenilen kemik testi belgelerinin yarışma esnasında sunulamaması durumunda, tertip komiteleri, yaş olarak büyük gösterdiğine kanaat getirdiği sporcuların yarışmalara tedbirli olarak katılmasına izin verecektir. Ancak, bu durumda olan sporcu öğrencilerin kemik testi raporunu müsabakayı izleyen ilk iş günü içerisinde İl Okul Sporları Organizasyonu Tertip Komitelerine vermek zorundadır.

 

Söz konusu belgenin verilmemesi durumunda yarışmadan men edilmiş sayılacaktır. Mahallinde yapılan yarışmalarda konuya azami düzeyde hassasiyet gösterilecektir, grup, yarı final ve Türkiye birinciliklerinde bu tür olaylara mahal verilmeyecektir, böyle olaylara sebebiyet verenler hakkında disiplin işlemleri başlatılmak üzere kurumlarına bildirilecektir.

 

İl Okul Sporları Organizasyonu Tertip Komitelerince yarışmalardan alıkonulan sporcuların isim, okul ve il bilgileri Spor Genel Müdürlüğü`ne gönderilecek olan yarışma raporunda belirtilecektir. Tertip komitesinin kararları kesindir, herhangi bir makama itiraz ve şikayette bulunulamayacaktır. Yaş tespiti konusunda yukarıda belirtilen hükümler müsabakaların tüm aşamalarında uygulanır. " 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Alpaslan TOPCU 01 Ocak 1970 02:00

    2011–2012 eğitim öğretim yılı ilköğretim ve ortaöğretim kurumları spor yarışma talimatnamesi adı altında Milli Eğitim Müdürlüğü Web sayfasında yayınlanan talimatname Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca yayınlanan ve okullarımıza duyurulan yarışma talimatıdır. Okul Spor Yarışmaları, 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerince yürütülmektedir. Çalışma sırasında uyulması gereken noktaları bildiren bir yönergedir. Türkiye genelinde bütün spor yarışmalarında uyulması gereken kurallar niteliğindedir. Yeni çıkan bir şey değildir. Bu kural spor yarışmalarında yıllardır uygulanmaktadır. Spor yarışmalarının eşit şartlarda, sakatlanmadan, olumsuz sonuçlar doğurmadan, yarışmanın yapılması için uygulanan bir kuralıdır. Her spor yarışmaları döneminde bütün dünyada olduğu gibi yönerge içerisinde yer almaktadır. Kamuoyu bilgisine saygıyla duyurulur.