Erzurum Haber Girişi : 15 Nisan 2016 18:45

Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi açıldı

Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi açıldı
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde yapılan Türkiye'nin ilk 'Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi' açıldı.
Erzurumajans-Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde yapılan Türkiye'nin ilk 'Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi' açıldı.

Merkez Aziziye İlçesi'nde yapılan ve 4.5 milyon liraya mal olan test merkezinin açılış törenine Vali Ahmet Altıparmak, Ak Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Ünal Bingül ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, son 10 yılda Türkiye'de 17 ileri AR-GE merkezinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından faaliyete geçirildiğini belirtti. Bakan Yardımcısı Daniş, şunları söyledi:

"Yaklaşık iki yıl önce temeli atılan bu merkezimiz en son açtığımız merkez. Soğuğa dayanıklılık anlamında ülkemizde yeni çeşitlere yeni türlere ihtiyaç var. Bu noktada sadece Doğu Anadolu da değil ülkemizin Batı'sında, Trakya'sında, Ege'sinde kısmen iç Ege'de soğuk la ilgili zaman zaman büyük zararlarımız oluşmakta. Üreticilerimiz maalesef ürününü yitirmekte, kaybetmekte. Tarım sigortası ile her ne kadar don anlamında sigortasını yaptıran üreticilerimiz zararını telafi etmek imkanı bulsa da yaptırmayan üreticilerimiz ciddi zararlara uğramakta. Türkiye gibi dört mevsimi yaşandığı ülkede farklı iklim şartlarına uygun çeşitlerimizi geliştirmek zorundayız. Bu bizim tarımdaki en büyük aslında farklılığımız. Tarımsal açıdan bugün 12 bin çeşit bitki türüne sahibiz ki bunlardan yaklaşık 4 bini Anadolu'ya has bitkilerden oluşan zenginlik. Bunu iklime borçluyuz. Ama biz özellikle hububat anlamında soğuğa dayanıklı çeşitlerimize de geliştirmek zorundayız."  

Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi'nin 2014 yılında temelinin attıklarını hatırlatan Vali Ahmet Altıparmak ise "Merkezin mimari yapısı tepeden bakıldığı zaman kar tanesini oluşturuyor. Fevkalade güzel bir hizmet. Türkiyenin her yerine hizmet verecek" dedi.

Konuşmaların ardından protokol açılış kurdelesini keserek Soğuğa Dayanıklı Test Merkezi'ni gezdi.

Turgay İPEK/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.