Erzurum Haber Girişi : 22 Ocak 2013 17:54

Prof. Dr. Muhammed Atamanalp'tan tepki

Prof. Dr. Muhammed Atamanalp'tan tepki
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, balıkta ağır metal kirliliği” ya da “balık kanser yapıyor” haberlerine
Erzurumajans-Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, son günlerde bazı basında çıkan “balıkta ağır metal kirliliği” ya da “balık kanser yapıyor” haberlerine tepki gösterdi.

Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, bu haberlerden dolayı kamuoyunda bir tedirginliğin oluştuğunu, fakülte öğretim üyelerine gelen çok sayıda sorudan anlaşıldığını kaydetti.
Atamanalp, şöyle konuştu:

“Çalışma konularımız içerisinde önemli yer tutan su kirliliği ve su ürünlerinde ortaya çıkan olumsuzluklar başlığında yıllardır çok sayıda araştırma ve yayın yapan bir kurum olarak görüş belirtme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu tip çalışmalarda kurgu aşaması, çalışma sonuçlarının sağlığı açısından çok önemli olmakla birlikte analizi yapılan numunelerin temin şekli bulguları direk olarak etkilemektedir.

Bunların yanı sıra deneme materyalini oluşturan canlı sayısının da denizlerimizdeki popülasyonu temsil edecek düzeyde olması gerekmektedir. İlgili bakanlık tarafından tüm su ürünlerinin karaya çıkış noktalarında bir av sezonu içerisinde iki kez gerekli analizler yapılmakta ve eğer varsa sorun belirlenen bölgelerde avcılıkla ilgili sınırlamalar getirilmektedir.

Avcılık ile elde edilen su ürünlerinde durum böyleyken kültürü yapılan su ürünlerinde bu analizler sürekli olarak yapılmaktadır. Ülkemizin AB ülkelerine ihraç edebildiği tek hayvansal ürünün su ürünleri olması bu konuda yapılacak açıklamalara daha fazla özen gösterilmesini zorunlu kılmaktadır. Yanlış anlaşılmaların ülkemiz ekonomisine sekte vurabileceği gerçeğinin yanında, bu konuda hassasiyetleri bizden çok daha fazla olan ülkelerin ülkemiz ürünlerini tüketmesinin de kamuoyu için bir güvence olduğunu ortaya koymaktadır. Yayınlanan programa katılan akademisyenlerin gereken cevabı vermesine rağmen bu olayın sansasyonel hale getirilmesinden tüketicilerin etkilenmemesi ve birçok açıdan insan sağlığına katkıları bilimsel çalışmalarla kanıtlanan su ürünleri tüketiminin arttırılması gerekmektedir.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.