Erzurum Haber Girişi : 06 Nisan 2012 13:45

Şiddet evlilikte sıradan görülüyor

Şiddet evlilikte sıradan görülüyor
Son yılların en ciddi sorunlarından biri haline gelen kadına yönelik şiddet, evliliğin sıradan özelliği olarak görülüyor. Düzenlenen panellerle kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi isteniyor.
Erzurum Ajans-Son yılların en ciddi sorunlarından biri haline gelen kadına yönelik şiddet, evliliğin sıradan özelliği olarak görülüyor. Düzenlenen panellerle kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi isteniyor.
“Kadına yönelik şiddet” kapsamında çalışmalar yürüten Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Güngömüş bu sorunun azaltılmasını hedeflediğini belirtti. Güngörmüş, kadına yönelik şiddet sorunuyla ilgili tespitlerini ve şiddet gören kadınların neler yapması gerektiği hakkında öneriler sundu.
Güngörmüş, kadına yönelik şiddetin günümüzde artış gösterdiğini belirterek, “Aile içi şiddetin algılanması ve tanımlanması her zaman toplumun ve bireylerin benimsediği ve meşru gördüğü bir amaç için gündeme geldiğinde o davranışın şiddet olarak algılanıp algılanmadığı da oldukça güçtür. Birçok toplumda kadına şiddet uygulanması kabul edilebilir bir davranış olarak algılanmakta ve evliliğin sıradan bir özelliği olarak görülmektedir. Şiddete uğrayan kadın için güvenilir, ciddi destek sistemlerinin olmaması ve aile şiddetine yönelik yasal düzenlemelerde yetersizliklerin olması şiddetin artmasına sebep olmaktadır.” dedi.
Aile içi şiddet gören kadınlara önerilerde bulunan Güngörmüş, “Öncelikle evde kavga sırasında saklanabilecekleri güvenli bir yer belirlemeli. Banyo tuvalet gibi çıkışı olmayan odalardan ve mutfak gibi tehlikeli alet bulunan yerlerden kaçınılmalı, çıkış kapısına yakın yerde bulunmaya çalışılmalıdır. Evden aniden ayrılmaları gerektiğinde kime sığınabileceklerini belirlemeli ve kişilerle önceden konuşmaları gerekir.” 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.