Bölge Haber Girişi : 23 Kasım 2010 00:09

Tarihi kilise yıkılmak üzere!..

Tarihi kilise yıkılmak üzere!..
Çamlıyamaç Köyü'nde bulunan Öşvank Kilisesi, çalınan sütunun yerine konulan kütüğün çürümeye başlamasıyla birlikte çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Erzurum Ajans-Çamlıyamaç Köyü'nde bulunan Öşvank Kilisesi, çalınan sütunun yerine konulan kütüğün çürümeye başlamasıyla birlikte çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963- 973 yılları arasında yaptırılan kilisenin heran yıkılabileceğini savunan Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, "Turistlerin ziyareti sırasında kilisenin çökmesinden endişe ediyorum" dedi.

Çamlıyamaç Köyü'nde bulunan Öşvank Kilisesi'nin kabartma taşlarla süslü sütunu, iki yıl önce çalındı. Hırsızlar 1.5 metre boyundaki sütunun yanı sıra kilisedeki kabartma heykel ve resimleri de yerlerinden sökerek çaldı. Sütunun çalınması üzerine kilisenin çökmemesi amacıyla sütunun yerine de kütük konuldu. 2 yıldan bu yana kiliseyi ayakta tutmaya çalışan kütük son günlerde çürümeye başladı.

ÖZSOY: KİLİSE TURİSTLERİN ÜZERİNE YIKILIRSA!

Yılda yaklaşık 10 bin turistin ziyaret ettiği kilisenin, kütüğün çürümeye başlamasıyla birlikte çökme riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, kilisenin acil bir şekilde onarıma alınması gerektiğini söyledi. Kütüğün kiliseyi ayakta tutmakta artık yetersiz kaldığını savunan Özsoy, "Kütüğün çürümesiyle birlikte, kilisenin duvarlarında da çatlaklar oluştu. Kilisenin aniden yıkılmasından endişe ediyoruz. İlçemize ziyarete gelen turistlerin, kiliseye her gidişinde yüreğimiz ağzımıza geliyor. Turistlerin ziyareti sırasında kilisenin çökmesinden çok korkuyorum. Öyle bir durumda dünyaya bunu nasıl izah ederiz, bilemiyorum" dedi.

Tarihi kilisenin restorasyonunu yapma sözü veren Gürcistan Hükümeti'nin aradan geçen iki yılda hiçbir çalışma yapmadığına dikkat çeken Özsoy,  kilisenin onarımı için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüklerini ve Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi'ne de kilisenin durumunu aktardığını söyledi. Bakan Günay'ın Gürcistan'a giderek tarihi kilisenin onarımıyla ilgili protokol imzalamasını beklediklerini söyleyen Özsoy, "İnşallah bir facia yaşanmadan onarım tamamlanır" diye konuştu.

ÖŞVANK KİLİSESİ

Öşvank Kilisesi Uzundere ilçesinin Çamlıyamaç Köyü'ndedir. Manastırdan günümüze kilise, üç şapel, yemekhane ve el yazmalarının kopya edildiği ve korunduğu kütüphane binası ulaşmıştır. Kilisenin üzerindeki yazıtlara göre 963- 973 yılları arasında, Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David (krallığı 961- 1001) ve Prens Bagrat (ölümü 966) tarafından inşa ettirilmiş ve Vaftizci Yahya (Ioannis Prodromos)'ya adanmıştır. 1022 yılında bölgenin Bizans İmparatorluğu denetimine geçmesinden sonra kilisenin yıkılan kubbesi Bizans İmparatoları II. Basileos (ö. 1025) ve VIII. Konstantin (ö.1028) tarafından onartılmıştır.

Bölgedeki piskoposluk merkezlerinden biri olan Öşvank Manastırı 11. yüzyılda elyazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezidir. Bu önemini 15. yüzyıla kadar korur. Manastır Kilisesi, 19. yüzyılın sonundan 1980 yılına kadar cami olarak kullanılır. 1985 yılında ise TC. Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınmıştır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.