Eğitim Haber Girişi : 26 Nisan 2014 14:44

'Sınav heyecanı öğrenciyi olumsuz etkiliyor'

'Sınav heyecanı öğrenciyi olumsuz etkiliyor'
Öğrencilerin sınav sırasında heyecanlanmamaları gerektiğini belirten Nazik Kösegil, "Sınavlarda heyecanlanmak ve heyecanlanmaktan korkmak, öğrencileri olumsuz etkiliyor" dedi.
Erzurumajans-Öğrencilerin sınav sırasında heyecanlanmamaları gerektiğini belirten Nazik Kösegil, "Sınavlarda heyecanlanmak ve heyecanlanmaktan korkmak, öğrencileri olumsuz etkiliyor" dedi.

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılacak ikinci dönem sınavları, 28-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, sınava kısa bir süre kala hem öğrencilerin hem de velilerin dikkat etmesi gereken unsurlar hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Velilerin sınav öncesinde olumsuz konuşmalardan kaçınmaları gerektiğini belirten Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, "Velilerin, öğrencileri yargılayıcı ve başkaları ile karşılaştırıcı cümlelerden uzak durması gerekir. Özellikle 1. dönem yazılılarına dair tehdit ve uyarı içeren cümleler kurulmamalı. Veliler, öğrenciyi motive etmeye çalışırken sınav yaklaştıkça bu tarz cümleler kurmak öğrencinin kaygısını artırır. Bu konuşmaların yerine öğrenci ile veli açık hava etkinlikleri ve film izlemek gibi sosyal faaliyetlerde bulunmalı. Birlikte geçirilen vakitler veli-öğrenci arasındaki ilişkiyi geliştirecek ve iki tarafı da sınavın olumsuz havasından uzaklaştıracaktır" dedi.

"Sınavlardan korkmak yerine sınavları sevsinler"

Öğrencilerin sınavdan önceki günleri konuları tekrar ederek geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Kösegil, "Eksik olan konuları pekiştirecek çalışmalar yapmak, sınav anında sorular arasında çelişkide kalma durumunu engelleyecektir. Öğrencilerin gerek sınavdan önce gerekse sınav aralarında sınavla ilgili olumsuz ve başarısızlık içeren cümlelerden kaçınmaları sınavlar sırasındaki heyecanı dengeleyecektir. Heyecanlanmaktan korkmak sınav heyecanını artırır. Öğrenciler şunu bilmeli ki gerek eğitim hayatları boyunca gerekse iş hayatlarında hep sınavlarla karşı karşıya kalacaklar. Dolayısıyla bu ne ilk ne de son sınav olacak. Bu sınavlar onlar için hedefledikleri okullara girmenin, hatta hedefledikleri mesleklere ulaşmanın basamakları. Kendilerine hedeflerine ulaştıracak olan sınavlardan korkmak yerine sınavları sevsinler" şeklinde konuştu.

"Sınavda yanlışlar doğruyu götürmeyecek"

Sınav esnasında öğrencilerin dikkatini dağıtacak pek çok şey olacağını söyleyen Kösegil, "Öğrenciler özellikle sınavlara kendi okullarında girdikleri için yanlarında arkadaşları olacak ancak kendi öğretmenleri olmayacak. Sınava girdiklerinde yalnızca soru kitapçıklarına odaklanıp soruları çözmeye çalışsınlar. Olası bir gerginlik ve heyecan durumunda ise derin bir nefes alıp sakinleştikten sonra devam etsinler. Sonuçta bu sınavın en güzel özelliği yanlışların doğruları götürmemesi. Bundan dolayı çok zorlandıkları sınavlarda en yakın şıkkı işaretleyebilirler. Zorlandıkları sorulara takılmayıp sınavı bitirdikten sonra tekrar o sorulara dönüp çözmeye çalışsınlar" ifadelerini kullandı.

Sınavlar arasındaki ara verilmesinin çok önemli olduğuna değinen Kösegil, teneffüslerin doğru kullanımına dair şunları söyledi:

"
Öğrenciler sınavdan çıktıktan sonra kendi arkadaşlarıyla birlikte aynı sınıfta oldukları için sürekli sınavla ilgili konuşma ihtiyacı duyacaklar. Bu konuşmaların bir sonraki sınavı destekleyici nitelikte olması önemli. Sürekli sınavın olumsuz yönünü ifade edip kendilerini üzmek yerine iyi yaptıkları noktaları düşünsünler ve bir sonraki sınavın iyi geçeceğine inansınlar. Sınav aralarında okul bahçesine çıkıp temiz hava almak, koşuşturup yorulmak yerine dinlenmek faydalı olabilir." 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.