Siyaset Haber Girişi : 27 Şubat 2013 22:40

''Papa'nın istifası hepimiz için sürpriz''

''Papa'nın istifası hepimiz için sürpriz''
İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek uluslararası Suriye toplantısına katılmak üzere Roma'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Vatikan'ı ziyaret etti.
Erzurumajans-Vatikan'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Papa 16. Benedict'in istifasının herkes için sürpriz olduğunu ifade ederek, "Ümit ediyoruz yeni Papa en kısa zamanda seçilir. Dinler arasında ve özellikle İslamofobiya'ya karşı Müslümanlarla yakın işbirliği içinde olacak bir tavır benimser" dedi.

İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek uluslararası Suriye toplantısına katılmak üzere Roma'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Vatikan'ı ziyaret etti. Davutoğlu, yarın görevini bırakacak olan ve bugün son defa halkın karşısına çıkan Papa 16. Benedict'in istifası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ortaçağ'dan bu yana Vatikan'daki gelişmeleri takip edemeyenlerin bazen dünyadaki siyasi gelişmeleri anlamakta zorlandığını söyleyen Davutoğlu, "Soğuk savaş biterken de o dönemin Papa'sının Polonya kökenli olmasının üzerinde hep durulmuştur. Şimdi de tabii çok yoğun bir dönemden geçiyoruz. Siyasi gelişmelerin dini konulardaki gelişmelerle paralel seyrettiği ve uluslararası barış açısından dinler arası barışın da büyük önem taşıdığı kritik bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemdeki değişim hepimizin yakından takip etmesi gerek önemli bir değişimdir. Hepimiz için sürpriz oldu Papa'nın istifası çünkü Papa'lık makamında genelde istifa kurumu yok, çok önceden olan bir istisnai durum hariç. Bu istifayla birlikte önemli bir değişim süreci yaşanıyor Vatikan için. Bugün de son ayinin yaptı Vatikan'da Papa. Şimdi bizim bu gelişmeleri de yakından takip etmemiz açısından Vatikan büyükelçimizin yakın temasları oldu. Ben de daha önce dışişleri bakanı olarak Vatikan'a iki kez ziyarette bulundum, Vatikan yetkilileriyle görüştüm. Özellikle Filistin bağlamında, Kudüs bağlamında Vatikan ve Katolikliğin önemli etkilileri, orada mevcudiyetleri var. Yine Suriye'de de son gelişmelerde oradaki Hıristiyanlara etkisi konusunda yakın temaslarımız var. Biz Ortadoğu'da barışın temin edilmesi açısından da, dünyada barışın temin edilmesi açısından da dini hoşgörüye büyük önem veriyoruz. Ümit ediyoruz yeni Papa en kısa zamanda seçilir. Dinler arasında ve özellikle İslamofobiya'ya karşı Müslümanlarla yakın işbirliği içinde olacak bir tavır benimser. Buna Avrupa'da her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Avrupa'da yükselen ırkçılığa ve İslamofobiya'ya karşı Vatikan'ın alacağı tutum önemli olur. Ümit ederiz dünya barışına katkı yapacak bir Papa göreve başlar" diye konuştu.

Bakan Davuoğlu'na Vatikan ziyaretinde eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy eşlik etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.