Bölge Haber Girişi : 22 Temmuz 2011 13:10

Prof.Dr.Konukçu Erzurum'a veda etti!..

Prof.Dr.Konukçu Erzurum'a veda etti!..
Türkiye'nin Tarih otoritelerinden Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Enver Konukçu, Erzurum'a veda etti. Tarih ve Erzurum kültür hayatına kazandırdığı birbirinden değerli eserleri bulunan Konukçu, emekliye ayrıldı.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi’nin marka tarihçilerinden Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum’a veda etti. Tarih ve Erzurum’un kültür hayatına kazandırdığı birbirinden değerli eserleri bulunan Konukçu, emekliye ayrıldı.

40 yılı aşkın bir süredir Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev yapan ve tarih araştırmalarıyla dikkat çeken Konukçu, Ermeniler tarafından gerçekleştirilen soykırımı, yürüttüğü mezar kazılarıyla belgeleyen başlıca tarihçiler arasında bulunuyor.Tarih bilimine sunduğu katkıların yanı sıra, Erzurum’un tarih ve kültür hayatına kazandırdığı eserlerle de tanınan Konukçu, Erzurum’a veda ederek Aydın’a yerleşti.

ERZURUMLULUKLA ÖVÜNDÜ

Aslen Bolu doğumlu olmasına rağmen her fırsatta “Ben Erzurumluyum” diyen Konukçu, uzun yıllar görev yaptığı Atatürk Üniversitesi’ndeki akademisyen arkadaşlarıyla vedalaştıktan sonra Erzurum’dan ayrıldı. Meslek yaşamı boyunca binlerce öğrenci yetiştiren, öğrencileri arasında kendisi gibi profesör olanları bile gören Konukçu, Erzurum’u ve Atatürk Üniversitesi’ni uluslararası sempozyum, kongre ve konferanslarda da başarıyla temsil etti. Türkiye’nin önde gelen tarihçileri arasında yer alan Konukçu, akademik kariyerini son 3 yıl içerisinde birbiri ardına çıkardığı eserlerle süsledi.

PROF. DR. KONUKÇU, KİMDİR?

1944′de Bolu’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Düzce’de tamamladı. 1962′de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi. “Bolu Bölgesi Türkmen Kabileleri” tezi ile Umûmi Türk Tarihi kürsüsünden mezun oldu.

Kısa müddet, Sakarya Sosyal Araştırma Merkezi ve Salihli Lisesi Tarih öğretmenliğinde bulundu. 1968’de Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Asistanı olarak tayin edildi. 1972′de “Kuşan ve Akhunlar Tarihi” ile doktor, 1978′de “Kalaç Sultanlığı” ile doçent oldu. 1988′de Profesörlüğe yükseltildi. Enver KONUKÇU Pakistan, Karaçi Üniversitesi Islamic Department’da “Indo-Turcica” alanında araştırmalar yaptı (1972). Daha sonra ABD. California Eyâleti, Los Angeles Üniversitesi’nde (UCLA) bu çalışmalarını devam ettirdi. Batum, Tiflis ve Gence Üniversitelerinde de kısa müddet misafir öğretim üyeliği yaptı. Iğdır Oba; Kars, Subatan, Erzurum Alaca ve Yeşilyayla’da Ermenilerin öldürdüğü Türklere ait toplu mezarları tespit ederek ilim âlemine sundu. Bunlarla ilgili üç yayını da mevcuttur. Enver Konukçu, sırası ile Atatürk Devrimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Tarih Bölümü Başkanlığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Atatürk Araştırma Merkezi, Unesco ve Milli Komite üyesi olan Konukçu, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Üyeliği yapıyordu. Erzurum ve Doğu Anadolu, Bolu ve Hind-Türk Münâsebetleri konusunda makale ve eserleri mevcut. Evli ve iki çocuk babası.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.