Ekonomi Haber Girişi : 01 Aralık 2017 13:22

TANAP kesenin ağzını açtı ama yararlanamadık

TANAP kesenin ağzını açtı ama yararlanamadık
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), geçtiği güzergâh üzerinde yürütülen Sosyal ve Çevresel Yatırım amaçlı 6 projeye 14 milyon TL fon desteği sağlayacak.
Erzurumajans-Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), geçtiği güzergâh üzerinde yürütülen Sosyal ve Çevresel Yatırım amaçlı 6 projeye 14 milyon TL fon desteği sağlayacak. Ancak Erzurum proje üretilemediği için böylesine önemli bir kaynaktan yararlanamayacak.

Doğalgaz ve petrol geçiş hatları Türkiye'yi dünyanın en stratejik noktalarından biri haline getirdi. 845 kilometre uzunluğundaki Rusya - Türkiye doğal gaz boru hattı, Mavi Akım Gaz Boru hattı, İran - Anadolu doğal gaz ana iletim hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı ve Türkiye-Yunanistan doğal gaz hattından sonra TANAP Doğal Gaz Boru Hattı da 2018'de devreye giriyor.

Erzurum yön verecek

Türkiye'nin ve haliyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin 'yükselecek refahı' olarak nitelendirilen tüm bu hatların vazgeçilmez güzergâhı da Erzurum. Enerji İpek Yolu'nun en önemli noktası olan kent, özellikle TANAP projesinden sonra 2018 yılında milyarca metreküplük doğalgaz akışına yön verecek en önemli merkez haline geliyor. Bunun da orta vadede Erzurum'a büyük bir katma değer sağlaması bekleniyor.

TANAP'ın yüzde 80'i tamam

Amacı Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınması olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin yaklaşık yüzde 80'inin tamamlandığı bildirildi. Yetkililer ayrıca projenin ilk aşamasında Türkiye'ye 6 milyar metreküp gaz gönderileceğini dile getirdi.

Sosyal projelere destek

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), ayrıca geçtiği güzergâhı üzerinde yürütülen Sosyal ve Çevresel Yatırım amaçlı 6 projeye 14 milyon TL fon desteği sağlayacak. Bu amaçla, Karadeniz Bölgesi'nde gelir getirici girişimlerden, otizmli çocukların eğitimine kadar çeşitli projeleri yürüten kurum ve kuruluşlarla TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. arasında sözleşmeler imzalandı.

Erzurum yararlanamadı

'Enerji İpek Yolu'nun en stratejik noktalarından biri olan Erzurum, bu anlamda proje üretemediği için ne yazık ki bu kaynaktan yararlanamadı. TANAP Doğalgaz İletişim A.Ş. ile tüm değerlendirme süreçlerini başarıyla geçerek programdan fon desteği almaya hak kazanan 6 projeyi uygulayacak kurumlar arasında sözleşmeler imzalanırken, sözleşmeler kapsamında, 2019 yılında tamamlanması planlanan projeler ve uygulayıcı kurum ile kuruluşlar şöyle sıralandı:

Habitat Derneği - HABİTAT Sosyo - Ekonomik Kalkınma Programı,

Öğretmen Akademisi Vakfı - Öğretmenin İzinde,

Eskişehir Seyitgazi Belediyesi - Eski Köy Okulları Hayat Buluyor, Frig Vadisi Canlanıyor,

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı - Eğitime Uzanan Yol Projesi,

Türkiye Kalkınma Vakfı - Karadeniz Bölgesi'nde Arıcılığın Kırsal Dezavantajlı Nüfus İçin Gelir Getirici Ekonomik Bir Faaliyet Olarak Geliştirilmesi ve Entegre Organik Yumurta Tavukçuluğu.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.