Erzurum Haber Girişi : 09 Mayıs 2012 18:00

Sivil kitle örgütlerinden destek

Sivil kitle örgütlerinden destek
Büyükşehir Belediyesi’nin Kale çevresinde hayata geçireceği “Kültür Yolu” projesi, Erzurum’da büyük heyecan uyandırdı.
Erzurum Ajans-Büyükşehir Belediyesi’nin Kale çevresinde hayata geçireceği “Kültür Yolu” projesi, Erzurum’da büyük heyecan uyandırdı. Yakutiye Medresesi’nden başlayarak Erzurum Kalesi’nin doğu yakasının kamulaştırılmasını öngören projeye, sanat tarihçileri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden destek yağıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçireceği “Kültür Yolu” projesine, Erzurum’dan destek yağıyor. Sanat tarihçilerinden siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarından bölge halkına varıncaya kadar herkes söz konusu projeyi konuşuyor.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Kale çevresinde uygulanacak projeyle şehrin çekicilik kazanacağını ifade ederken, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel de, “Kültür Yolu” projesi sayesinde şehrin tarihi ve kültürel birikiminin gün yüzüne çıkacağını kaydetti. HAS Parti Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet ise, Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülecek olan çalışma için “Son derece önemli ve bir o kadar da hayırlı bir hizmet olacak” yorumunu getirdi.

PROF. DR. HAMZA GÜNDOĞDU: ERZURUM ÇEKİCİLİK KAZANACAK

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Kale çevresinde hayata geçirilecek olan “Kültür Yolu” projesinin çok önemli olduğunu belirtti. Geçmişte yapılan yanlış yapılaşmalar sonucunda şehrin birçok bölgesindeki tarihsel dokunun ve geçmişin izlerini taşıyan yapıların kaybolduğunu vurgulayan Gündoğdu, “İnanıyoruz ki, Kale çevresinde yapılacak olan çalışmayla tarihsel kimliğimizi ifade eden yapılar korunacak ve gün yüzüne çıkarılacak. Erzurum’un çok ciddi bir meydan eksiği var, burada tarihsel dokunun ön planda olacağı bir kent meydanı kurulması şehre çekicilik kazandıracaktır. Bu proje kapsamında sokak dokusunun korunduğu mekansal düzenlemeler de yapılmalı, Erzurum Kalesi, Yakutiye Medresesi, Ulu Camii, Caferiye Camii ve Üç Kümbetler birbiriyle bütünleştirilmelidir” diye konuştu.
Gündoğdu, “Bu projenin hayata geçirilmesiyle Erzurum, zengin tarihi birikimiyle çok daha ağırbaşlı bir görünüm kazanacak, başta Kale olmak üzere tarihi eserlerimiz tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

ERVAK BAŞKANI ERDAL GÜZEL: BU ÇALIŞMA AYNI ZAMANDA AHDE VEFA ÖRNEĞİDİR

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel ise, “Kültür Yolu” projesinin Erzurum’a çok büyük ayrıcalıklar kazandıracağını söyledi. Erzurum’un, ‘medeniyetler beşiği’ olarak ifade edildiğini ve oldukça zengin bir tarihi geçmişinin bulunduğunu vurgulayan Güzel, “Tarihsel zenginliklerimizi ifade ve teşhir etme noktasında böyle bir çalışmaya ihtiyaç vardı. Bu çalışmada emeği geçen herkesi kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
Erzurum’un turizmde iddialı bir kent haline geldiğinin altını çizen ERVAK Başkanı Erdal Güzel, “Turizm alanında iddialı oluşumuz, hayliyle bir takım beklentileri de beraberinde getirdi. Bu beklentilerin birisi de, tarihi eserlerimizin gün yüzüne çıkarılmasıdır. Şehrin bu beklentilerinin karşılanması noktasında Kale kamulaştırma çalışması çok önemlidir, hayata geçirilmesi bu yüzden herkesi mutlu kılacaktır. Bu çalışma aynı zamanda ahde vefa örneğidir. ” şeklinde konuştu.

HAS PARTİ İL BAŞKANI KÜMBET: ERZURUM İÇİN BELKİ DE EN HAYIRLI PROJE OLACAK

HAS Parti Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet ise, Kale’nin etrafının kamulaştırma suretiyle açılmasının, şehrin yıllardır hayalini kurduğu bir çalışma olduğuna vurgu yaparak, “Bu projeyle şehrin hayalleri gerçek olacak” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’ni, “Kültür Yolu” projesini hayata geçirecek kurum olması nedeniyle tebrik eden Başkan Kümbet, “Erzurum’daki tarihi yapıların çok büyük bir bölümünün etrafında salaş ve metruk yapılar var. Bu yılların kanayan bir yarasıydı. Tarihi eserlerimiz bize ecdadımızdan kalan miraslardır ve en önemli zenginliklerimizdir. İşte bu proje zenginliğimizin muhafaza altına alınması, korunması, gün yüzüne çıkarılması ve şehirle buluşturulması demektir. Bu bakımdan HAS Parti olarak bu yöndeki her türlü çalışmaya sonuna kadar destek olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne de, Sayın Başkan Ahmet Küçükler’in şahsında teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN AHMET KÜÇÜKLER: ERZURUM TARİHİNİ ERZURUM HALKIYLA BULUŞTURACAĞIZ

Öte yandan Erzurum’da “Kültür Yolu” projesini hayata geçirebilmek için uzun bir süredir mücadele eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de, “Erzurum, kendini asıl bu proje tamamlandığında ifade edebilecek” dedi.
“Kültür Yolu” projesinin üzerinde uzun zamandır çalıştıklarını ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle Erzurum’u çok büyük bir hizmetle tanıştıracaklarını dile getiren Başkan Küçükler, “Projemiz Erzurum’da çok büyük bir heyecan uyandırdı. Erzurum’da her kesimden bu çalışmaya destek yağıyor. Gerek o bölgede yaşayan insanımız, gerekse şehrin diğer kesimleri, tüm kurum ve kuruluşlar, ‘Kültür Yolu’ projesinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmayla Erzurum’a yepyeni bir çehre ve ayrıcalık kazandırmakla birlikte şehrin merkezini de salaş yapılardan kurtarmış olacağız. Kale çevresinde ikamet eden vatandaşlarımızla görüşmelerimiz son sürat devam ediyor. En kısa zamanda ilk kazmayı vuracak ve Erzurum tarihini Erzurum halkıyla ve şehirle buluşturacağız” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ali Mezra 01 Ocak 1970 02:00

    Evet Erzurumu ve Erzurum siyasetini gecekondu ve salaş yapılardan kurtarmak gerekir. Birilerinin bahçesine gecekondu yapmayla siyasi gecekonduculuk arasında hiçbir fark yoktur.