Bölge Haber Girişi : 10 Ekim 2011 11:13

Solunum testi hayat kurtarıyor

Solunum testi hayat kurtarıyor
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, her yaştaki insanın solunum testi yaptırmasının hayat kurtarmada önemli rol oynadığını söyledi.

Erzurum Ajans-Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, her yaştaki insanın solunum testi yaptırmasının hayat kurtarmada önemli rol oynadığını söyledi.

"Solunum testi ile hava yollarınızı mutlaka ölçtürün" diyen Başhekim Ayhan Yiğit, spor aktivitelerine katılanların mutlaka akciğer kapasitesini ölçtürmesi gerektiğini belirtti. İyi bir akciğere sahip olmak için kirli hava ve sigaradan uzak durulmasını isteyen Başhekim Yiğit, yaşa göre spor yapılması gerektiğini vurguladı. Hastanelerinde `solunum fonksiyon testi` yapıldığını kaydeden Başhekim Ayhan Yiğit, "Hava yollarını ölçtürmek için hastaneye gelenlere iyi bir hizmet vermeleri için 3 personel tahsis ettik. Bu poliklinik hastaların ilk başvuru yeridir. Bu çalışma her türlü tetkik için destekleyici ve sonuç verici bir testtir. Serviste tedavi gören ya da tümör, astım KOAH, nefes darlığı ve zatürre gibi rahatsızlığı bulunan hastalarda çok önemli olan bu testi istiyoruz ki insanlar hastalanmadan da kullansın. Yaşlısından gencine kadar herkes hastaneye müracaat ederek iki dakikada hava yollarının durumunu öğrenibilirler" diye konuştu.

Hiçbir rahatsızlığı olmamasına rağmen hastaneye başvurarak hava yollarını ölçtüren 17 yaşıdaki lise öğrencisi Derya Tırpan da, "Bir arkadaşımdan duydum. Ben de akciğerlerimin ne kadar çalıştığını öğrenmek için müracaat ettim. Hastaneye sadece hastalığımız da gitmek gerekmiyor" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.